Top 5 van de gerechten die je een keer moet hebben geproefd tijdens je vakantie in Piëmonte!

Wie Piëmonte zegt, zegt eten en drinken. Niet voor niets wordt Piëmonte de keuken van Italië genoemd. En ook niet voor niets is de Slowfood organisatie, als tegenhanger van de fastfood, opgericht in Piëmonte.

De keuken van Piëmonte is een hele klassieke keuken met een aantal vaste waardes. Hieronder beschrijf en bespreek ik de top 5 van de gerechten die je op iedere kaart in Piëmonte tegenkomt en die je absoluut moet hebben geproefd tijdens je vakantie in Piëmonte.

Carne Cruda

Letterlijk vertaald, rauw vlees. Of zoals veel Nederlandse gasten zeggen, steak tartare. En dat is het nou net helemaal niet. Carne cruda, of Fassone battuta, is altijd van Piemontees rund of kalfsvlees. Het wordt met de hand fijngesneden. Malen zoals gehakt is uit den boze! We eten carne cruda als antipasto zonder veel poespas. Beetje zout, peper, citroen, olijfolie. Zeker niet met een rauw ei! En in de herfst eten we de carne cruda ook met rauwe funghi porcini of witte truffel. Niet te versmaden, zo lekker. Absoluut mijn favoriet in de Piemontese keuken.

Vitello tonnato

Eigenlijk weet niemand dat deze klassieker uit de Italiaanse keuken origineel uit Piëmonte komt. In Nederland gebruikt men nog wel eens varkensfricandeau, maar de enige echte Vitello tonnato wordt gemaakt van kalfsvlees. Een mager stuk kalfsmuis wordt gegaard of in de oven of in de pan in een bouillon van groenten. De saus wordt gemaakt van eieren, olie, kappertjes, tonijn en ansjovis. Een antipasto, in de zomer ook gegeten als secondo, die je moet hebben geproefd tijdens je vakantie in Piëmonte.

Pasta ragù

Ik sla de primo nooit over tijdens een pranzo of cena. Ik ben helemaal gek op pasta. En dan is er voor mij eigenlijk maar 1, dat is pasta ragù. Het liefst met dunne lintpasta, de tajarin. Maar ook met de ravioli al plin. Dit is een typisch Piemontees met de hand gemaakt gevulde pasta. Heel klein en gevuld met heerlijk kalfsvlees. Echt monnikenwerk maar niet te versmaden. Pasta ragù is absoluut geen pasta bolognese. Wij gebruiken veel minder tomaat in de vleessaus. Onze pasta ragù is een beetje blekig maar wel de allerlekkerste!

Brasato al Barbera

Wederom kalfsvlees en dit keer gegaard in de Barbera. In Nederland wordt dit wel draadjesvlees genoemd. Maar dit is zovele malen lekkerder. Ten eerste door de kwaliteit van het vlees en ten tweede uiteraard door de Barbera, mijn favoriete wijn uit de Monferrato. Brasato al Barbera wordt gegeten als secondo en staat echt in ieder restaurant op de kaart. Echt gaan proeven!

Bunet al cioccolato

Een typisch Piemontees dessert wat echt niet overgeslagen mag worden is Bunet. Bunet is een soort chocoladepudding gegaard alla bagna maria in de oven. Er zit pure cacao in, droge amarettikoekjes (ook typisch Piemontees), eieren, melk en suiker. Er kan wat rum worden toegevoegd. Bunet wordt al gegeten sinds de 18e eeuw in Piëmont, hoezo een klassieker!

Uiteraard drinken we bij deze top 5 van Piemontese klassiekers, dat wil zeggen, 2 antipasti, een primo, een secondo en een dolce, een heerlijke Nizza. De Nizza is de allerbeste Barbera bij ons in de Monferrato. En tot slot sluiten we af met een café en een glaasje grappa. Piemonteser wordt het niet!

Buon appetito!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!