De Mille Miglia doet Acqui Terme in Piemonte aan!

Dit jaar vindt de Mille Miglia plaats van 11 t/m 15 juni. En op woensdag 12 juni, deed de Mille Miglia Acqui Terme aan. Wat een spektakel was dat zeg. Onze gasten hebben genoten van ruim 450 oldtimers die participeerden aan de tourrit der tourritten, de Mille Miglia.

Wat is de Mille Miglia?

De Mille Miglia is ontstaan als een autorace over de openbare weg van Brescia naar Rome en terug. Dit is 1000 Romeinse mijlen, oftewel de Mille Miglia. De Mille Miglia, ongeveer 1500 km, was een endurancerace in Italië die 24 keer georganiseerd werd tussen 1927 en 1957. De Mille Miglia werd een van de bekendste en belangrijkste enduranceraces ter wereld en heeft veel betekend voor het Gran Turismo racen. Tegenwoordig wordt de Mille Miglia nog gereden als een rally voor oldtimers die uit de tijdsperiode van 1927 t/m 1957 komen. Een prachtig spektakel dat zelfs voor mensen die niets met auto’s hebben het hart sneller doet kloppen.

Tussen de 400 en 500 oldtimers verschijnen aan de start en tijdens de rally wordt er niet zachtzinnig mee omgegaan, het maximale wordt uit de vaak prachtige en zeldzame oldtimers gehaald.

De geschiedenis van de Mille Miglia

De Mille Miglia is in 1926 ontstaan naar een idee van vier autoliefhebbers uit Brescia: graaf Aymo Maggi, Renzo Castagneto, Franco Mazzotti en Giovanni Canestrini. Ze besloten een endurancerace uit te stippelen van 1000 Romeinse mijlen (ongeveer 1600km) dwars door Italië. Om de te volgen weg aan te duiden ontwierpen ze de nu beroemde rode pijl met witte letters die nu tevens als logo voor de Mille Miglia staat. De eerste Mille Miglia startte op 26 maart 1927 en telde 77 deelnemers.
Sinds dat moment werd de race jaarlijks verreden, met een onderbreking gedurende de oorlogsjaren. In totaal zijn er 24 edities gereden. De race trok beroemde autocoureurs aan en enorm veel publiek. De race, die gewoon over de openbare wegen werd gereden, werd wel steeds gevaarlijker omdat de auto’s door de jaren heen steeds krachtiger en sneller werden. Toen een Ferrari in 1957 in het publiek crashte en 12 doden tot gevolg had werd de race afgeschaft.

De huidige Mille Miglia

In 1982 werd de race weer nieuw leven ingeblazen. Ditmaal niet als snelheidsrace maar als vierdaagse rally voor auto’s gebouwd tussen 1927 en 1957. De route van de Mille Miglia was niet altijd identiek en beschreef een acht waarbij de kruising bij Bologna lag. De huidige route wijkt iets af van de acht die in de vroegere jaren werd gevolgd maar maakt nog steeds gebruik van veel authentieke wegen. En dit jaar begon de Mille Miglia in Brescia. De eerste etappe was van Brescia naar Turijn, de volgende ging van Turijn via Acqui Terme en Genua naar Viareggio.

Wie mag er deelnemen aan de Mille Miglia?

Deelname aan de Mille Miglia is zeer exclusief en alleen gegund aan de juiste persoon die over de juiste auto van tussen 1927 en 1957 beschikt. Een commissie bepaalt wie van de ingeschreven personen er mee mogen doen en ook welke ingeschreven auto’s bij de keuring mogen verschijnen. Verder worden de meest iconische auto’s uitgekozen, wat het startveld zeer indrukwekkend en interessant maakt. Na de selectie moeten alle auto’s verschijnen op de keuring die gebeurt in de straten van de stad Brescia. Alleen zuiver originele auto’s worden goedgekeurd. Al met al is deelname aan de Mille Miglia dus niet voor iedereen weggelegd. En dan hebben we het nog niet eens over het inschrijfgeld van € 15.000. 

Wij en onze gasten hebben genoten van het spektakel Mille Miglia!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!