PIEMONTE

EEN PRACHTIGE, LANDELIJKE REGIO IN NOORD-WEST ITALIË

Piemonte is een prachtige landelijke regio in het noordwesten van Italie. Het ligt tussen het vlakke platteland van Lombardijen (met Milaan) en het bergachtige Ligurie (met Genua). Piemonte is werkelijk één van de laatste geheimen van Italie, een nog onontdekt pareltje met alles wat je van een vakantie verwacht: rust, geweldige natuur, cultuur, oude middeleeuwse dorpjes en stadjes en vooral verrukkelijk eten en drinken. 

Steden

Alto Monferrato

Onze boerderij ligt in de regio Alto Monferrato. Deze regio ligt in het zuiden van Piemonte, is zeer heuvelachtig en ligt zo’n 45 km van de Middellandse Zee kust. Het landschap wordt vooral gedomineerd door wijn- en landbouw en afgewisseld met grote stukken bos. Vanwege de unieke wijnbouw is de Monferrato in 2014 (tezamen met de Langhe-Roero) op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco gezet.

Steden

Grote steden zijn binnen handbereik, voor het shoppen ligt Milaan op zo’n 200km, voor het hippe centrum met zijn vele restaurantjes en prachtige pleinen is er Turijn (150km) en voor de kleine straatjes en het eten van heerlijke visgerechten kunt u terecht in Genua (60km). Natuurlijk zijn er ook middelkleine steden op minder dan een uurtje afstand, zoals Acqui Terme, Alessandria, Alba, Asti en Canelli. 

Steden

Eten en drinken

Eten en drinken

In Zuid Piemonte bestaat nog het echte plattelandsleven. De bevolking bestaat uit boeren die allemaal leven van een wijngaard, wat vee, zoals koeien (de echte witte piemontese, puur voor de slacht) en geiten (voor het maken van Robiola, een heerlijke zachte kaas) bijenkasten, een boomgaard met bijv. hazelnoten. (Nutela komt uit Piemonte) In de herfst gaat men het bos in op zoek naar funghi porcini (eekhoorntjesbrood) en andere paddenstoelen. Ook wordt er gezocht naar tartufo bianco, de witte truffel is de beste van Italie. Dit alles maakt dat er ongelofelijk veel lokale produkten te verkrijgen zijn die uniek zijn voor Italie. Het eten en drinken in Piemonte is ongeevenaard, vinden ook de Italianen zelf. 

Nebbiolo en Barbera

De beste wijnen ter wereld komen uit Piemonte. Wie kent niet de fameuse Barolo en Barbaresco. Onze regio, de Alto Monferrato is bekend vanwege de Barbera. Een fantastische, eenvoudiger drinkbare rode wijn dan de nebbiolo wijnen, maar daarom niet minder lekker!  Het stadje Nizza Monferrato is het middelpunt van de Barbera. Inmiddels bestaat er ook een “Nizza”. Net zoals de Barolo en de Barbaresco, gemaakt van de nebbiolo druif en vernoemd naar hun dorp, heeft de Alto Monferrato nu sinds een jaar zijn eigen Barbera, genaamd Nizza. Er zijn honderden producenten van deze geweldige wijn. We hebben een tiental wijnhuizen op de plank staan om te proeven en uiteraard is het mogelijk om de “cantina’s” te bezoeken.

Nebbiolo en Barbera