Casa Valle Erro update - Augustus 2022

Het beste seizoen voor wat betreft eten en drinken in Piemonte is in aantocht in! Oktober is de maand voor de lekkerbekken. Oktober is de maand van de witte truffel uit Alba. Vanaf zaterdag 8 oktober tot en met zondag 4 december vindt de Internationale Witte Truffel Beurs plaats in Alba. Ieder weekend zijn er tal van evenementen die allemaal te maken hebben met het witte goud van Piëmonte. Maar hoe eten de Piemontesi de witte truffel? En hoe bestel je witte truffel in een restaurant? Wat zijn de bekendste gerechten met witte truffel?

Hieronder een uitleg en een opsomming van de lekkerste Italiaanse gerechten met witte truffel.

Hoe eten de Piemontesi witte truffel uit Alba?

Witte truffel wordt in Piëmonte altijd rauw gegeten. De witte truffel wordt zeer dun geschaafd met een speciale truffelschaaf. In een goed restaurant kies je zelf je truffel. De witte truffel wordt gewogen aan tafel om de prijs te bepalen. De prijs is afhankelijk van het aanbod. Witte truffel is een natuurproduct dat niet gekweekt kan worden. De truffeljagers gaan met hun hond voor dag en dauw op jacht naar het witte goud en zijn afhankelijk van de reuk van hun hond. Als ze truffels vinden worden die verkocht aan de restaurants.

In een goed restaurant wordt de witte truffel aan tafel boven het gerecht voor je geschaafd. Zo weet je zeker dat de truffel vers is en dat het de truffel is die je zelf hebt uitgekozen.

Je kunt witte truffel eten op de antipasti, primo, secondo en zelfs op je dolce. Per gerecht gaat er ongeveer 10 gram truffel op. Het afgelopen jaar was de prijs van de truffel aan het begin van het seizoen zo rond de € 40 per 10 gram en aan het einde van het seizoen zelfs meer dan € 60 per 10 gram vanwege schaarste. Deze kosten komen extra op de kosten van het gerecht.

De lekkerste antipasti met witte truffel

Er zijn een aantal antipasti die uitermate geschikt zijn voor witte truffel. Mijn favoriet is carne cruda met Tartufo Bianco. Carne cruda is rauw fijngesneden Piemontees kalfsvlees (Battuta Piemontese) en leent zich uitstekend om te combineren met witte truffel. Hetzelfde geldt voor carpaccio van kalfsvlees. Ook een flan van groenten (bijv. prei) met gesmolten kaas (Fonduta of Castelmagno) is heerlijk met geschaafde witte truffel.

De lekkerste primi met witte truffel

Als je voor de eerste keer witte truffel gaat eten zou ik altijd een primo nemen. Tajarin (Piemontese lintpasta) gemaakt van deeg met heel veel eidooiers waardoor hij geel zie, is een perfecte combinatie met truffel en gesmolten boter. Een klassieker die ieder restaurant serveert.

Maar ook risotto en gnocchi met gesmolten Castelmagno en daaroverheen geschaafde witte truffel is heerlijk.

De lekkerste secondi met witte truffel

Witte truffel combineert geweldig met eidooiers. Vandaar dat bijv. de tajarin en de gnocchi altijd met enorm veel eidooiers wordt gemaakt. Dat vind je ook altijd terug op de menukaart. Achter het pastagerecht staat hoeveel eidooiers er zijn gebruikt per kilo pasta. 40 stuks is normaal! (40 tuorli).

Wat mij betreft is spiegelei met fonduta en witte truffel het ultieme gerecht met truffel. Ik neem het altijd en sta er iedere keer weer versteld van hoe ontzettend lekker dit is.

Voor degenen die graag vlees eten is de combinatie van rosbief en truffel ook een hele goede.

Het lekkerste nagerecht met witte truffel

Ja, in Piëmonte eten we zelfs de dolce met witte truffel. Zabaione met Moscato d’Asti met als finishing touch een plakje witte truffel. Het is ook weer de combinatie met de eidooiers die dit nagerecht zo speciaal maakt. Zabaione wordt gemaakt van alleen verse eidooiers die au bain-marie met de hand worden geklopt totdat ze stijf worden. Er wordt Moscato aan toegevoegd en weer net zolang geklopt totdat het mengsel lobbig is. Af garneren met een plakje witte truffel en je hebt het meest Piemontese dessert dat er bestaat!

Kom naar Piëmonte om al deze gerechten te proeven in onze restaurants en in ons eigen buitenrestaurant en boek een prachtig luxe appartement bij Casa Valle Erro.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!