Wijnproeven Piëmonte

Piemonte is één van de beroemdste en bekendste wijnregio’s van Italie. Enkele van de belangrijkste wijnen van Italie komen uit Piemonte, de Barolo, de Barbaresco en de Barbera. De wijnstreek de Langhe staat bekend om haar Nebbiolo druif terwijl de Monferrato de Barbera druif produceert.

Tijdens de vakantie bij Casa Valle Erro in de Monferrato in Piemonte is een bezoek aan een lokale wijnboer dan ook echt een must. Het is ontzettend leuk om naar een kleine wijnboer te gaan die alles zelf doet. Dus het beheren en bewerken van de wijngaarden, het produceren van de wijn en de verkoop middels degustaties. Vanuit Casa Valle Erro zijn er tientallen kleine en grote wijnproducenten te bezoeken. 

De beste tijd om in Piemonte te zijn om de druivenoogst mee te maken is vanaf de eerste week van september. Het hangt uiteraard een beetje van het weer van het afgelopen seizoen af, maar normaal gesproken begint in de Monferrato de eerste week van september de vendemmia. Overal zie je plukkers in de wijngaarden en tractoren met karren vol druiven rijden over onze wegen. 

Wijzelf zijn gek op wijn en dan vooral de Barbera. In ons nieuwe buitenrestaurant hebben we 2 wijnkoelkasten vol met lokaal geproduceerde wijnen. Zowel wit als rood, maar rood is altijd Barbera. Wij wonen in de Monferrato dus promoten wij de Barbera.

Sinds de jaren 90 wordt er in de Monferrato een Nizza geproduceerd, de allerbeste Barbera. Er zijn 18 gemeenten waar de Nizza gemaakt mag worden. De Nizza moet voldoen aan een heel aantal extra eisen om het predikaat Nizza te mogen voeren. 

Het voorjaar (april/mei) is dan ook de beste periode om naar Piemonte te komen om de Barbera te proeven. Er zijn verschillende feesten waar de Barbera (Nizza) wordt gepromoot. Eind april is er de Giro del Nizza (een tour langs een dertigtal Barbera producenten) en in het 2e weekend van mei vindt het feest Nizza e Barbera plaats in Nizza Monferrato.