
April update
Casa valle erro | April update April is altijd een belangrijke maand, want ons seizoen begint in april. Wel aan het einde van april, nl.
De Monferrato, de streek in Piëmonte waar Casa Valle Erro ligt, is dé streek in Piëmonte waar de beste Barbera’s vandaan komen. Gasten die al meerdere keren in Casa Valle Erro zijn geweest weten dat wij Ambassadeurs van dit druivenras zijn. In de winter, na ons gastenseizoen, bezoeken wij altijd een aantal wijnboeren die Barbera produceren. We zoeken nieuwe adresjes om onze wijnkoelkasten in ons buitenrestaurant te vullen met de lekkerste Barbera’s.
Het voorjaar is bij uitstek geschikt om onze streek te bezoeken om 1 van de beste wijnen van Italië te proeven, want dan zijn er een aantal feesten die helemaal opgedragen zijn aan de Barbera. Benieuwd naar onze beschikbaarheid voor deze periode? Kijk onderaan deze blog!
Eind april is de Giro del Nizza. Een rondgang langs een 30-tal Nizza producenten waar lekker geproefd kan worden. De Nizza is de beste Barbera die geproduceerd wordt. Hieronder volgt een uitleg aan welke eisen de wijn moet voldoen om Nizza te mogen heten. https://girodelnizza.home.blog/
In het tweede weekend van mei is het feest Nizza è Barbera, een groot wijnfestijn in Nizza Monferrato waarbij tientallen Barbera producenten hun Barbera laten proeven en erover vertellen. http://www.nizzaebarbera.wine/
Dus als je wilt genieten van al die lekkere Barbera’s kom dan in april en mei naar ons luxe vakantiehuis Casa Valle Erro en boek een van de prachtige luxe vrijstaande appartementen. In onze wijnkoelkasten liggen er genoeg en in het vakantieappartement ligt ook een lijst met wijnhuizen in de nabije omgeving waar de Nizza geproefd kan worden.
De Barbera d’Asti heeft een diep robijnrode kleur als ze jong is terwijl oudere wijnen een granaatrode kleur hebben. De wijn is fris en fruitig van smaak en bevat zo goed als geen tannine maar hebben wel een redelijk hoge zuurgraad. De fruitigheid betekent vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen. De hout gelagerde variant heeft een complexe smaak met daarnaast nog kruidige tonen en vanille.
De “standaard” Barbera wordt gemaakt in roestvrijstalen vaten en gaat niet op hout. Het is een makkelijk drinkbare wijn. Daarnaast zijn er ook complexere Barbera’s die na de fermentatie maanden op hout (eiken vaten) gelagerd worden om verder te rijpen.
Tot december 2014 droegen deze gelagerde Barbera wijnen uit de omgeving van Nizza Monferrato de naam Barbera d’Asti DOCG en DOCG Superiore. De grond (rijk aan kalksteen, klei en calcium) en de klimaatcondities maken het Nizza gebied speciaal en superieur. De heuvels met wijnranken liggen er ideaal, van zuidoost tot west. Er valt minder regen dan in het Barolo gebied en in de late zomer- en herfstmaanden is er een goed verschil tussen de dag- en nachttemperaturen. Dit zijn allemaal gunstige omstandigheden om een wijn te produceren van zeer hoge kwaliteit.
In 2014 werd de Associazione produttori del Nizza opgericht. Deze organisatie zet zich in om een zeer goede Barbera te maken onder de naam Nizza en deze te promoten onder het grote publiek. Het is dus een Barbera d’Asti Superiore DOCG, maar de Nizza moet voldoen aan de volgende extra eisen:
De Nizza is met recht de beste Barbera. In onze wijnkoelkasten liggen er verschillende. Er zijn momenteel tussen de 60 en 70 Nizza producenten. https://www.ilnizza.net/associati.php
Wij kennen er persoonlijk ongeveer 20. En we sturen onze gasten heel graag naar hen toe.
Kom in het voorjaar naar Casa Valle Erro om wijn te proeven en van het goede leven te genieten!
In de weken van 7 tot en met 21 mei heb ik nog voldoende luxe vakantieaccommodaties vrij. Mail naar info@EenWeekjeItalie.nl
7-5 t/m 14-5:
La Cantina (4/6 pers)
B&B Il Cucinotto (2 pers)
La Rocca (2/3 pers)
La Cuccia (4/5 pers)
B&B La Cambusa (2 pers)
Il 1863 (2 pers)
La Stalla (2/4 pers)
Il Gazebo (2 pers)
14-5 t/m 21-5:
La Cantina (4/6 pers)
B&B Il Cucinotto (2 pers)
La Rocca (2/3 pers)
La Cuccia (4/5 pers)
B&B La Cambusa (2 pers)
Il 1863 (2 pers)
La Stalla (2/4 pers)
Casa valle erro | April update April is altijd een belangrijke maand, want ons seizoen begint in april. Wel aan het einde van april, nl.
Kastelen in Piëmonte Piëmonte staat inmiddels bijna bij iedereen wel bekend om haar heerlijke Slowfood keuken en haar fantastische wijnen, zoals de Barbera en Barolo.
Ligurie, de bloemenriviera nabij Casa Valle Erro Wie Piemonte zegt, zegt uitstekend eten en drinken! Niet voor niets is de Slowfood Beweging in Piemonte ontstaan
Ligurie, de bloemenriviera nabij Casa Valle Erro Bijna alle gasten van luxe vakantie resort Casa Valle Erro in Piëmonte willen wel een dagje naar Genua
Casa valle erro | Maart update Maart roert zijn staart of Marzo Pazzarello zoals we in Piëmonte zeggen. Ook bij ons in Piëmonte kan het
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!