Eten en drinken tijdens uw vakantie bij Casa Valle Erro in Piëmonte!

Eten en drinken in Piëmonte

Wie Piëmonte zegt, zegt eten en drinken. Piëmonte is het culinaire hart van Italië. Dit zegt niet alleen de Piemontees zelf (en ik reken mijzelf onder de Piemontesi) maar iedere Italiaan.

De culinaire traditie van Piëmonte biedt onbeperkte mogelijkheden voor fijnproevers. Piëmont is de thuisbasis van de Slow Food beweging, in 1986 opgericht in het plaatsje Bra, als tegenhanger van het fastfood. De slow food beweging promoot het lokaal geproduceerde product. Inmiddels zijn er vele slowfood supermarkten annex restaurants over de hele wereld. Maar de basis van dit alles ligt in Piëmonte.

Genieten van het lokale Piemontese eten en drinken

Tijdens uw luxe vakantie in Casa Valle Erro proberen wij u zoveel mogelijk te laten genieten van het heerlijke piemontese eten, uiteraard vergezeld van de beste Piemontese wijnen.

Zo is de koelkast gevuld bij aankomst met een heerlijk geitenkaasje, geproduceerd door Graziella, onze buurvrouw in Arzello. Haar geitjes lopen in de bergen in Malvicino, een dorpje zo’n 15 minuten bij ons vandaan. De eitjes halen we bij Elisa en Mirko. Zij hebben een boerderij, een kilometer verderop met koeien, paarden, ezels, geiten en uiteraard kippen. Ze maken ook koeien- en geitenkaas.

Piemontese BBQ bij aankomst in Casa Valle Erro

3 x per week organiseren wij een eetavond waarbij het Piemontese product centraal staat. Zo bestaat de welkomst BBQ uitsluitend uit het beste Piemontese vlees. Het vlees haal ik van de markt in Acqui Terme. Hier is 2x per week een grote boerenmarkt waar groente/fruit, vlees(waren), vis en kaas wordt verkocht. De grigliata sluiten wij af met aardbeien van Maria Teresa van de koude grond, een kilometer bij ons vandaan. Of zoals we hier zeggen, frutta del chilometro zero, fruit van o km afstand want het komt van “om de hoek”.

Pizza en focaccia in de houtgestookte pizzaoven van Casa Valle Erro

Op dinsdag komt Gianluca met zijn vrouw Emanuela pizza’s en focaccia bakken in onze houtgestookte pizza oven. Zij runnen een eigen restaurant in Pareto, een half uurtje rijden en wonen aan de overkant van de rivier, ook hen beschouwen we als onze buren. Ze halen de producten die ze gebruiken op de pizza’s uit hun eigen “porto”(moestuin) en de kaas komt uit Castelletto d’Erro, een dorpje dat we kunnen zien vanuit het zwembad. En als het vijgen tijd is dan eten we pizza met vijgen uit eigen boom! Samen met Castelmagno kaas is deze pizza absoluut een “spettacolo”.

Piemontese cena bij Casa Valle Erro

Op donderdag komen opnieuw Gianluca en Emanuela om ons te verrassen met een echte Piemontese maaltijd. We krijgen 2 antipasti, een koud en een warm voorgerechtje. Uiteraard zeer Piemontees, zoals vitello tonato, carne cruda, insalata russa, flan, peperoni ripieni con bagna cauda o tonno, polpette in carpione etc. Gevolgd door een primo, vaak een met vlees gevulde pasta, die in Piëmont agnolotti al plin wordt genoemd. De agnolotti wordt gegeten met burro e salvia. Ook staat er regelmatig tajarin op het menu, de dunne Piemontese lintpasta met eigeel als basis. Truffel wordt altijd gegeten met tajarin. En staat regelmatig op het menu, zowel de zomer (zwarte truffel) als de winter truffel (witte truffel)! De secondo bestaat altijd uit een heerlijk stuk Piemontees vlees en groente van  het seizoen. Er wordt afgesloten met een dolce. En voor de gasten die 2 weken komen, geen stress, iedere week wisselt het menu.

Lokale wijnen, Cortese en Barbera

En al dat lekkere eten wordt uiteraard vergezeld van de beste lokale wijnen. Wij halen onze wijn bij de cantina van Marco en Roberto Malfatti. Zij maken naast een spumante (pinot-chardonnay) een witte wijn (Cortese) en 2 rode wijnen, Dolcetto en Barbera. Sinds dit jaar maken ze ook een Barbera superiore. Genoemde wijnen staan tijdens het eten bij ons op tafel.

Naast deze wijnen hebben we een zeer ruim assortiment Piemontese wijnen die in onze nieuwe wijnkasten staan. We hebben met name vele Barbera’s, aangezien wij in de Monferrato wonen. De Barbera is dé wijn van de Monferrato. Deze wijnen kunnen gekocht worden en de wijnboeren kunnen allemaal bezocht worden en zitten heel dicht in de buurt. Ook de vino is chilometro zero!

Kom naar Casa Valle Erro om te genieten van het beste lokale eten en drinken!

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!