FESTIVITEITEN

In Piëmonte zijn er allerlei festiviteiten te beleven. We noemen er hieronder een paar!

FESTE E SAGRE

Gedurende het gehele voorjaar, de zomer en het najaar worden er in alle dorpjes in de directe omgeving “Feste e Sagre” gehouden. Dat wil zeggen dat ieder dorp een eigen feest heeft en daarbij een lokaal product promoot. Daarbij is in onze gemeente Melazzo ieder jaar de laatste zondag van april, La Festa dello Stoccafisso, oftewel het feest van de stokvis. De ProLoco, een lokale organisatie aanwezig in ieder dorp, organiseert deze feesten. In Melazzo wordt er een wedstrijd gehouden wie in het minst aantal worpen een gedroogde kabeljauw rondom het kasteel kan gooien. De teams bestaan hierbij uit 2 vrouwen, mannen of kinderen. Het levert altijd hilarische taferelen op en het is toegankelijk voor iedereen, ook voor toeristen!. Tot slot wordt er vanaf 3 uur gratis stokvis en wijn uitgedeeld.

In Arzello, een gehucht op 3 km afstand van Casa Valle Erro, is het de hele maand augustus feest. Ieder weekend wordt er in een enorme tent gegeten in de buitenlucht. Dit varieert van rosticiata (geroosterd vlees) tot bollito misto (gekookt orgaanvlees). Er wordt tevens muziek gemaakt en uitbundig gedanst. Voor meer informatie kijkt u op www.prolocoarzello.com.

In alle dorpjes hangen aanplakbiljetten waar welk feest wordt gehouden. Een kwestie van opletten en zeker iets wat niet overgeslagen mag worden.

Palio/ Douja d'Or

De eerste zondag van september wordt er in Asti ”de palio” gehouden. Het is de oudste paardenrace van Italie. De hele week is het feest en verkeert Asti in middeleeuwse sferen. Aansluitend begint het wijnfestival (2e en 3e week september). Streetfood en wijn proeven, al met al dus een prachtig festijn.

De eerste  zondag van oktober wordt er in Alba, de eeuwige rivaal van Asti, een palio gehouden met ezels. Een grappige “tegenhanger”.

ANTIEKMARKTEN

Acqui Terme: iedere laatste zondag van de maand
Nizza Monferato: iedere derde zondag van de maand
Asti: iedere vierde zondag van de maand
Canelli: iedere laatste zondag van de maand
Turijn: Il Gran Balon, iedere tweede zondag van de maand (echt de moeite waard, belangrijke straten en pleinen zijn: Via Borgo Dora, Via Mameli, Via Lanino, Piazza Borgo Dora, Piazza Lanino en Piazetta Mameli)

Lees hier meer over de antiekmarkten.

cANElLI

Het derde weekend van juni vindt er in Canelli een belangrijk feest plaats. Deze heeft zijn oorsprong in 1630, de l’Assedio. Vele optochten in middeleeuwse kleding om de slag om Canelli te herdenken. Daarnaast natuurlijk genoeg te eten en te drinken! Het laatste weekend van september zijn de wijnfeesten in Canelli. De ondergrondse kelders, die nog steeds volledig in gebruik zijn en op de lijst van Unesco staan, zijn geopend voor het publiek. Ook de hele maand november zijn de kelders iedere zondag te bezichtigen.

Truffelmarkt

Vanaf de tweede week van oktober tot en met half november staat Alba geheel in het teken van de witte truffel. Vooral in het weekend zijn er veel aktiviteiten. www.fieradeltartufo.org

nizza E barbera

In Nizza Monferato en omgeving wordt de heerlijke rode wijn Barbera geproduceerd. De 2e zondag van mei vindt Nizza e Barbera plaats, een absolute aanrader voor iedereen die van wijn houdt.

Lees hier meer over de Nizza en Barbera.