Piëmonte is één van de belangrijkste wijnregio's in de wereld

Het wijngebied Piëmonte ligt in de noordwestelijke hoek van Italië, in de schaduw van de Alpen. De afkomst van de naam (letterlijk ‘aan de voet van de bergen’) heeft te maken met de ligging aan de zuidkant van de Alpen. De regio is één van de belangrijkste wijncentra van de wereld. Het prachtige gebied is wereldwijd bekend om wijnen als Barolo, Barbaresco, Barbera en Moscato. Hoewel Turijn de hoofdstad is, zijn Asti en Alba de belangrijkste wijnsteden. Piëmonte is als omvang het vijfde wijngebied van Italië, maar behoort qua kwaliteit tot de absolute top.

Barolo, Barbera, Dolcetto, Moscato, top wijnen uit wijnregio Piemonte

Piëmonte heeft een gematigd continentaal klimaat en een jaarlijkse wijnproductie van ruim 3 miljoen hectoliter. De meeste wijngaarden liggen er op hellingen, op hoogten die variëren van 150 tot 600 meter. De beste, warmste locaties zijn gereserveerd voor de topdruif nebbiolo, waarvan de belangrijkste wijn wordt gemaakt: Barolo. Koelere plekken zijn beplant met dolcetto en barbera, de twee andere belangrijke blauwe druivenrassen van Piëmonte. Van dolcetto worden vriendelijke, lekker fruitige wijnen gemaakt, terwijl barbera steeds vaker aan de basis van goede, stevigere wijnen staat. De voornaamste witte rassen van Piëmonte zijn moscato, cortese en arneis.

Tweederde van de wijnen van Piëmonte is rood met als belangrijkste kwaliteitsdruif de Nebbiolo.

Piëmonte telt meer dan zestig DOC’s en DOCG’s, waaronder Barolo, Barbaresco en Moscato d’Asti. De Nebbiolo druif is niet de meest aangeplante druif, dat is de Barbera, gevolgd door Dolcetto en de Brachetto d’Acqui. Van de Moscato druif worden 2 varianten gemaakt, een Asti Spumante, een droge mousserende wijn en een Moscato d’Asti, een zoete dessertwijn.

Verschillende wijngebieden in Piëmonte

De drie belangrijkste wijngebieden in Piëmonte zijn de Langhe, de Roero en de Monferrato. Deze wijngebieden zijn recent op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco geplaatst vanwege hun schoonheid. Het meest bekend is de Langhe, het gebied van de Barolo en de Barbaresco. Het aansluitende Roero gebied, bekend van de witte Roero Arneis ligt ten noorden van Alba. De Monferrato, waar wij wonen produceert met nam Asti Spumante, de Moscato d’Asti en de Barbera d’Asti. Met inmiddels als tegenhanger van de Barolo, een eigen superieure Barbera, de Nizza.

Grote variëteit aan druivensoorten in wijnregio Piëmonte

Piëmonte heeft zo’n 200 autochtone druivenrassen. De meest bekende blauwe druivensoorten in Piëmonte zijn de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto. Van de witte druiven zijn Arneis, Cortese en Moscato de bekendste. Maar Piëmonte heeft veel meer, waaronder de Albarossa, de Bonarda, de Brachetto, de Erbaluce, de Favorita, de Freisa, de Grignolino, de Ruché en de Timorasso.

Asti, Alba en Acqui Terme, de belangrijkste wijnsteden van Piëmonte

Alhoewel Torino de hoofdstad is van Piëmonte, is het niet de belangrijkste wijnstad. Dat zijn namelijk Asti, Alba en Acqui. Deze namen kom je weer tegen in herkomstaanduidingen op de fles, vaak in combinatie met het druivenras. Bijv. Barbera d’Asti, Dolcetto d’Alba, Moscato d’Asti, Brachetto d’Acqui.

En laten wij nou toch vlak in de buurt wonen van deze mooie wijnsteden! Casa Valle Erro ligt in de Monferrato, hét wijncentrum van de Barbera.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!