Het is half september in Piëmonte, tijd voor de vendemmia!

September en oktober zijn hele belangrijke maanden in Piëmonte. Het is nl. tijd voor de druivenoogst, oftewel de vendemmia. Overal rijden tractoren met karren erachter vol met prachtige trossen druiven.

Druivenoogst in de Monferrato Piëmonte

Hier bij ons in de Monferrato beginnen we met de Brachetto. Brachetto is een rode druif die wordt gebruikt voor een zoete mousserende dessertwijn. Daarna komt de Moscato, bij vele Nederlanders bekend van de Moscato d’Asti, de zoete witte mousserende dessertwijn. Vervolgens de Chardonnay en de Cortese. Als alle witte druiven eraf zijn volgen de rode. Eerst de Dolcetto, dan de Barbera en tot slot de Nebbiolo. De Nebbiolo is echt de allerlaatste en deze oogst vindt pas plaats in oktober.

Dit jaar is het zeer droog geweest. De laatste regen dateert uit begin juni. Normaal gesproken hebben we alle maanden wel een paar keer regen, maar dit jaar niet. De oogst is daarom wat uitgesteld met de hoop dat er nog een beetje regen zou vallen. Dat is helaas niet gebeurd met als gevolg dat wel het suikergehalte uitstekend is maar de druiven wat kleiner zijn omdat ze minder vocht hebben gekregen. De opbrengst is naar horen zeggen van hoge kwaliteit maar lagere kwantiteit. Gelukkig houden de Piemontesi de beste wijn altijd voor zichzelf dus ik denk niet dat we zullen omkomen van de dorst volgend jaar.

Druivenplukken in Piëmonte

Onze meeste gasten hebben een romantisch idee bij druivenplukken. Toen wij hier in Piëmonte kwamen wonen hadden wij dat ook. En wat is er nou een beter idee om te integreren dan door mee te helpen bij de druivenoogst. Vele boeren zijn ook afhankelijk van vrienden die komen helpen met de oogst. Het bespaart uiteraard kosten maar het is tegenwoordig ook heel moeilijk om aan personeel te komen.  Ik vergeet nooit meer de eerste keer dat wij gingen helpen met het binnenhalen van de druiven. We begonnen vroeg, want dan is het nog lekker koel. Vittorio, de wijnboer, ging ons voor en gaf ons een kniptang. Want het is geen druiven PLUKKEN maar druiven KNIPPEN. We liepen omhoog om te beginnen op de hoogste plek op de heuvel. Ik keek naar beneden en zei tegen JP, hoeveel denk je dat we vandaag moeten doen? Het was nl. één zee van druiven, zover als we konden kijken. Het bleek dat dit er allemaal in 2 dagen tijd af moest. Mamma mia!

En zwaar dat het was. Je staat uiteraard op een heuvel dus schuin. De druiven hangen allemaal onderaan, dus je moet aldoor bukken. Je houdt geen rug over! Nee, romantisch was het al helemaal niet meer na een uur of 2. En toen moesten we nog 2 uur voordat het pranzo tijd was. Maar eindelijk was het etenstijd. En dat was wel als uit een film. Met z’n allen aan een lange tafel lekker eten en een wijntje drinken. Afsluiten met koffie en grappa. En daarna die wijngaard weer in. Mannn, dat was niet te doen. Om 18.00 waren we volledig gesloopt. En ik moet eerlijk toegeven dat we het voor gezien hielden. Dag 2 hebben we niet meer mee geplukt. Ik schaam me er nog voor.

Wijn produceren in Piëmonte

Er zijn 2 soorten wijnboeren bij ons in de directe omgeving. Marco en Roberto Malfatti, waar wij onze wijn voor het avondeten afnemen, hebben geen eigen wijngaarden maar kopen de druiven in bij kleine producenten in de omgeving van Cartosio. Marco is oenoloog en controleert tijdens het hele proces de verschillende wijngaarden. Hij beslist ook wanneer het suikerhalte hoog genoeg is om de druiven te gaan oogsten. Een aantal keren per week komen de tractors van de wijnproducenten bij Marco op het bedrijf. Vervolgens worden de druiven gescheiden van de steeltjes en worden ze geperst. Dan gaan ze in rvs-tanks waar de fermentatie plaats vindt. Dat is het proces van het omzetten van de suikers in alcohol. Ik sprak Marco gister nog en hij is erg tevreden over de kwaliteit van de druiven van dit jaar. 2021 wordt waarschijnlijk een goed jaar, wel met minder liters.

Een andere wijnboer die ik goed ken is Claudia Cordara. Een wijnboerin dus. Zij, in tegenstelling tot Marco, doet alles zelf. Ze onderhoudt haar eigen wijngaarden met haar zoon en schoondochter. Daarna oogst ze met de familie en maakt zij zelf de wijn. Claudia naast wijnen op rvs ook gelagerde Barbera’s op hout.

Bij beide wijnproducenten komen we regelmatig over de vloer. Hun wijnen, naast die van vele anderen die we ook persoonlijk kennen, staan bij ons in de wijnkasten.

Kom in september en oktober naar het bijzondere plekje Casa Valle Erro in Piëmonte en proef de authentieke sfeer van het echte plattelandsleven in Italië. Ga naar een wijnproeverij en ontmoet de wijnboeren die vol passie hun verhalen vertellen en hun wijnen laten proeven!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!