Alba, de witte truffel hoofdstad van de wereld in Piëmonte

Alba, een mooi stadje bij ons in Piëmonte geldt al jarenlang als dé witte truffelhoofdstad van de wereld. Ieder jaar vindt vanaf half oktober tot eind november de Internationale witte truffelmarkt plaats. Foodies en liefhebbers van over de hele wereld komen naar Alba voor het witte goud.

De witte truffel van Alba

De witte truffel van Alba, de Tuber magnatum Pico, is de meest begeerde witte truffel van de wereld. Hij wordt gezocht rondom Alba in de meest prestigieuze wijngebieden van de wereld, in de Langhe waar ook de Barbaresco, de Barolo en de Roero Arneis worden gemaakt. De Piemontesi zeggen dat je eenmaal in je leven witte truffel uit Alba moet hebben gegeten. Het is een unieke ervaring die je nooit zult vergeten. De witte truffel wordt gezocht met hondjes. De truffeljagers gaan voor dag en dauw het bos in met hun hond om de witte truffel te zoeken. De witte truffel is zeer kostbaar, de prijzen in de restaurants varieerden de afgelopen jaren tussen de € 250 tot wel € 750 voor 100 gram! De witte truffel wordt niet voor niets het witte goud genoemd. Omdat het een natuurproduct is, wordt er het ene jaar veel gevonden en het andere jaar bijna niets. Regen in het voorjaar en in de zomer is heel belangrijk voor de witte truffel die alleen in het najaar wordt gevonden. Een goed wijnjaar belooft derhalve bijna altijd een slecht truffeljaar!

Wat is er nog meer te beleven in witte truffel stad Alba?

Alba heeft echter nog meer te bieden dan heerlijke truffelmenu’s en goede wijnen. Het is een prachtig middeleeuws stadje met mooie pleinen, zoals het Piazza del Duomo en mooie winkelstraten zoals de Via Vittorio Emanuele en Via Cavour. Je vindt er een afwisselende mengeling van restaurants, (wijn)bars, kledingwinkels en delicatessenwinkels (met o.a. allerlei truffelproducten).

Alba heeft een 3 sterrenrestaurant, Piazza Duomo en daarnaast vele hele goede restaurants voor de pranzo (warme lunch) en de cena (het diner). Een aanrader bijv. is Osteria del’Arco op Piazza Savona.

Op Piazza E. Pertinace, een leuk, klein pleintje is iedere zaterdag een bio-boerenmarkt met heerlijke lokale producten. Of neem een aperitief op één van de vele terrassen en geniet van het lokale leven.

In Alba vinden jaarlijks vele wijn- en eetevenementen plaatsvinden, bijv. Vinum in het voorjaar en La Fiera Internazionale del Tartufo Bianco vanaf half oktober tot eind november. Dit jaar vindt de witte truffelbeurs plaats vanaf 9 oktober tot 5 december.

Voor tickets: https://www.fieradeltartufo.org/en/alba-truffle-fair/

Beschikbaarheid in luxe vakantie resort Casa Valle Erro in oktober tijdens de witte truffelmarkt in Alba

Klik hier voor de beschikbaarheid.

Witte truffel eten bij Casa Valle Erro in Piemonte

Tijdens de oktober maand kan er ook van de witte truffel worden genoten in ons fantastische buitenrestaurant. Mocht onze kok witte truffel kunnen kopen dan maakt hij de lekkerste gerechten met witte truffel. En aangezien wij onze gasten graag deze beleving willen laten mee maken bieden wij de witte truffel aan per gerecht voor een zeer scherpe prijs.

Kom in oktober naar Casa Valle Erro en geniet van al het goede dat Piëmonte te bieden heeft!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!