Ontdek Acqui Terme, een Romeins stadje vlakbij Casa Valle Erro in Piëmonte

Toen wij in 2005 op zoek gingen naar onze droomboerderij in Italië zei ik tegen JP, er moet in ieder geval een leuk klein stadje in de nabije omgeving liggen. Want uiteten en een wijntje drinken vinden wij een zeer belangrijk onderdeel van ons leven.

We vonden onze droomboerderij op het platteland in Piëmonte en het romeinse stadje Acqui Terme ligt 10 km bij onze Casa vandaan. Acqui Terme is een superleuke stad vol met restaurants en barretjes. Acqui Terme is zeer oud. Het is gesticht door de Romeinen. Hun invloed zie je nog overal terug in en rondom de stad.

Wikipedia schrijft het volgende over Acqui Terme: De stad ligt op de linkeroever van de rivier de Bormida. De Liguriërs stichtten de plaats onder de naam Carystum. In 173 v. Chr. werd deze verwoest en herbouwd door de Romeinen die het de naam Aquae Statiellae gaven. De stad lag aan de belangrijke weg Emilia Scaurii die naar Augusta Taurinorum leidde (Turijn) en was één van de belangrijkste thermale badplaatsen van het rijk.

Tegenwoordig is Acqui Terme nog steeds een belangrijk kuuroord. Er zijn drie bronnen aanwezig “Bollente”, “Del lago” en “Acqua marcia”. De belangrijkste is “La Bollente”, waarvan het water een temperatuur heeft van 74,5°C. Belangrijke bouwwerken in de stad zijn de Duomo uit 989 en het 11de -eeuws Castello dei Paleologi waarin het archeologische museum is gevestigd. Buiten het centrum staan de resten van een Romeins Acquaduct uit de 2eeeuw.

Wat is er te doen in Acqui Terme?

Piazza Bollente, hét belangrijkste plein in Acqui Terme

Acqui Terme heeft een prachtig historisch centrum met vele oude pleinen, gebouwen en kerken. Het Piazza Bollente ligt midden in dit centrum en is zeker een bezoek waard. De warmwaterbron “La Bollente” op het plein levert warm water op met een temperatuur van 74 graden. Het water stroomt gewoon uit de bron en je kan het voelen. Veel Acquesi en ook toeristen nemen een flesje van het geneeskrachtige water mee. Zelf komen wij heel graag op Piazza Bollente om lekker op één van de vele terrassen te zitten. Op vrijdag- en zaterdagavond is het plein hét ontmoetingspunt van de Acquesi, erg gezellig dus, vaak met muziek.

Markt op dinsdag en vrijdag in het historische centrum van Acqui Terme

Op dinsdag en vrijdagochtend is er markt in het centrum van Acqui. De groente/fruit/vlees en vismarkt is op Piazza Addolorata. De overige stalletjes met kleding en snuisterijen staan door het oude centrum heen. Een erg gezellige markt waar de gehele omgeving van Acqui boodschappen komt doen. En begin de dag dan bij een barretje met een cappuccino en een brioche. Net zoals alle Acquesi.

Romeinse Acquaduct en wandelpad net buiten Acqui Terme

Net buiten Acqui Terme staan nog de restanten van een Romeins Acquaduct. Echt spectaculair om te zien. Via dit acquaduct werd Acqui van water voorzien vanuit de bergen (Apennijnen). Langs de “Archi” (bogen) loopt een mooi wandel- en fietspad langs de rivier de Bormida. Leuk om hier te wandelen na de pranzo op zondag. Heel Acqui loopt hier dan te flaneren.

Il Duomo, de kathedraal in het hart van Acqui Terme

In het historische centrum bevindt zich bovenaan Piazza Duomo een prachtige kathedraal. Zeker een bezoek waard! In de kerk waan je je echt weer in de Romeinse tijd. Vlakbij de kathedraal bevindt zich het klooster waar vroeger de nonnen verbleven. Inmiddels is het klooster een geweldig restaurant. Il Moncalvo bevindt zich op de eerste verdieping en heeft naast fantastisch eten een prachtig uitzicht op de kathedraal. Een must als je verblijft in Casa Valle Erro en je wilt goed uiteten in Acqui Terme.

Villa Ottolenghi Wedekind net buiten Acqui Terme

Net boven Acqui Terme richting Strevi in Regione Monterosso ligt Villa Ottolenghi. Een prachtige villa gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw omringd door immense tuinen. Er zijn ook wijnkelders en het uitzicht is over de eigen wijnvelden. Tevens ligt er een mausoleum op het terrein. Een bezoek aan de villa met aansluitend een wijnproeverij is mogelijk vanaf 1 mei op zaterdag en zondag. Er is ook een heel goed restaurant dat wordt gerund door de eigenaar van Il Parisio 1933 in Acqui Terme. Ze serveren een hele fijne zondagmiddagpranzo!

Enoteca regionale in het oude centrum van Acqui Terme

Midden in het historische centrum van Acqui Terme bevindt zich de Regionale Enoteca. Vrijwel alle wijnproducenten uit Acqui en omstreken hebben hun wijn hier staan. Er kan geproefd en gekocht worden. De enoteca bevindt zich in prachtige kelders met oude gewelven. Zeker de moeite waard voor iedereen die van een goed glas wijn houdt.

Willen jullie ook Acqui Terme ontdekken? In het najaar heb ik nog enkele mogelijkheden. Bekijk ze hieronder!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!