Wat te doen in Turijn?

Er zijn vele verschillende redenen om Piemonte te bezoeken. Naast prachtige natuur, heerlijk eten en drinken, mooie kleine historische dorpjes heeft Piemonte namelijk ook Torino!

Toen wij hier in 2006 kwamen wonen werden de Winter Olympische spelen georganiseerd in Turijn. Als echte hollandse schaatsfans vielen we met ons neus in de boter. En toen we Turijn naderden op een prachtige heldere zonnige zaterdag met de besneeuwde Alpen toppen op de achtergrond werden we verliefd op deze stad. Toen we daarna ook nog eens kaartjes konden bemachtigen en met onze koninklijke familie op de tribune zaten (en Erben Wennemars zilver zagen winnen) kon Turijn voor ons niet meer stuk.

Inmiddels is onze vervallen wijnboerderij een luxe vakantieresort geworden met 5 vakantieappartementen en 2 B&B kamers. Turijn is binnen 1,5 uur te bereiken. En daarom een must tijdens uw verblijf in Casa Valle Erro

Koninklijke hoofdstad Turijn

Torino (Turijn) is een prachtige, koninklijke (hoofd)stad met grootste pleinen, kerken en monumenten en fantastische winkelstraten. Turijn heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Het was de hoofdstad van het koninkrijk Savoie en werd in 1861 de eerste hoofdstad van het koninkrijk Italië. Uit deze tijd bestaan er nog veel gebouwen die het bekijken waard zijn. De koninklijke paleizen van het huis van Savoia en koning Victor Emmanuel II zijn hier voorbeelden van.

Piazza Castello 

Dit plein is het echte stadshart. Hier staan twee monumentale paleizen uit de periode dat Turijn hoofdstad was: Palazzo Reale en Palazzo Madama. Het eerste is het paleis van de koning en de tweede van de koningin, die naar het schijnt wat moeilijk overweg met elkaar konden. Beide paleizen zijn toegankelijk als musea

Mole Antonelliana 

Deze 168 meter hoge toren, oorspronkelijk gebouwd als synagoge is het symbool van de stad. Het werd gebruikt in het logo voor de Olympische Winterspelen en staat op de achterkant van de Italiaanse 2 eurocentmunten. Vanwege de afwezigheid van hoogbouw in Turijn is de toren van verre waar te nemen. Er is een lift naar de top en binnenin deze toren zit nu het Nationale Filmmuseum, het grootste van Italië op dit gebied.

De Po en Monte dei Cappuccini 

Aan de oevers van de Po-rivier staat op de heuvel Monte dei Cappuccini een kerk, waarbij men kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Deze zijde van de stad is zeker een bezoek waard!

Shoppen in Via Roma en Via Garibaldi

De Via Roma noemt zichzelf ‘de meest elegante straat’ en heeft onder andere de bekende modezaken. Via Garibaldi is de één-na-langste winkelstraat van Europa en volledig voetgangerszone.

Eten en drinken in Turijn

Lekker eten doe je in Il Gatto Nero, De Cambio, Porta di Savona, Ristorante Consorzio, Scannabue Caffe, Tre Galli/Tre Galletti. Kijk ook rond op Piazza Vittorio Veneto, ook hier zijn vele barretjes en restaurantjes onder de beroemde Turijnse “portici”.

De beste koffie en bicerin (warme chocolade) vind je o.a. bij Caffe Florio en Caffe Torino.

Lingotto, Eataly, Fiatfabrieken

In de wijk Lingotto (Via Nizza 230 to de voormalige Fiatfabriek) staat Eataly, een soort “supermercato” annex restaurant met lokale produkten uit heel Italie. Eataly is opgericht in Turijn door de Slowfood organisatie die het produceren en consumeren van lokale produkten stimuleert. Het is een genot om er door heen te lopen en lekker wat te eten. De voormalige fiatfabriek is ook te bezoeken. Boven op het Lingotto ligt de testbaan voor de fiats. Een unieke ervaring!

Er is genoeg te beleven in Turijn. Boek een heerlijk vakantieappartement bij Casa Valle Erro en ga genieten van deze prachtige stad!

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!