Recept uit de Italiaanse keuken, zuppa!

Het is winter en dan wordt er ook in Piëmonte veel soep gegeten. Soep wordt overigens niet altijd vertaald als “zuppa”. Veel vaker wordt soep aangeduid met “minestrone”. Minestrone is een Italiaanse groentesoep met bouillon. Minestra is Italiaans voor ‘soep’, minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone wordt dus ‘de grote soep’ genoemd, dit is vanwege de vele ingrediënten die ze kan bevatten.  Een gebonden soep van groente van het seizoen noemen we dan weer “vellutata”. Bijv. met zucca, pompoen. Vaak wordt overigens ook pasta toegevoegd aan de soep. Dan heet de soep “pasta e fagioli”. Volgen we het allemaal nog?

Soep in Italië is een primo, net zoals pasta. Maar vissoep (zuppa di pesce) wordt weer gegeten als secondo.

Vandaag maken we kikkererwtensoep, oftewel zuppa di ceci. Ik heb gekozen voor de wat lichtere variant, dus met bouillon en niet gebonden. Het is een zeer simpel en ontzettend gezond en lekker Italiaans recept. In Piëmonte eten we veel kikkererwten. We maken er bijv. ook farinata van. Farinata is een soort pannenkoek van kikkererwtenbeslag en olijfolie uit de hout gestookte pizza oven.

Maar nu terug naar de kikkererwten soep.

Zuppa di ceci, een echt Italiaans recept

Wat hebben we allemaal nodig:

1 grote ui grof gesneden, 2 tenen knoflook gepeld en heel, 2 stengels bleekselderij in grove stukken, 2 wortels in grove stukken, 3 bouillonblokjes, 1,5 l water, 500 gr. varkensribbetjes, 250 gr. gedroogde kikkererwten (of 2 blikjes kant en klaar gekookte kikkererwten).

Bereiding van de zuppa di ceci

De gedroogde kikkererwten zet ik altijd de avond voordat ik de soep ga maken in een pan onder koud water om te wellen. De volgende ochtend zijn ze klaar voor gebruik. Ik gebruik kikkererwten van mijn buurvrouw Maria Teresa. Tegenwoordig heeft iedere supermarkt gedroogde kikkererwten. Wil je geen dag/nacht wachten kan je ook kant en klare kikkererwten uit blik gebruiken. Wel goed uit laten lekken en afspoelen.

Doe 1,5 liter water in een pan, doe er de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en bouillonblokjes bij. Voeg de varkensribbetjes toe en breng alles aan de kook. Laat alles zo’n 2 uur koken op laag vuur totdat het vlees bijna van de ribbetjes afvalt.

Laat de soep afkoelen maar niet helemaal koud worden. Haal de ribbetjes eruit. Pel het vlees eraf en voeg weer toe aan de soep. Haal de grote brokken bleekselderij en wortel eruit en gooi ze weg. Ik laat de uienpartjes en de knoflook er altijd in zitten. Dat hoeft uiteraard niet. Voeg nu de gewelde kikkererwten toe en laat alles nogmaals een uur op laag vuur koken. Met kikkererwten uit blik kan je de kooktijd iets verkorten. De tijd mikt overigens niet nauw, kikkererwten kan je niet stukkoken.

De soep is klaar!

Extra tip! Lekker met grissini (soepstengels) en brood.

Klik hier voor meer echte Italiaanse recepten

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!