Italiaanse recepten, de primo

Vorige week zijn we begonnen met het maken van ons Italiaanse kerstmenu. Een italiaans menu bestaat altijd uit 4 componenten. We beginnen met de antipasto, daarna komt de primo, dan de secondo en tot slot de dolce.

Wat is een primo?

Een primo is de afkorting van il primo piatto, het eerste gerecht, oftewel de eerste gang. Een primo is altijd pasta of risotto. Ook een soep als pasta e fagioli (bonensoep met pasta) valt onder de primi.

In Nederland  wordt pasta meestal als hoofdgerecht gegeten. Dat komt in Italie niet voor, het hoofdgerecht is de secondo en is altijd vlees of vis met een contorno (bijgerecht).

Tagliatelle con funghi porcini

Als antipasto hebben we vitello tonnato gemaakt. Een typisch Piemontees voorgerecht. Als primo maken we deze week tagliatelle con funghi porcini. Oftewel lintpasta met eekhoorntjesbrood. In de herfstmaanden wordt dit heel vaak gegeten in Piemonte. Er wordt bij ons in de buurt veel gezocht naar de porcini. Ook op de markt staan er vele kramen met funghi porcini. Er wordt gezegd dat als het geregend heeft en daarna 11 dagen droog is de porcini de grond uitschieten.

Afgelopen seizoen heeft onze kok Gianluca regelmatig tagliatelle met funghi porcini gemaakt. En dat viel zo goed in de smaak bij iedereen dat ik zijn recept heb gevraagd. Gianluca maakt altijd verse pasta. Gelukkig zijn er in onze omgeving vele winkels die verse pasta verkopen. Ook in Nederland is het mogelijk om verse pasta te kopen (bijv. bij de meeste supermarkten). Het is wel belangrijk dat de tagliatelle een brede tagliatelle is, in Nederland wordt het vaak pappardelle genoemd.

Recept tagliatelle con funghi porcini (4 personen)

320 gram tagliatelle, 450 gram eenhoorntjesbrood, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 wortel, flinke scheut witte wijn, takje roosmarijn en takje salie, pollepel tomatensaus, bosje bladpeterselie.

Bereiding van de saus

Bak de fijngesneden ui, knoflook en wortel in de olijfolie, voeg de verse paddenstoelen (schoongemaakt en in plakjes gesneden door de lengte) toe en bak even op hoog vuur mee. Voeg daarna de witte wijn en de takjes roosmarijn en salie toe. Even door laten koken en daarna de tomatensaus erbij voegen. Kook alles op hoog vuur nogmaals even door en laat daarna op zeer laag vuur doorpruttelen.

Bereiding van de pasta

Kook de verse pasta een aantal minuten in ruim water met een klein beetje zout. Voeg daarna de pasta toe aan de saus. Laat de pasta gaar worden in de saus door regelmatig doorroeren. Je ziet wanneer de pasta gaar is door de binding met de saus. Het is essentieel dat de pasta bij de saus wordt gedaan en niet andersom! Mocht je vocht te kort komen voeg dan wat kookwater toe. Haal de takjes roosmarijn en salie uit de pasta voor serveren.

Serveer eventueel met gesneden bladpeterselie.

Recept voor het maken van verse lintpasta

Voor degenen die echt zelf verse pasta willen maken volgt  het recept.

Wijntip

Tagliatelle met funghi gaat prima met een rode wijn. En dat moet voor ons uiteraard een Barbera zijn. Omdat we hierna nog de secondo hebben zou ik met een wat “lichtere” Barbera beginnen. Een die is gemaakt in roestvrijstalen vaten. Bijv. I Nuori van Roberto Ferraris. Maar ook zijn Superiore, 12 maanden gerijpt op houten vaten, is geweldig. (Bisavolo). Mochten deze wijnen niet verkrijgbaar zijn in Nederland, we houden nl. het lekkerste in Piemonte, dan is iedere andere Barbera d’Asti Superiore goed. Open de flessen ruim voordat je gaat eten. Een Barbera heeft veel zuurstof nodig!

Buon appetito!

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!