Pollo alla cacciatore, een heerlijk Italiaans recept om thuis te maken

Met de kerst heb ik een geheel Italiaans menu samengesteld om thuis klaar te maken en lekker te genieten van de Italiaanse gastronomie. Ik heb zoveel positieve reacties gekregen dat ik heb besloten 1x per maand een heerlijk Italiaans gerecht te delen. Uiteraard alleen recepten die ik zelf ook maak en waar Jan Pieter en ik allebei dol op zijn.

We maken vandaag pollo alla cacciatore. Nou moet ik eerlijk zeggen dat dit geen typisch Piemontees gerecht is maar wel een echte klassieker in de Italiaanse keuken. Het komt van origine uit Toscane.  Pollo alla cacciatore betekent kip op de jagersmanier. Een lekkere stoofschotel met uien, kruiden, tomatensaus en wijn. Heerlijk na een dag hard werken. Het kan ook gemaakt worden met konijn. Mijn versie is met kip en dan geen filet, nee met botjes, want dat maakt de smaak!

Wat hebben we nodig voor het Italiaanse recept Pollo alla cacciatore (4 personen)?

1 grote ui fijngehakt, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes, 2 wortels in kleine blokjes, 100 gram pancetta fijngehakt, 2 takjes rozemarijn, vermout (bijv. witte Martini), 800 gram tomaten uit blik (ik gebruik mijn eigen tomatensaus), 4 kippendijen en 4 kippenpoten, olijfolie en wat boter.

De basis in de Italiaanse keuken, de soffritto

Eigenlijk alle sauzen voor pasta of vlees in de Piemontese keuken beginnen met de “soffritto”. De soffritto betekent het aanbakken van de ui en knoflook in wat olie. Daarna wordt de bleekselderij en de wortel (in kleine blokjes gesneden) toegevoegd. Het is de bedoeling dat de groenten gaar stoven dus niet op hoog vuur gebakken worden. Dit is de basis van vele vele gerechten in Italie. Zo ook voor de pollo alla cacciatore.

Nadat de soffritto klaar is voeg ik de blokjes pancetta toe en bak ze mee totdat ze gaar zijn. Daarna voeg ik de tomatensaus en de takjes rozemarijn toe. Even door laten koken en de saus is klaar.

Het bakken van de kippenpoten en dijen

Droog de kip af met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Bak de kip in wat boter eerst aan de kant van het velletje, als hij goudbruin is even omdraaien. Als de kip aan beide kanten goudbruin is (hij hoeft niet gaar te zijn) giet dan de overtollige boter eraf. Zet het vuur weer hoog en blus de kip af met een flinke scheut vermout. Als de vermout is verdampt en opgenomen door de kip kan de kip bij de tomatensaus.

En dan mag dit geheel een paar uur zachtjes doorkoken. De kip moet echt bijna van het bot afvallen.

Jan Pieter zijn favoriete Italiaanse gerecht

Het is Jan Pieter zijn favoriete gerecht dus ik maak het regelmatig. Eigenlijk is de pollo alla cacciatore de volgende dag nog lekkerder. Gewoon weer even lekker zachtjes door laten koken. Als alle kip op is heb je vaak nog veel saus over. Ik maak soep van de saus door heel simpel 1 tot 1,5 liter bouillon toe te voegen. Nog een dag extra genieten van je Italiaanse recept. De saus en soep kan je ook goed invriezen voor later. Altijd makkelijk toch!

Wij eten pollo alla cacciatore altijd met gebakken aardappeltjes met rozemarijn uit de oven  en sla met tomaat. Met uiteraard een lekkere Barbera erbij!

Buon appetito!

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!