Italiaanse recepten voor het kerstmenu, de contorno!

Vorige week hebben we de secondo gemaakt. Het hoofdgerecht, de Brasato al Barbera. Ik schreef toen al dat er altijd een contorno bij wordt geserveerd. Het bijgerecht. Anders dan in de Nederland moet je in Italie altijd de contorno apart bij het hoofdgerecht bestellen.

Contorno

Het bijgerecht in Piemonte bestaat uit groenten, aardappelen of polenta. Piemonte is echt een landelijke regio met veel akkerbouw, dus aardappelen maken heel vaak deel uit van het eten. Ook polenta, meel gemaakt van mais, wordt in de winter veel gegeten. Echte wintergroenten zijn artisjokken, allerlei soorten kool, pompoen, venkel, radicchio, prei, wortelen en uien. Hieronder mijn favoriete top 5 van winter contorni voor het Italiaanse kerstmenu!

Mijn Top 5 Italiaanse recepten voor een contorno

1.Wortelen met rozemarijn

Ikzelf hou erg van worteltjes. Een heel eenvoudig recept is worteltjes koken in de boter met een takje rozemarijn. Voeg eventueel een beetje water toe. Je weet niet wat je proeft. De combinatie is perfect en past heel goed bij de brasato, het stoofvlees. Buon appetito!

  1. Pompoen met verse rozemarijn en witte wijn

Ik gebruik hier een Butternut pompoen voor. Snij de pompoen aan kleine stukjes, verwijder de schil. Doe de olie in een pan en bak 2 teentjes knoflook mee totdat ze bruin zijn. Voeg de pompoenstukjes en het takje rozemarijn toe en bak alles enkele minuten op matig vuur. Verwijder de knoflook en blus af met witte wijn. Doe het deksel op de pan en laat alles nog 5 minuten koken. Buon appetito!

  1. Ui uit de oven met Parmezaanse kaas en balsamico azijn

Gebruik 1 ui per persoon. Snij alleen het kapje eraf. De schil blijft eromheen. Zet de uien in een ovenschaal en bak ze gaar in één uur in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat ze iets afkoelen en haal het binnenste eruit. Laat een randje ui over, want we gaan ze weer vullen. Doe het uivlees tezamen met de Parmezaanse kaas in een bakje en mix het tot een mengsel met een staafmixer. De verhouding kaas en ui moet ongeveer hetzelfde zijn. Vul de uien met het mengsel en besprenkel ze met een beetje balsamico. Buon appetito!

  1. Aardappeltjes uit de oven met verse rozemarijn

Schil de aardappelen en snij ze aan partjes. Leg ze op een bakblik met ovenpapier. Doe 30ml olie in een maatbeker, voeg 2 geplette teentjes knoflook toe en de blaadjes van de rozemarijn.  Pureer alles met de staafmixer en besprenkel de aardappelpartjes met dit mengsel. Bak ze in een half uur gaar in een voorverwarmde oven op 200 graden. Draai ze halverwege even om.

  1. Witte kool met ansjovis

Dit is een koud gerecht. Snij de witte kool zo dun mogelijk. Verwarm in een pan 2 delen olie met 1 deel witte wijnazijn. Doe hier de ansjovisjes (uit blik) bij en laat ze oplossen door ze te verwarmen op laag vuur. Schenk deze warme saus over de witte kool. De hoeveelheden zijn zeer persoonlijk. Hou er rekening mee dat de ansjovis een sterke smaak heeft en heel zout is. Deze contorno presenteert het leukste in een kleine kom, één voor iedere gast. Buon appetito!

Meer recepten lezen? Klik dan hier!

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!