Een echt Italiaans kerstmenu, de secondo!

We zijn toe aan de 3e gang van ons kerstmenu, de secondo. Hier vind je het recept van de primo.Il secondo piattio is het echte hoofdgerecht en wordt altijd geserveerd met een contorno. De contorno is groente of aardappelen.

Brasato al Barbera

We gaan brasato maken, een echte klassieker in de Italiaanse keuken. Het is een traditioneel Piemontees hoofdgerecht dat eigenlijk nooit ontbreekt op een zondagmiddag pranzo en al helemaal niet tijdens het Piemontese kerstfeest. Brasato betekent gegaard vlees. “La brasatura” is de manier waarop het rundvlees bereid wordt, namelijk langzaam heel lang stoven in de wijn met groente en kruiden. Uiteraard gebruiken we hier het vlees van la Razza Piemontese. Het is heel belangrijk om een stuk rundvlees te nemen van hoge kwaliteit. Een runderrollade met een klein beetje vet is perfect.

Brasato (4 personen)

  • 800 gram runderrollade,
  • 500ml Barbera,
  • 1 ui,
  • 2 wortels,
  • 1 stronkje bleekselderij,
  • olijfolie en een beetje boter,
  • 1 eetlepel bloem,
  • 3 blaadjes laurier
  • takje rozemarijn.

Bereiding van de brasato al Barbera

Het vlees moet 8 tot 10 uur marineren. We snijden de wortels en de bleekselderij aan blokjes en de ui aan ringen. We leggen het vlees  in een schaal, voegen de groenten en de kruiden erbij en schenken de wijn erover heen. Het is belangrijk dat er een touwtje om het vlees heen zit zodat het niet uit elkaar kan vallen. Dek de schaal af met plasticfolie en laat het vlees op een koele plaats 10 uur marineren.

Als het vlees 10 uur heeft gemarineerd in de wijn halen we het uit de schaal en brengen we rondom een beetje bloem aan.

Hierna bakken we het vlees in de olie met boter op matig vuur aan iedere kant in zo’n 3 minuten goudbruin.

Voeg nu de groenten toe en bak alles ongeveer 5 minuten mee. Blus af met de wijn en voeg de laurier en de rozemarijn toe. Zet het vuur enige minuten hoog zodat de alcohol kan verdampen.

Doe daarna het deksel op de pan en laat het vlees zachtjes doorsudderen in de wijn. Draai het vlees ieder half uur om. Laat het vlees op het allerlaagste vlammetje ongeveer 3,5 uur garen. Check of het vlees zacht is door middel van een vork. Zo nee, laat het vlees gewoon nog een uurtje zachtjes koken. Het is echt essentieel dat het vlees bijna uit elkaar valt. Als het vlees gaar is haal de pan van het vuur en laat het vlees een halfuurtje afkoelen in de pan. Neem het vlees uit de pan en laat het helemaal afkoelen. Haal de touwtjes eraf en snij er plakken van van ongeveer 5mm.

Bereiding van de jus/saus

Doe de meegekookte groenten in een apart pannetje, voeg 2 eetlepels vleesjus toe en maak er een gladde saus van met behulp van een staafmixer. Verwarm het vlees een klein beetje en voeg de kokende saus toe.

De brasato is klaar! Het makkelijke van dit gerecht is dat je het van te voren kan maken. Je hoeft alleen de saus te maken op het moment van het diner en het vlees daarna op te dienen. Lekker met gebakken aardappeltje uit de oven met rozemarijn of worteltjes gekookt in de boter met rozemarijn.

Wijntip!

Aangezien we bij de primo al een Barbera hebben gedronken gaan we nu weer een stapje hoger. Ik heb gekozen voor een Monferrato Rosso van Guido Berta. De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo. Een heerlijke stevige wijn die perfect past bij de brasato.

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!