
Genua, een prachtige havenstad in ligurië
Genua, een prachtige havenstad in Ligurië Vanuit Casa Valle Erro in Piëmonte zijn er eigenlijk 3 grote steden een bezoek waard. Milano ligt ong. 230
Spaghetti alle vongole, wie eet het niet tijdens zijn vakantie in Italië! Want spaghetti alle vongole is een echte klassieker. Een klassieker die niemand thuis eigenlijk maakt, want het is zo ingewikkeld en het smaakt nooit zoals in Italië. Maar niets is minder waar. Het is niet ingewikkeld en ik ga je uitleggen hoe je de echte Italiaanse smaak eraan krijgt. We halen het Italië vakantiegevoel zo binnen in de Hollandse keuken!
Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:
2 tenen knoflook gepeld en heel, flinke scheut olijfolie, een glas witte wijn, bosje peterselie fijngehakt en 1kg vongole, bij voorkeur veraci (vraag je visboer), 320 gram spaghetti nr. 3 van een goed merk, peper en zout. Eventueel een klein gedroogd rood pepertje.
Veraci zijn mooie grote verse schelpen met behoorlijk wat vlees erin. Een vongole verace is een geruite tapijtschelp. Dit maakt je spaghetti alle vongole echt veel lekkerder dan de kleinere schelpen, meestal venusschelpen. Ze kosten wat meer maar dat krijg je er zeker voor terug. Gebruik geen potjes met kant en klaar vlees van de schelpen. Dit doet echt afbreuk aan je spaghetti alle vongole.
We beginnen met het schoonmaken van de venusschelpen. Haal in ieder geval de gebroken schelpen eruit en gooi die weg. Zet ze daarna een nacht of zeker 3 tot 4 uur voordat je het gerecht gaat eten onder water met een flinke schep grof zout. Er zit zand in de levende schelpen en door ze een tijd in het water te laten staan gaan ze “spugen” en gooien ze zelf het zand uit de schelp. Hoe langer je ze laat staan hoe beter, spaghetti alle vongole met zand erin is niet aan te bevelen!
Bak de 2 tenen knoflook in de olie totdat ze goudbruin zijn. Mocht je het recept een beetje pikant willen bak dan een gedroogd pepertje mee.
Voeg de vongole toe en dek de pan af met een deksel. Laat ze op laag vuur even doorkoken totdat alle schelpen open staan. Voeg een beetje witte wijn toe. (dit kan je ook achterwege laten) Roer ze nogmaals door en haal de vongole uit de pan. Zet ze even afgedekt apart. In de pan blijft het vocht van de schelpen en de witte wijn achter. Haal de gebakken tenen knoflook (en eventueel het pepertje) uit de pan.
Kook in de tussentijd de spaghetti halfgaar, dus zo’n 4 tot 5 minuten. Haal de spaghetti uit de hoge pasta pan en voeg toe in de koekenpan met het vocht van de vongole. Roer de spaghetti net zolang door het vocht totdat alles is opgenomen door de spaghetti. Op deze manier krijg je de echte Italiaanse smaak aan de pasta!
Voeg tot slot de vongole toe aan de pasta en roer ze door de pasta. Serveer uit op een bord met een beetje peterselie er overheen. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Heerlijk met een glas Sauvignon!
Buon appettito!
Klik hier voor meer echte Italiaanse recepten.
Genua, een prachtige havenstad in Ligurië Vanuit Casa Valle Erro in Piëmonte zijn er eigenlijk 3 grote steden een bezoek waard. Milano ligt ong. 230
Torino, de culinaire hoofdstad van italië Torino is naast de koninklijke hoofdstad van Piëmonte tevens de culinaire hoofdstad van Italië! Een bezoek aan Torino mag dan
De giro del nizza komt er weer aan! Casa Valle Erro ligt in de wijnstreek de Monferrato in Piemonte. De Monferrato staat sinds 2014, tezamen
Wat een feestmaand bij Casa Valle Erro En dan is de laatste maand van het jaar 2022 alweer aangebroken. Weer een jaar voorbij, tja het
Casa Valle Erro project najaar 2022 / voorjaar 2023 Onze vaste gasten weten dat we eigenlijk ieder jaar wel een groot project hebben. We zitten
Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863.
Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!