Echte klassieke Italiaanse recepten, spaghetti alle vongole!

Spaghetti alle vongole, wie eet het niet tijdens zijn vakantie in Italië! Want spaghetti alle vongole is een echte klassieker. Een klassieker die niemand thuis eigenlijk maakt, want het is zo ingewikkeld en het smaakt nooit zoals in Italië. Maar niets is minder waar. Het is niet ingewikkeld en ik ga je uitleggen hoe je de echte Italiaanse smaak eraan krijgt. We halen het Italië vakantiegevoel zo binnen in de Hollandse keuken!

Spaghetti alle vongole, een echt klassiek Italiaans recept

Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:

2 tenen knoflook gepeld en heel, flinke scheut olijfolie, een glas witte wijn, bosje peterselie fijngehakt en 1kg vongole, bij voorkeur veraci (vraag je visboer), 320 gram spaghetti nr. 3 van een goed merk, peper en zout. Eventueel een klein gedroogd rood pepertje.

Veraci zijn mooie grote verse schelpen met behoorlijk wat vlees erin. Een vongole verace is een geruite tapijtschelp. Dit maakt je spaghetti alle vongole echt veel lekkerder dan de kleinere schelpen, meestal venusschelpen. Ze kosten wat meer maar dat krijg je er zeker voor terug. Gebruik geen potjes met kant en klaar vlees van de schelpen. Dit doet echt afbreuk aan je spaghetti alle vongole.

Bereiding van de spaghetti alle vongole

We beginnen met het schoonmaken van de venusschelpen. Haal in ieder geval de gebroken schelpen eruit en gooi die weg. Zet ze daarna een nacht of zeker 3 tot 4 uur voordat je het gerecht gaat eten onder water met een flinke schep grof zout. Er zit zand in de levende schelpen en door ze een tijd in het water te laten staan gaan ze “spugen” en gooien ze zelf het zand uit de schelp. Hoe langer je ze laat staan hoe beter, spaghetti alle vongole met zand erin is niet aan te bevelen!

Bak de 2 tenen knoflook in de olie totdat ze goudbruin zijn. Mocht je het recept een beetje pikant willen bak dan een gedroogd pepertje mee.

Voeg de vongole toe en dek de pan af met een deksel. Laat ze op laag vuur even doorkoken totdat alle schelpen open staan. Voeg een beetje witte wijn toe. (dit kan je ook achterwege laten) Roer ze nogmaals door en haal de vongole uit de pan. Zet ze even afgedekt apart. In de pan blijft het vocht van de schelpen en de witte wijn achter. Haal de gebakken tenen knoflook (en eventueel het pepertje) uit de pan.

Kook in de tussentijd de spaghetti halfgaar, dus zo’n 4 tot 5 minuten. Haal de spaghetti uit de hoge pasta pan en voeg toe in de koekenpan met het vocht van de vongole. Roer de spaghetti net zolang door het vocht totdat alles is opgenomen door de spaghetti. Op deze manier krijg je de echte Italiaanse smaak aan de pasta!

Voeg tot slot de vongole toe aan de pasta en roer ze door de pasta. Serveer uit op een bord met een beetje peterselie er overheen. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Heerlijk met een glas Sauvignon!

Buon appettito!

Klik hier voor meer echte Italiaanse recepten.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!