Live the Italian life like a local, 5 leuke activiteiten voor de toerist om zich een echte Piemontees te voelen

Italie heeft een enorme aantrekkingskracht op velen. Het eten en drinken, de cultuur, het genieten van het leven, het dolce far niente, iedereen droomt ervan. In de week of 2 weken vakantie bij bijzonder plekje Casa Valle Erro, is het moeilijk om je het Italiaanse leven eigen te maken. Maar een klein beetje is wel mogelijk. Hieronder 5 tips of activiteiten om te doen waardoor je je even een echte Italiaan waant. Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen dat ze bijna allemaal met eten en drinken te maken hebben.

Zondagmiddag pranzo

Geen Italiaans leven zonder een goede pranzo. En al helemaal niet op zondag. Op zaterdagavond wordt er vaak met vrienden gegeten, de zondagmiddag pranzo is voor de familie. Alle restaurants zitten vol met grote groepen. Een must om het echte Italie gevoel te krijgen. Naast het heerlijke eten is de sfeer ongekend italiaans. Luid, muziek, applaudisseren (er is altijd wel iemand jarig of zoveel jaar getrouwd) en rondrennende kinderen.

Omdat Italianen vrijwel niet ontbijten, hebben ze rond een uur of 13.00 lekker trek. Voor jullie Nederlanders die hier één week of 2 op vakantie zijn komt de pranzo eigenlijk altijd te vroeg. Eerst uitslapen, dan uitgebreid ontbijten en rond een uur of 11 richting het zwembad. Het volgende eetmoment is dan vaak rond een uur of 5 met een borreltje en een chippie en dan rond 19.00 komt het avondeten. Tja, niet echt het Italiaanse ritme. Ook al snap ik het helemaal, velen komen zaterdag vanuit Nederland aan en hebben dus een lange reis achter de rug, het is echt een gemiste kans om op zondagmiddag niet te gaan lunchen. Je mist echt een unieke Italiaanse ervaring.

Mocht de zondag niet lukken probeer dan gedurende de week een aantal keren ’s middags te gaan eten. Ook dan krijg je dat typische Italie gevoel mee. Vele restaurants hebben een “pranzo di lavoro”. 3 gangen voor rond de € 15/20. En eten en drinken blijft uiteraard de leukste activiteit die er bestaat.

Prendere un caffé, de koffiecultuur

Drie of vier bakken koffie achter elkaar, daar zal je een Italiaan niet snel op betrappen. En al helemaal geen grote mokken koffie. Nee, het gaat allemaal veel geciviliseerder. In de ochtend bestaat het ontbijt uit één cappuccino met een brioche. Meer niet. Een cappuccino (cappuccio als echte Italiaan) bestel je dus alleen in de ochtend tot een uur of 11. Daarna is het echt NOT done! Wil je dus overkomen als een Italiaan of in ieder geval het Italiaanse ritme en leven volgen, bestel dan na 11.00 gewoon een caffé. Hier in Piemonte zeggen we geen “espresso”, dan val je ook direct door de mand als zijnde een toerist. Nee, we zeggen hier “caffé”. Wil je een beetje melk in je koffie, dan heet het een caffé macchiato (gevlekte koffie) De melk kan koud (freddo) of warm (caldo). Bestel je een caffé macchiato freddo/caldo, dan heb je grote kans dat de barista Italiaans met je gaat praten. Nog een tip, een Italiaan besteld nooit meer dan 1 koffie.

Wat ook zeer gebruikelijk is, is om eerst een bonnetje te halen (scontrino) bij de kassa. Je betaalt dus eerst je cappuccio en brioche en vervolgens ga je met het bonnetje naar de counter waar de barista alles voor je klaarmaakt. Vooral langs de weg in de Autogrill is dit zeer normaal. Ik moet zeggen dat als je hier bij ons in de omgeving iets bestelt dit vaak niet aan de orde is.

Dagritme

Het dagritme van de Italiaan is gebaseerd op de eetmomenten. Caffé met brioche in de ochtend, vaak in een barretje op weg naar het werk, daarna volgt de pranzo, zo tussen 12.30 en 13.00. Na de pranzo wordt er gerust. Dit heet in Piemonte een “pisolino”, dus geen siesta. Siesta is Spaans en zal een Italiaan nooit gebruiken. In de zomermaanden komt het leven zo rond een uur of 16.00 weer op gang in de winkelstraten. Dan gaan de winkels weer open. Ook bijv. de slager. De bakker is vaak alleen in de ochtend open. Rond de middag is het brood normaal gesproken uitverkocht.

De opmerking die ik het gehele seizoen zeer vaak krijg is dat alles dicht is op het moment dat er een stadje wordt bezocht. “Het lijkt wel een spookdorp zo rustig”. En waarom dat zo is, want wij als toerist komen toch geld brengen? Nou dat is nou juist wat jullie zo charmant aan Italie vinden, het dolce far niente, het nooit stress hebben, altijd tijd en nooit haast. Dus mijn advies is, geef je eraan over! De Italianen veranderen niet en ze hebben gelijk. Het is heerlijk om een vast dagritme te hebben met rustmomenten. En de winkels zijn wel tot 20.00/21.00 open. Dus de uren worden echt wel gemaakt, alleen op een andere manier. En als jullie rond 12.00 in een stadje zijn en alle winkels zijn gesloten, ga dan lekker eten. Want de restaurants zijn nl. wel open. Het is weer een eetmoment!

Aperitivo

En als de winkels dan weer opengaan om 16.00 en alle boodschappen en funshoppen zijn gedaan, dan breekt het volgende eetmoment aan: de aperitivo. Vanaf een uur of 18.00 strijken alle Italianen neer op de terrassen of in de barretjes voor een goed glas wijn met stuzzechini. Meestal is er een vaste prijs voor het glas wijn (tegenwoordig ook aperol spritz) met de hapjes. Er zijn barretjes die er een waar feest van maken. De aperitivo is echt Piemontees en is ontstaan in Torino. Tegenwoordig bestaat ook de apericena. Dan is er zo’n groot buffet dat het bijna avondeten is (cena). Eigenlijk moet je kiezen tussen de aperitivo/apericena en de echte avond cena die vanaf 20.00 begint. Allebei is te veel van het goede.

Feste e sagre

Ieder stadje en dorp heeft zijn eigen feste e sagre. Een dorpsfeest waar altijd een product centraal staat. Tja, weer eten en drinken. Het is een ontzettend leuke activiteit om tussen de “locals” feest te vieren, lekker te eten en te drinken. Er wordt vaak van alles georganiseerd voor de kinderen, er is muziek en er wordt gegeten aan lange tafels. Als dat geen echt Italie gevoel is weet ik het niet meer.

Dus boek voor het echte Italie gevoel een weekje Italie bij bijzonder plekje Casa Valle Erro.

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!