Eten en drinken in Italie en dan vooral in Piemonte

Wie aan eten en drinken denkt, denkt aan Italië. Wie aan Italië denkt, denkt aan eten en drinken. Die 2 zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Lekker aan een lange tafel met goed gezelschap en dan heerlijk eten en drinken totdat je er bij neervalt. 

Voor ons was de eetcultuur een belangrijke reden om naar Italië te vertrekken. En tot op vandaag heeft Italië ons bijna nog dagelijks culinair verrast. 

Het culinaire ritme in Italie

Om optimaal te kunnen genieten van het lekkere Italiaanse eten is het handig om te weten hoe de eetgewoonten van de Italianen eruit zien. Want het culinaire ritme van de dag van de Italianen is een andere dan dat van de Nederlander.

Colazione (ontbijt) in Piemonte 7.00 tot 10.00

Het ontbijt (colazione) voor de Italiaan bestaat slechts uit een cappuccino en een brioche. Meer niet. In ieder barretje liggen de brioches op je te wachten. Vuoto (leeg), con crema (met gele room), met nutella etc.

Nederlanders houden van een uitgebreid ontbijt, zeker als ze op vakantie zijn. En daar gaat het dan ook vaak meteen mis. Want door het uitgebreide ontbijt gaan ze vaak rond de middag op pad. En laat dat nou net het tijdstip zijn dat de Piemontesi al weer aanschuiven voor de pranzo.

Pranzo (warme lunch) in Piemonte 12.00 tot 14.00

Heel Italie eet tussen de middag warm. Deze “warme” lunch wordt de pranzo genoemd. Alle restaurants zijn open tussen 12.00 en 14.00 en serveren een menu bestaande uit een primo, een secondo en vaak een dolce. Uiteraard met een karafje wijn erbij. En afgesloten met een espresso (caffé). Een primo is een pasta of risotto. Een secondo is vlees met een contorno (bijgerecht) De dolce is het nagerecht.

Veel werkgevers vergoeden de pranzo. Vandaar dat er bijna in ieder dorp wel een restaurant is. Deze pranzo wordt dan ook de pranzo di lavoro genoemd. (werk lunch) en kost meestal zo tussen de 12 en 15 euro. Het is handig om te kijken waar vrachtwagentjes staan, dan ben je er zeker van dat er een goede pranzo wordt geserveerd die niet teveel kost.

Zondagmiddag pranzo 13.00-17.00

Op zondag wordt er samen met de familie gegeten. Deze zondagmiddag pranzo is heel belangrijk voor de Italianen. Heerlijk eten met je familie om je heen. Deze pranzo begint rond 13.00 en duurt vaak tot een uur of 17.00. Met belangrijke feestdagen zoals Kerst en Pasen zelfs nog langer. Wij adviseren onze gasten altijd om een keer te gaan pranzo-en op zondag. Het is echt een belevenis!

Cena (avondeten) in Piemonte vanaf 20.00

Als er uitgebreid is gegeten tussen de middag is het avondeten vaak simpeler. Vaak alleen een pasta risotto of pizza. Maar als het avondeten buiten de deur wordt gedaan dan is het weer zeer uitgebreid en komt er voor de primo ook nog de antipasto voorbij. Het echte voorgerecht. In Piemonte is de antipasti zeer belangrijk. Er zijn restaurants zonder menukaart waar je 5 voorgerechtjes krijgt. Daarna volgt dus nog de primo en de secondo. Maar laat je niet gek maken, je hoeft niet alles te bestellen. Alleen een primo of een antipasto met een secondo, alles mag. De maaltijd wordt afgesloten met een dolce (het dessert) gevolgd door een caffé met een digestivo (grappa, amaro of limoncello)

Aperitivo in Piemonte (Italie) (vanaf 18.00)

Het tijdstip om te gaan dineren is vanaf 20.00. Kom je vroeger dan sta je vaak voor een gesloten deur of je zit in een leeg restaurant. Piemontesi schuiven nl. vaak rond 18.00 aan voor de aperitivo, een drankje met hapjes (stuzzechini) als opwarmer voor het avondeten. Piemonte staat echt bekend om zijn aperitivo. Vaak heb je hierna al geen honger meer, zoveel hapjes krijg je bij je drankje. De hapjes zijn inbegrepen bij de prijs van het drankje.

Merenda (het tussendoortje) in Piemonte 16.00

La merenda is een tussendoortje voor de kinderen. Omdat er vaak laat op de avond wordt gegeten krijgen de bambini rond een uur of 4 iets lekkers te eten. Vaak iets zoets, zoals koek of gebak.

Er zijn dus meer dan genoeg eetmomenten op een dag in Italie!

Kom naar Casa Valle Erro en geniet van al het heerlijke eten en drinken wat Piemonte te bieden heeft!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!