Zelf pasta maken, hoe leuk is dat?!

Pasta en Italië

Pasta is onlosmakelijk met de Italiaanse keuken verbonden. Italië zonder pasta is niet voor te stellen. Voor een snelle pranzo (warme lunch) gebruiken de Italianen eigenlijk altijd pasta’sciuta, oftewel gedroogde pasta uit een pak. Voor de luxere zondagmiddag pranzo of de cena wordt verse pasta gebruikt. Vaak zelf gemaakt maar ook vaak gekocht want er zijn heel veel winkels die verse pasta maken.

Zelf pasta maken, hoe moet dat en wat heb je ervoor nodig?

Mij wordt vaak gevraagd of het maken van pasta ingewikkeld is. Dat is het niet, iedereen kan het. Je moet alleen een beetje geduld hebben. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je verse pasta maakt. Deze pasta kan je gebruiken voor het kerstmenu. We maken in dit geval namelijk tagliatelle. Maar de basis is voor iedere soort pasta hetzelfde.

Benodigdheden voor 4 personen: 400 gram bloem 00 (farina doppio zero), 4 grote eieren en een beetje zout (basis is altijd 100 gram bloem ten opzichte van 1 ei)

  1. Leg de bloem in een bergje op je houten werkblad en maak een kuiltje in het midden. Voeg het zout en de eieren toe in het kuiltje.
  2. Klop met een vork de eieren door elkaar en pak steeds een beetje bloem van de randjes.
  3. Blijf de bloem beetje bij beetje toevoegen aan de eieren, werk van binnenuit.
  4. Gebruik een deegschraper om al de bloem te vermengen met de eieren.
  5. Blijf het deeg nog minimaal 10 minuten kneden totdat het een homogene massa is. Het is klaar als het elastisch is.
  6. Maak een bolletje van het deeg en pak het in huishoudfolie, leg het daarna 30 min. te rusten op kamertemperatuur, dus niet in de koelkast!
  7. Bestuif de houten plank en op je deegroller met een beetje bloem en rol net zo lang totdat je deeg ongeveer 0,5mm dik is. Repareer eventuele scheurtjes met een beetje deeg of water en als je plank niet groot genoeg is dan kan je het bolletje ook even halveren.
  8. Voor het maken van tagliatelle/pappardelle hebben we een rechthoek nodig.
  9. Zodra je een mooie rechthoek hebt strooi je weer een beetje bloem op het deeg en rol je hem voorzichtig helemaal op.
  10. Snij reepjes van ong. 6-8 mm voor tagliatelle. Voor papperdelle is het 1,5cm.
  11. Zorg dat je handen een beetje met meel zijn bedekt en haal met je vingers de reepjes uit elkaar. Laat ze nog even drogen op je houten werkblad en bestuif ze met een beetje maismeel.

Veel plezier en Buon appetito!

Ohja! Heb je een van onze recepten uitgeprobeerd? Deel ze dan via Instagram of Facebook met de #casavalleerro, dat vinden we leuk!

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!