Wat een feestmaand bij Casa Valle Erro

En dan is de laatste maand van het jaar 2022 alweer aangebroken. Weer een jaar voorbij, tja het blijft een cliché, maar wat gaat de tijd toch snel. Na twee jaar vol met stress en ellende was 2022 een ware verademing. Alles was weer “normaal”, nee, veel beter dan normaal. Wat hebben we genoten van 2022! Eindelijk weer kunnen doen waar we goed in zijn en waar we zoveel voldoening uit halen. December begon met prachtig zonnig winterweer. En met de verjaardag van onze beste vrienden Robert en Karin die samen 100 jaar werden. Ze gaven een groot feest in ons geboortedorp dus daar konden we niet ontbreken. Een weekendje Nederland was gepland. Helaas liep het iets anders want onze oudste hond Inka werd erg ziek. Ze is geopereerd en maakt het inmiddels weer veel beter maar we konden haar niet achterlaten in een hondenpension. Dus JP is alleen naar het feestje geweest en ik heb op Inka gepast.

Ik had daardoor natuurlijk wel mooi de tijd om het terrein te versieren met lichtjes. Duizenden heb ik er opgehangen. Wat een mooie sfeer zo in die december periode. En ook ben ik naar de laatste hand gelegd aan het versieren van de appartementen. De kerstbomen waren inmiddels in huis en konden de appartementen in om ook opgetuigd te worden. Halverwege december kwam de schoonmaakploeg om alles nogmaals schoon te maken. En zo waren we klaar voor het eindspektakel: Kerst en Oud en Nieuw bij Casa Valle Erro!

JP timmerde inmiddels fanatiek verder aan de vlonder want het streven was uiteraard om die af te hebben voordat het feest zou beginnen. Helaas gooide het weer een beetje roet in het eten want half december begon het behoorlijk te sneeuwen. Hij had wel alles afgedekt met zeilen maar dat werkt toch niet zo handig natuurlijk. Toch heeft hij stug doorgewerkt en heeft hij de vlonder op een haar na afgekregen. Er is nog een heel klein stukje dat moet worden afgemaakt en ook een aantal details maar dat komt in januari.

Net voor Kerst heb ik onze goede vriendin Sara Chiriotti een cheque overhandigd met € 1860 voor haar Rifugio degli Invisibili. (Vertaald betekent dit zoiets als het opvanghuis voor de onzichtbaren, voor degenen die niemand wil zien) Sinds 2 jaar zamelen wij geld in voor dit nobele project. Sara vangt gehandicapte, zieke, oude, getraumatiseerde honden en katten op en geeft ze een beter leven en/of zorgt voor een herplaatsing. Ze doet dit als privépersoon en is dus geheel afhankelijk van donaties. Onze gasten hebben dit jaar € 930 gedoneerd en wij hebben dit verdubbeld. Namens Sara en ons iedereen heel erg bedankt voor de bijdrage!

Wat ik ook een prachtige traditie vind bij ons in Italië met Kerst is om de mensen die je dierbaar zijn een kadootje te brengen. Dus de hele tafel stond vol met tasjes met kadootjes en iedere dag had ik wel een afspraak met iemand. Met de buren, met vrienden, met relaties. Veel werk maar wat is er nou mooier dan aan het einde van het jaar even iets speciaals voor elkaar te doen! Ook staan er net voor Kerst veel borrels en etentjes op het program met onze Italiaanse vriendengroep. Dus heel december staat eigenlijk in het teken van Kerst. Voordat we aan het echte Kerstweekend beginnen hebben we er al heel wat feestjes opzitten.

Onze gasten arriveerden net voor de Kerst en op 1e kerstdag zijn we heerlijk uit eten geweest bij Casa Crippa in Canelli. De kerstpranzo was echt tiptop voor elkaar. Bij ieder gerecht een bijpassende wijn en ieder gerecht was een feestje op je bord. We hebben heerlijk genoten met elkaar en van elkaar.

2e kerstdag stond uiteraard weer in het teken van lekker eten. Het was tijd voor de capponi! Dit typisch Piemontese gerecht staat standaard op het kerstmenu. De cappone, een gecastreerde haan, is een delicatesse die bijna uitsluitend met Kerst wordt gegeten. Iets heel speciaals dus. Al mijn Italiaanse vrienden waren zeer onder de indruk dat we dit gingen serveren. We waren dus een beetje nerveus. Maar JP heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd. De capponi waren heerlijk! Eerst gevuld en daarna heel langzaam gegaard in de kamadoo. Het werd een heerlijk en gezellig Kerstdiner.

 

De dag na Kerst begon de voorbereiding al voor Oud en Nieuw. Met een groep van 15 gasten was er veel te doen. We verzorgen altijd een warm en koud buffet en Oudejaarsdag worden er oliebollen en appelbeignets gebakken door onze grote vriend Robert. Dus boodschappen doen, al gerechten voorbereiden en natuurlijk ook even tijd voor een wandeling, want met al dat eten en drinken moet je af en toe ook even bewegen.

Oudejaarsdag begon met oliebollen bakken. ’s Avonds het grote feest met lekker eten, sjoelen en veel gezelligheid. En toen was daar al het moment dat we afscheid namen van 2022 en proostten op 2023. Wat hebben we genoten van 2022! En nu op naar een geweldig 2023!

Al onze gasten heel hartelijk dank voor jullie bezoek aan onze Casa in 2022. Zonder jullie kunnen we niet doen waar we zo goed in zijn en waar we zoveel voldoening uithalen.

Iedereen een heel gelukkig 2023!

En voor degene die nog een weekje Italië willen boeken, hieronder vind je de lijst met beschikbaarheid.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!