Piëmonte, dé Italiaanse regio voor liefhebbers van goed eten en drinken

Toen wij hier kwamen wonen en ik iedere week naar de markt ging om groente, vis en vlees, kwam ik verschillende soorten groenten tegen die ik niet kende. De meest bijzondere was wel de Cardo Gobbo, waarover hieronder veel meer. Maar ook “coste”, “puntarelle” en “verza” kende ik niet. En nieuwsgierig als ik was, heb ik ze uiteraard allemaal gekocht en bereid. Met advies van de marktkooplui!

Een echte Piemontese groente, de Cardo Gobbo

Een van de meest bijzondere groenten met als origine Piëmonte is de Cardo Gobbo. Cardo Cobbo is een plant verwant aan de artisjok. Hij lijkt op een stronk bleekselderij vind ik altijd. Maar de smaak heeft hier niets mee te maken. Die is uniek en met niets te vergelijken. Cardo Gobbo is een DOP product, wat betekent dat hij een beschermde status heeft omdat het een bijzonder product is dat zeer lokaal wordt verbouwd.

Cardo Gobbo di Nizza

De Cardo Gobbo komt vlakbij ons vandaan, nl. rondom Nizza Monferrato, Incisa Scapaccino en Castelnuovo Belbo. De zaadjes worden begin mei geplant in zandrijk terrein, rond september zijn het grote planten. De planten krijgen geen water, geen mest en worden niet tegen ongedierte behandeld. Dan worden de planten gebogen en bedekt met grond. Doordat de plant geen licht meer krijgt wordt hij wit en gaat ook de bittere smaak eraf. De najaar kou maakt dat de groente knapperig wordt. Rond half oktober is de plant klaar om geoogst te worden. De buitenste bladeren worden eraf gehaald en het witte zachte niet bittere gedeelte blijft over. Het woord Gobbo komt van de vorm, doordat de plant is bedekt met grond is hij kromgegroeid. Cardo Gobbo is een unieke Piemontese groente.

Cardo Gobbo en Bagna Cauda

Cardo Gobbo is een herfst c.q. wintergroente. Hij wordt rauw of gekookt gegeten. En heel vaak in combinatie met Bagna Cauda. Bagna Cauda is een typisch Piemontees gerecht. Het is een soort fondue met groenten. In een stenen kommetje wordt een mengsel van ansjovis, knoflook en olie verwarmd. Hier doop je allerlei verschillende soorten groenten in, waaronder de rauwe Cardo Gobbo.

Cardo Gobbo in andere recepten

Cardo Gobbo wordt ook gekookt gegeten. Vaak in combinatie met fonduta, een gesmolten koeienkaas. Ook de flan (warm groentetaartje) met Cardo Gobbo komt in de herfst en winter vaak voorbij bij de antipasti. Gegratineerd uit de oven met tomatensaus is één van mijn favorieten. Maar ook gevuld met (Piemontees) kalfsvlees is de Cardo Gobbo heerlijk.

Puntarelle, een echte Italiaanse groente maar ook populair in Piëmonte

Puntarelle zie je niet vaak in de Nederlandse supermarkt. Het is een groente uit de cichorei familie net zoals witlof en andijvie en dus vrij bitter. Het wordt veel gebruikt in de Romeinse keuken. Het bijzondere van deze groente is de bladeren juist niet worden gebruikt en gegeten. Het buitenste blad wordt verwijderd en al het groene blad wordt weggesneden. De overgebleven witte stengels worden julienne gesneden en een paar uur in ijskoud water gelaten. Zo worden de puntarelle heerlijk knapperig.

Een Piemontees recept met puntarelle en ansjovis

Een erg Piemontees recept met puntarelle is de bereiding met ansjovis. Bak in de olijfolie een aantal teentjes knoflook totdat ze goudbruin zijn tezamen met een rood pepertje. Voeg 3 ansjovisjes toe. Laat de visjes op laag vuur smelten, zodat je een soort crème krijgt. Haal de knoflook en het pepertje uit de pan. Voeg de puntarelle toe en bak ze even mee. Kook de spaghetti beetgaar in een pan met een beetje zout. Voeg de spaghetti toe aan de ansjovis met puntarelle en roerbak mee totdat de pasta gaar is. Je weet dat de pasta gaar is zodra alle saus zich heeft gehecht aan de pasta. Buon appetito!

Verza, kool uit Savoye, dus erg Piemontees

In de winter eten we in Piëmonte veel kool. Verza, groene kool of Savooie kool, ontleent haar naam aan het hof van Savoye. Het Koningshuis uit Torino. Je kunt met kool natuurlijk vele kanten op. Een echte Piemontese antipasto met verza is Kapunet. Kapunet zijn koolbladeren gevuld met een mengsel van rund- en varkensvlees, een ei en wat geraspte grana, beetje peper en zout en gebakken in de olie of in de oven. Soms wordt het met tomatensaus geserveerd. Buon appetito!

Pasen, het tijdstip van de groene asperges in Piemonte

Een echte voorjaarsgroente is groene asperges. Meestal zo rond de Pasen zijn de eerste groene asperges klaar. Maria Teresa, onze buurvrouw, brengt ieder jaar deze lekkernij bij ons. Zo uit haar moestuin bij ons op tafel. Dat is genieten op chilometro zero!

Willen jullie met Pasen ook komen genieten van al het lekkers dat Piemonte te bieden heeft? Er zijn nog een aantal mogelijkheden in de week van Pasen.

16-4 t/m 23-4-22:
B&B Il Cucinotto (2 pers)
La Cuccia (4/5 pers)
Il 1863 (2 pers)
La Stalla (2/4 pers)
Il Gazebo (2 pers)

Boeken? Mail naar info@EenWeekjeItalie.nl of bel 0039-3348186432

 

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!