Il Sacro Monte di Varallo, de heilige bergen!

Piëmonte is één van de grootste regio’s van Italië met vele vele bezienswaardigheden. Eén van de meest bijzondere zijn wel de Sacri Monti.

Wat zijn de Sacri Monti

De Heilige Bergen (Sacri Monti) zijn bedevaartsoorden.  De Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er zijn 9 Sacri Monti in Piëmonte. De bedevaartsoorden werden tussen de 14de en 17de eeuw gemaakt. Het bedevaart complex bestaat uit een route langs grote kapellen, met daarin een sculptuur die een fragment van het evangelie verbeeldt. Bedevaarders moeten deze weg afleggen zoals de Kruisweg, en stilstaan bij elke kapel. Veel mensen hadden toendertijd de middelen niet om naar Jeruzalem te trekken. De Sacri Monti boden de gelegenheid om de kruisweg op deze manier af te leggen in Italië zelf.

Route langs vele kapellen op de Sacri Monti

De kapellen zijn volledig ingericht met levensgrote terracotta en houten beelden en fresco’s. Deze kapellen hebben een grote architecturale en devotionele waarde. De kapellen verzoenen zich met de natuur en het panoramisch gezicht. De complexen zijn gebouwd met een waardevol inzicht van landschapsarchitectuur, op de top van een berg.

De bijzondere Sacro Monte di Varallo

De 9 Sacro Monte in Piemonte bevinden zich in Belmonte, Crea, Domodossola, Ghiffa, Oropa, Orta, Ossuccio, Varese en Varallo.

De Sacro Monte di Varallo is de oudste en daardoor de belangrijkste Sacro Monte van de westelijke alpen. Het Varallo-complex is in feite een kolossale enscenering van het leven van Christus tot aan het graf. De afzonderlijke scènes worden weergegeven in 44 kapellen, versierd met fresco’s en zo’n 800 terracotta en houten beelden. De kapellen zijn georganiseerd in een soort ideale stad gebouwd op de top van een enorme rots op zo’n 600m hoogte.
Het complex is gebouwd vanaf het einde van de vijftiende eeuw tot het begin van de 19e eeuw. De schilderingen in de kapelletjes zijn gemaakt door enkele grote kunstenaars (de belangrijkste waren Gaudenzio Ferrari en Tanzio de Varallo) en trokken veel prominente kunstenaars aan die in Milaan werkten. Zij hebben bijgedragen aan de creatie van een collectief meesterwerk.

Kabelbaan vanaf Varallo naar Il Sacro Monte

Il Sacro Monte di Varallo is te voet te bereiken maar ook per kabelbaan vanaf Varallo zelf. De kosten zijn maar € 5,00 pp en boven heb je een uniek uitzicht op het stadje Varallo. Het stadje is overigens ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Het heeft een oude stadskern met mooie pleintjes en goede restaurants. Kijk voor meer informatie op de website: https://sacromontedivarallo.com

Lago d’Orta, Lago Maggiore en vele andere meren in Piemonte

Wat Varallo nog aantrekkelijker maakt om te bezoeken is dat het gelegen is vlakbij Lago d’Orta, één van de mooiste meren van Piëmonte. Piëmonte is een landelijke regio en grenst nergens aan zee maar heeft wel tientallen kleinere en zeer grote meren. Het bekendste meer is uiteraard Lago Maggiore. Maar volgens velen is Lago d’Orta veel mooier. Het is een klein meer met het schoonste water van Italië. In het meer ligt een klein eilandje, Isola di San Giulio, dat te bereiken is met een veerpont vanaf het mooie plaatje Orta.

 

Dagtrip vanuit Casa Valle Erro naar Lago d’Orta en Il Monte Sacro di Varallo

Het is een stukje rijden naar Lago d’Orta en Varallo maar zeker de moeite waard! Een unieke belevenis tijdens de vakantie bij bijzonder plekje Casa Valle Erro.

Kijk voor beschikbaarheid bij Casa Valle Erro in dit lijstje!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!