vellutata di zucca oftewel pompoensoep

Het is herfst en dan wordt er ook in Piëmonte veel soep gegeten. Soep wordt overigens niet altijd vertaald als “zuppa”. Veel vaker wordt soep aangeduid met “minestrone”. Minestrone is een Italiaanse groentesoep met bouillon. Minestra is Italiaans voor ‘soep’, minestrone het vergrootwoord daarvan. Minestrone wordt dus ‘de grote soep’ genoemd, dit is vanwege de vele ingrediënten die ze bevat.  Een gebonden soep van groente van het seizoen noemen we dan weer “vellutata”. Bijv. met zucca, pompoen. Vaak wordt overigens ook pasta toegevoegd aan de soep. Dan heet de soep “pasta e fagioli”. Volgen we het allemaal nog?

Soep in Italië is een primo, net zoals pasta. Maar vissoep (zuppa di pesce) wordt weer gegeten als secondo.

Vandaag maken we vellutata di zucca oftewel een gebonden pompoensoep. Het is een zeer simpel en ontzettend gezond en lekker Italiaans recept. En met Halloween in aantocht ook lekker actueel.

Vellutata di zucca, een echt Italiaans recept

Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:

1 pompoen (ik gebruik hier de Kabocha of groene pompoen, de schil is ook eetbaar) 2 rode uien grof gesneden, 4 tenen knoflook gepeld en heel, 2 wortels in grove stukken, 3 bouillonblokjes, 1,5 l water

Bereiding van de vellutata

Snij de pompoen in parten en verwijder de pitten. De schil mag er om blijven zitten, want die geeft de soep een extra dimensie. Snij de uien en wortels in grove stukken en verdeel ze samen met de hele tenen knoflook op een bakblik op vetvrijpapier. Besprenkel royaal met olijfolie. Gaar de groenten in ongeveer een half uur op 180/200 graden. Schep alles na een kwartiertje even om. Mocht de groenten na een half uur nog niet gaar zijn, laat ze dan nog een kwartiertje in de oven.

Doe alle gegaarde groenten in een grote pan en voeg ong. 1,5 liter groentebouillon toe. Pureer de soep met een staafmixer.

De soep is klaar!

Lekker met grissini (soepstengels) en brood.

Klik hier voor meer echte Italiaanse recepten

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!