Zabaione, een Italiaans recept

In de reeks Italiaanse recepten gaan we deze keer een dessert maken, de dolceEn om al een beetje in de Paassfeer te komen, heb ik gekozen voor zabaione. Zabaione is een crème die wordt gemaakt van eidooiers. En eieren en geel horen toch echt bij Pasen.

Wat is zabaione?

Zabaglione zoals het in het Nederlands wordt geschreven is een van oorsprong middeleeuws Italiaans nagerecht op basis van geklopte eierdooiers, suiker en een alcoholische drank.  De ingrediënten worden au bain-marie stijfgeklopt. 

Zabaione is een echt Piemontees nagerecht. Het wordt bij ons vaak gegeten in combinatie met hazelnotentaart. Maar het kan ook heel goed met amaretti koekjes of vers fruit. Het is een heel simpel toetje, het enige wat je nodig hebt is eieren, suiker en drank. En sterke armspieren want het dessert wordt met de hand stijfgeklopt.

Standaard wordt zabaione in Piëmonte gemaakt met Marsala, ik heb deze keer gekozen voor Moscato d’Asti, de zoete dessertwijn uit Piëmonte. Deze bubbeltjes dessertwijn maakt het nagerecht extra feestelijk en wat minder zwaar. En wat je over hebt kan je lekker opdrinken bij je dolce!

Ingrediënten voor het maken van zabaione

Voor 4 personen:

  • 6 eidooiers (150 gram) van zeer verse eieren (en met mooie gele dooiers, ik heb eieren gebruikt die voor het maken van verse pasta worden geadviseerd)
  • 150 gram suiker
  • 150cl Moscato d’Asti (of een andere alcoholische drank, zoals Marsala of Limoncello)

Tip: weeg de eidooiers. De hoeveelheid suiker en drank moet hetzelfde zijn als het gewicht van de eidooiers.

Benodigdheden voor het maken van zabaione

RVS kom, garde, thermometer, pan waar de kom in past

Bereiden van het nagerecht zabaione

  1. Doe in een rvs kom de eidooiers en de suiker. Klop met een garde goed door elkaar totdat het een homogene substantie is en de suiker is opgenomen door de eidooiers. (ong. 5 minuten kloppen)
  2. Giet voorzichtig de Moscato bij het eimengsel en klop alles er doorheen.
  3. Zet ondertussen een pannetje met een laag water op het vuur en laat het koken. Zet het vuur daarna laag. Zabaione wordt nl. au bain-marie stijfgeklopt en mag niet koken!
  4. Zet de kom op het pannetje en blijf kloppen. Na zo’n 20 minuten kloppen is de zabaione klaar. De zabaione moet lijken op een crème. Om er zeker van te zijn dat de eieren gepasteuriseerd zijn kan je met een thermometer controleren of de temperatuur 82 graden is.
  5. Serveer de zabaione in een mooi glas met vers fruit zoals aardbeien, met amarettikoekjes e of een stukje hazelnotentaart. Uiteraard in combinatie met een heerlijk glas Moscato d’Asti.

Buon appetitto!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!