Italiaanse recepten | coste di bietola

We maken deze keer een ‘contorno’ een bijgerecht voor bij de secondo. In Italië bestaat het menu altijd uit 4 gangen. We beginnen met de antipasti, diverse kleinere voorgerechtjes, daarna komt de primo, altijd pasta of risotto, daarna komt de secondo, vlees met een contorno, een bijgerecht. We sluiten af met een dolce, een heerlijk nagerecht dat je natuurlijk nooit mag overslaan.

Vandaag deel ik een recept voor een contorno bij de secondo. Zelf ben ik niet zo’n vleeseter maar JP wel. Ik maak dan altijd wat extra groenten voor mezelf. En ik ben dol op pikante ‘coste’. JP vindt de coste heerlijk maar dan weer niet pikant. Vandaar dat ik voor mezelf een beetje gedroogde pepers op het einde toevoeg. Hou je allemaal van pikant dan zou ik altijd een vers rood pepertje gebruiken tijdens het bereiden. Dit geeft nog veel meer smaak aan de coste.

Maar wat is coste nu eigenlijk? In het Nederlands zouden we het vertalen als snijbiet. De groente heeft geen overheersende smaak, vandaar dat je er iets aan moet toevoegen om het op smaak te brengen. In dit geval dus ansjovis en een pikant pepertje. Was het vroeger vooral een najaar groente, door de kassen is deze groente nu het gehele jaar verkrijgbaar. Coste zijn zeer gezond, er zitten veel antioxidanten in. Coste is rijk aan vitamines, vezels en mineralen.

Pikante coste, een echt Italiaans recept

Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:

2 stronken coste (snijbiet), 3 hele tenen knoflook gepeld, een vers rood pepertje fijngesneden (of in poeder vorm), 3 zoute ansjovisjes en een flinke scheut olijfolie om alles in te bakken

Bereiding van de coste

We beginnen met het snijden van de bladeren. Het is de bedoeling dat we het wit uit de bladeren snijden en het groen apart houden. Daarna snijden we het wit aan kleine stukjes en ook het groen.

In een koekenpan doen we de olie en bakken we de 3 tenen knoflook bruin. We halen ze uit de pan en voegen de ansjovisjes toe en roeren net zolang totdat ze gesmolten zijn. Nu kan ook het fijngesneden pepertje toegevoegd worden.

Als de ansjovisjes opgelost zijn en het pepertje is gebakken, voegen we de witte stukjes coste toe. We roerbakken net zolang totdat ze bijna gaar zijn. Dan voegen we het groene blad toe. Dit heeft veel minder tijd nodig om gaar te worden. Eventueel kan er wat water bijgevoegd worden om alles wat sneller gaar te krijgen.

En klaar is het bijgerecht. Lekker met een stukje ‘stracotto’, lang gegaard rundvlees.

En uiteraard met een goed glas Barbera!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!