Echte Italiaanse recepten, gestoofde paprika in tomatensaus met salsiccia en aardappel

Als je in de titel van het recept het woord ‘aardappel’ ziet staan zou je haast denken dat dit geen Italiaans of Piemontees recept kan zijn. Maar niets is minder waar. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook in Piëmonte veel aardappelen worden gegeten. Iedere moestuin heeft wel een aantal regels aardappelen. Aardappelen heten in het Italiaans ‘patate’. Patate mag dan weer niet verward worden met onze patat uit de frituur. Want die worden in Italie weer ‘patatine fritte’ genoemd. Om het allemaal overzichtelijk te maken… Chips heet dan weer alleen patatine. Maar genoeg daarover.

Hoe worden aardappels gegeten in Piemonte?

En hoe worden die aardappels dan gegeten? Vaak als contorno bij het vlees. En dan niet gekookt maar gebakken in de pan of uit de oven met een beetje rozemarijn. Aardappelen worden ook gebruikt om gnocchi te maken. Deze pastasoort wordt in Piëmont altijd van aardappel gemaakt en niet uitsluitend van meel. Aardappelen gaan ook in stoofpotjes. Het recept wat we nu gaan maken is een stoofpotje van paprika, tomatensaus, ui en knoflook, Piemontese worst, salsiccia en aardappel. In Nederland is de salsiccia waarschijnlijk niet te krijgen, maar de ouderwetse saucijs mag ook hoor. Reken er 1 per persoon.

Ik kreeg dit stoofpotje voor de eerste keer te eten bij Italiaanse vrienden, echte wijnboeren. Ik vond het zo lekker dat ik het in de herfst en winter zeker één keer per 2 weken maak.

Gestoofde paprika in tomatensaus met salsiccia en aardappel, een echt Italiaans recept

Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:

3 paprika’s bij voorkeur 1 rood en 2 geel, 2 rode uien grof gesneden,3 tenen knoflook heel, 500 gram salsiccia (worst van varkensvlees) of 4 saucijsjes, 4 middelgrote aardappelen, 500ml tomatensaus. Ik gebruik mijn eigen verse tomatensaus, een goed alternatief is tomatensaus van Mutu. Eventueel een rood pepertje.

Bereiding van de stoofpot

Snij de paprika’s in grove stukken en verwijder de pitlijsten. Snij de uien in partjes en ontvel de tenen knoflook, laat ze heel. Doe de tomatensaus in een stoofpan. Voeg de paprika, uien en knoflook toe. Breng alles aan de kook. Mocht je houden van pikant, dan kan je een pepertje meekoken.

Bak de salsiccia in de boter bruin en laat afkoelen. Snij de worst in stukjes van een 4cm en doe ze bij de inmiddels gaargekookte paprika in tomatensaus. Breng de stoofpot opnieuw aan de kook en kook de salsiccia 5 minuten mee.

Kook in de tussentijd de aardappelen gaar.

En klaar is het stoofpotje! Serveer de aardappelen apart van de gestoofde paprika in tomatensaus.

Heerlijk met een stevige rode wijn, zoals een Nizza!

Tip: mocht er iets over zijn, voeg een halve liter bouillon toe en pureer alles met de staafmixer. Zo heb je een heerlijke tomaten-paprika soep voor de volgende dag.

Lekker met grissini (soepstengels) en brood.

Klik hier voor meer echte Italiaanse recepten

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!