Wintersport Piëmonte - prato nevoso

Het is zaterdag 3 december en ik zit lekker voor de kachel met een kopje koffie. Het regent nl. pijpenstelen en dus kan er vandaag niet buiten gewerkt worden. Het is ook koud, een krappe 2 graden dus de regen voelt ijzig aan. Alle katten zijn binnen en liggen voor de kachel, de hondjes op een rolletje in hun mand.

Als het bij ons regent en het is zo koud dan sneeuwt het in de hogere gedeelten. Wij wonen relatief laag, vlakbij de rivier de Erro, op 257m. Aan de overkant van de rivier ligt Ponzone op ruim 600m. Daar sneeuwt het nu, de sneeuwgrens ligt op 500m zag ik net in het nieuws. Ook Castelletto d’Erro zal sneeuw hebben, dit dorpje ligt op een dikke 500m. Castelletto ligt heel dicht bij onze Casa, maar een kilometer of 10 bij ons vandaan. Bijzonder dat ze daar sneeuw hebben en wij regen.

Wintersport in de Dolomieten of de Italiaanse Alpen

Bij wintersport in Italië denken de meeste Nederlanders waarschijnlijk eerder aan de Dolomieten (Sella Ronda) of de Italiaanse Alpen (Cervinia) dan aan Piëmonte. Toen wij verliefd werden op Italië waren onze eerste wintersportvakanties ook in die gebieden. Wat dat betreft hebben de Dolomieten ons hart gestolen. We hebben daar wel zo’n 25 jaar geskied. De Sella Ronda was onze favoriete tocht in de Dolomieten. De Sella Ronda is een skitocht van 40km rondom het Sellamassief. De skigebieden die je tijdens het skiën van de Sella Ronda passeert, zijn stuk voor stuk onderdeel van de Dolomiti Superski. Met 1200 pistekilometers, verdeeld over 12 verschillende skigebieden, is dit de grootste skiregio van Italië én Europa. En ieder jaar is er wel weer een nieuwe lift of wordt er een gebied aan toegevoegd. Wij logeerden altijd in Hotel Lupo Bianco, vlakbij Canazei in Val di Fassa. Het hotel ligt op de piste en heeft aan 2 kanten een cabinelift. (www.hotellupobianco.it) Een echte aanrader!

Piëmonte, de regio met echte winters en dus wintersport

“Heb je ook wintersport bij jullie in de buurt”? Deze vraag komt tijdens het seizoen eigenlijk wekelijks voorbij omdat onze gasten overal borden langs de weg zien met daarop sneeuwkettingen verplicht (of winterbanden) vanaf november t/m half april. Piëmonte heeft een landklimaat, dus relatief warme zomers en koude winters. Ieder jaar valt er sneeuw, de eerste keer meestal eind november, begin december. En daarna weer in het nieuwe jaar. Sneeuw met de feestdagen hebben wij in de 15 jaar dat we hier wonen slechts eenmaal gehad. Dat was wel sprookjesachtig!

Piëmonte, voet aan de bergen

Maar terugkomend op de vraag of wintersport mogelijk is in Piëmonte, is het antwoord dus ja, wintersport is zeker mogelijk in Piëmonte. Piëmonte betekent vrij vertaald “aan de voet van de berg” dat zegt denk ik genoeg. Piëmonte wordt omringd door bergen. Door de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen in het noordwesten en in het zuiden door de Apennijnen. Er zijn dus overal bergen waar geskied kan worden. Alleen vanaf onze Casa ben je wel ong. 2 uur rijden onderweg. Maar dan sta je ook op de piste.

Skiën in Piëmonte

Op ong. 2 uur rijden van onze Casa ligt Prato Nevoso. Dit dorp ligt in de provincie Cuneo op ong. 1500m. Vanuit Acqui Terme wordt er ieder jaar een aantal malen een trip georganiseerd met de Pullman (bus) om te gaan skiën in Prato Neveso. Het skigebied is niet heel groot maar heeft voor alle niveaus pistes. De liften zijn modern en het eten voor tussen de middag is uiteraard goed voor elkaar!

Voor de grotere skigebieden moet je richting Sestriere in de Italiaanse Alpen. Wellicht kan iedereen zich de Olympische Spelen in Torino in 2006 herinneren. De onderdelen gerelateerd aan het skiën waren allemaal in Sestriere. Als je naar Torino rijdt en het is een mooie heldere dag dan zie je de besneeuwde bergen op de achtergrond. Echt prachtig.

Wintersport in Piëmonte

Voor een echte wintersportvakantie in Piëmonte ligt Casa Valle Erro vinden wij net iets te ver van de pistes. Dan kan je beter een vakantiehuis huren in de echte wintersportgebieden. Maar mocht je hier komen tijdens Kerst en Oud en Nieuw en je wilt een dagje skiën, dan is Prato Nevoso een prachtig gebied!

Ik heb nog enkele mogelijkheden met Kerst:

Appartement La Stalla

Appartement La Cuccia

Appartement IL 1863

Mail naar info@EenWeekjeItalie.nl

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!