Verschillende seizoenen in Piemonte

Landklimaat in de regio Piemonte

Piemonte heeft een heerlijk klimaat. Doordat Piemonte is omringd door bergen, in het noorden de Zwitserse Alpen, in het westen de Franse Alpen en in het zuiden de Apenijnen, heerst er een landklimaat. Dat betekent strenge winters, vrij hete zomers en een voor- en najaar met af en toe een bui. Met andere woorden, er zit voor ieder zijn smaak wel iets tussen!

Winter in Piemonte

Toen wij in januari 2005 in Piemonte kwamen wonen, hebben we wel eens gedacht, wellicht had het handiger geweest om in het voorjaar te vertrekken. We hadden direct een hele strenge winter met zeer lage temperaturen (soms wel -15!) en veel sneeuw. En dat in een huis met kierende kozijnen en een lekkende houtkachel. Maar het had ook z’n charmes. Heerlijk wandelen met de honden in sneeuw en je een baan ploegen om je huis heen. De winters kunnen dus streng zijn maar dat hoeft niet. Dit jaar bijv. hebben we geen sneeuw en bijna geen vorst gehad. En dat kwam goed uit voor het bouwen van het nieuwe buitenrestaurant.

Ons verhuurseizoen in Piemonte

Ons verhuurseizoen loopt grofweg van de meivakantie tot de herfstvakantie. Ook met Kerst en Oud en Nieuw zijn we geopend. Het bijzondere is dat we in al die jaren, we zijn nu 11 jaar geopend voor gasten, nog nooit sneeuw en vorst met de feestdagen hebben gehad. Uiteraard fijn voor onze gasten, we zijn altijd bereikbaar, maar wel jammer voor de Kerstsfeer. Het is zelfs altijd vrij warm in december, tussen de 10 en 20 graden is niet vreemd. Afgelopen Kerst en Oud en Nieuw scheen heerlijk het zonnetje en zat iedereen totdat de zon verdween achter de heuvels, lekker in de loungeset of aan het zwembad.. De echte winter begint meestal half januari tot en met maart.

Lente in Piemonte

En dan op 1 april begint de lente en gaat de korte broek aan en de kachel uit. Een heerlijke periode na de koude winter. In een paar weken tijd ontwaakt Piemonte volledig. Niet alleen de mensen worden weer wakker uit hun winterslaap maar ook de natuur. Het is onze favoriete periode van het jaar. Mooie temperaturen, zo rond de 20 tot 25 graden, waardoor je lekker in de zon kunt zitten en werken. En alles is ongelofelijk groen. Ik wist niet dat er zoveel verschillende kleuren groen bestonden. April en mei is ideaal voor gasten die wat willen ondernemen, het is namelijk nog niet te warm. Maar ook voor degene die lekker uit willen rusten is het perfect. Lekker in slaap vallen aan het zwembad in de zon en bruin wakker worden.

Zomer in Piemonte

Onze zomer begint al begin juni. Dan gaan echt de temperaturen omhoog. Eind juni, juli tot en met half augustus is meestal onze warmste periode. We zitten dan altijd boven de 30 graden met uitschieters tot 35/36. Het blijft een landklimaat maar wel in het noorden. Dus 40+ komt hier eigenlijk nooit voor. En dor en droog is het ook nooit omdat we toch regelmatig een (onweers)bui over krijgen. Ook dit is een voordeel van Piemonte. Het blijft alle seizoenen mooi groen. De zomer loopt door tot en met september. September is meestal een warme maand, 30 graden is normaal en dit geldt voor heel september.

Herfst in Piemonte

Onze herfst begint in oktober. En als ik heel eerlijk ben hebben we meestal een periode van regen in oktober. Niet altijd maar wel vaak. Het landschap daarentegen is verschrikkelijk mooi. Alle bomen en uiteraard de wijngebieden veranderen van kleur. Het is dé periode voor het eten en drinken. De mooiste wijnen komen op fles en kunnen overal geproefd worden. En het eten is geweldig. Oktober is dé maand van de witte truffel met de truffelmarkt in Alba als hoogtepunt. (ieder jaar van half oktober tot half november)

En dan wordt het eind oktober en komt er rust in Casa Valle Erro. Dan gaan wij zelf genieten van alles wat Piemonte te bieden heeft!

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!