Typische Italiaanse gerechten, Trofie alla pesto genovese!

Een dagje Middellandse Zee mag tijdens een vakantie bij Casa Valle Erro in Piëmonte eigenlijk niet ontbreken. De Bloemen Riviera is een uurtje rijden en de route ernaartoe voert je door onze prachtige Erro vallei en de heuvels, door de Apennijnen naar het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

Er zijn verschillende leuke dorpjes om te bezoeken en om lekker aan het strand te liggen. Eén van onze favoriete dorpen is Varazze. Het heeft prachtige schone stranden en het stadje zelf heeft echt een mooi historisch centrum vol met gekleurde huizen en gebouwen die zo kenmerkend zijn voor Liguria.

We proberen dan ook minimaal 1x per seizoen een bezoek te brengen aan Varazze. We vertrekken hier rond 11.00 zodat we precies rond pranzo tijd aankomen. Wij eten altijd bij Le Riviere, midden in het oude centrum. Er zitten alleen Italianen te eten en ze hebben alle soorten vis zo uit zee. Een absolute aanrader. Maar voor degene die niet zo van vis houden zit tegenover Le Riviere een Osteria met alleen gerechten uit de Ligurische keuken. En één van de meest bekende gerechten uit Liguria is Pasta pesto alla Genovese. De pasta kan spaghetti zijn maar meestal worden er trofie gebruikt. Kleine gedraaide pastaatjes.

Dus vandaar deze keer een typisch Ligurisch gerecht dat in Piëmonte met name in de zomer wordt gegeten: Trofie met pesto genovese!

Wat hebben we nodig voor 4 personen:

350 gram verse pasta, bij voorkeur trofie, anders spaghetti, 30 gram geraspte parmigiano reggiano van 36 maanden oud, 20 gram geraspte pecorino uit Sardinië, 25 blaadjes basilicum, 12 gram pijnboompitjes, 1 teen knoflook in plakjes, olijfolie extra vergine en wat grof zout.

Hoe maken we de echte pesto genovese?

We hebben in ieder geval een vijzel nodig en een vijzelstamper. Want waarom heet pesto pesto? Pesto komt van het werkwoord “pestare” wat in dit geval betekent “stampen” of “fijn maken”.

Doe de gewassen basilicumblaadjes reeds gekneusd in de vijzel, voeg steeds een beetje pijnboompitjes toe en ook de gesneden knoflookteen en een snufje zout. Blijf fijnmaken met de stamper totdat je een homogene massa hebt. Voeg alle geraspte kaas toe en blijf mengen. Voeg tot slot 40 gram olijfolie toe en maak er een mooi mengsel van. De echte genovese pesto is klaar!

Wil je absoluut dé aller aller echtste Genovese pesto maken gebruik dan basilicum uit Pra, een wijk van Genova. En voeg alleen olijfolie extravergine uit Liguria toe. En neem tot slot alleen knoflook uit Vessalico, een wijk in Imperia. Waarschijnlijk gaat dit iets te ver, maar met mooie producten uit de speciaalzaak kom je ook een heel eind.

Trofie alla pesto genovese

Kook de trofie met een beetje zout net niet helemaal gaar. Een paar minuten is genoeg. Doe in een koekenpan de pesto en voeg een beetje kookvocht toe zodat de pesto iets vloeibaarder wordt. Voeg de gekookte trofie toe en blijf net zolang roeren totdat alle pesto is opgenomen door de pasta en de pasta gaar is.

Heerlijk met een glas ijskoude witte wijn!

Iedereen hele fijne vakantiemaanden toegewenst en Buon appetito!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!