Luci d'Artista - Turijn tijdens de feestdagen

Tijdens je vakantie bij Casa Valle Erro in Piemonte mag een bezoek aan de koninklijke hoofdstad Torino eigenlijk niet ontbreken. Turijn is in ieder jaargetijde een prachtige stad, maar vooral rondom de feestdagen is het echt een parel. De hele stad is vanaf november tot half januari verlicht met duizenden lampjes en straalt alleen maar sfeer uit. Echt een must do tijdens je verblijf bij Casa Valle Erro met Kerst en/of Oud en Nieuw.

Luci d’Artista, het lichtfestival van Turijn

Begin november wordt Turijn omgetoverd tot lichtstad. Tot 8 januari vindt namelijk Luci d’Artista plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement vullen Italiaanse en internationale kunstenaars het straatbeeld met talloze kunstzinnige lichtinstallaties. Vele straten en pleinen in het stadscentrum zijn versierd met gekleurde lichtjes. Onder de galerijen (portico’s) zijn tapijten met lichtjes gespannen. Rondom koepels van gebouwen en straatlantaarns zijn kluwen van lampjes gewikkeld. Het centrum van de stad wordt een groot licht spektakel.

Tijdens dit evenement is Turijn een podium voor moderne kunst. Kunstenaars gebruiken al hun creativiteit om de barokke monumenten van de stad letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht te zetten. Voor de Torinesi is Luci d’Artista onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. “De donkere dagen voor Kerst”, zoals wij ze noemen, kennen de Torinesi niet.

Luci d’Artista is te zien tot 8 januar. Op diverse data kan je een stadstour doen onder leiding van een gids langs de lichtobjecten gemaakt door Italiaanse en internationale kunstenaars. Een waar spektakel!

http://www.comune.torino.it/torinogiovani/appuntamenti/luci-d-artista-a-torino

Presepe, de kerststal in Kerk Santissima Annunziata in Turijn

Iedere stad en ieder dorp heeft tijdens de feestdagen een Presepe, ofwel een grote Kerststal. In de kelder van de kerk Santissima Annunziata (Via Po 45) ligt de mooiste kerststal van Italie zeggen de Torinesi. Hij is 200 m2 groot en bestaat uit meer dan tweehonderd beelden waarvan de helft kan bewegen. Deze mechanische kerststal is ontwikkeld door Signor Canonica, een filmregisseur uit het begin van de twintigste eeuw. Hij creeerde een ‘levensechte’ voorstelling van de geboorte van Christus door vele figuren te laten bewegen. De kerststal is inmiddels uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Naast herders, boeren en timmerlieden zijn er smeden, wevers, scharensliepen, wasvrouwen, kastanjepoffers, slangenbezweerders en wijnhandelaren te zien. De hele voorstelling vindt plaats in een oosters landschap waar kamelen en olifanten tussen de palmen door lopen. De kerststal is te bezichtigen van zaterdag 24-12 t/m zondag 8-1-23 van 10.30 tot 19.30. Op eerste kerstdag van 10.30 tot 12.30 en van 14.30 tot 19.30, op Oudjaarsdag van 10.30 tot 14.30 en op Nieuwjaarsdag van 14.30 tot 19.30. Een mooiere manier om het echte kerstgevoel te krijgen is er niet!

Sfeervolle kerstmarkten in Turijn

Gedurende het gehele jaar heeft Turijn verschillende prachtige en gezellige markten. Il Balon (iedere zaterdag van 8.00 tot 18.00) en Il Gran Balon (iedere 2e zondag van de maand), de grootste antiek en vlooienmarkt in Europa, zijn de bekendste. Maar uiteraard zijn er rondom de feestdagen verschillende sfeervolle kerstmarkten. . In Via Garibaldi, vlakbij Piazza Castello, vind je een vele kraampjes met handgemaakte produkten uit Italie, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Ook vind je hier veel lekkere streekprodukten zoals vleeswaren, kaas, honing, jam en chocola. Op Piazza Borgo Dora staan kramen met van alles, zoals snoep, speelgoed en kerstversiering tot kleding en cadeauartikelen. Op Piazza Solferino is een echte ijsbaan omringd door kraampjes met heerlijk eten en drinken. Bekijk voor meer informatie:

https://www.mercatini-natale.com/torino-mercatini-di-natale/

Beleef de Kerstdagen op een andere manier door een verblijf bij Casa Valle Erro in Piemonte.

Van 23-12 t/m 30-12 heb ik de volgende appartementen nog vrij:

  • Appartement La Stalla (2/4 pers)
  • Appartement La Cuccia (4/5 pers)
  • Appartement Il 1863 (2 pers)

Boeken kan via info@EenWeekjeItalie.nl

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!