THE MAKING OFF

SEPTEMBER 2018

Datum: Maandag 1 September 2008 
foto
De mannen zijn vanmorgen weer begonnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ze er voor de vakantie beter uitzagen dan na de vakantie. Het valt waarschijnlijk niet mee, op pad met vrouw en kinderen. Franco en ik zijn niet van die ochtendmensen, dus dat is normaal [en helemaal niet op maandag] maar JP en Mauri zijn meestal erg wakker. Nou vandaag dus niet. Maar toch hangen aan het einde van de dag de dakgoten en ook de “ondoline” zijn bevestigd [de golfplaten waar de coppi op komen] Aan het einde van de dag heb ik Jaap opgehaald van het station. Hij zou met de bus komen, maar kwam uiteindelijk met de trein omdat er werd gestaakt! Tja, het blijft Italie hé!

Datum: Dinsdag 2 September 2008 
foto
Vandaag gaan de coppi erop en ook de grote nokpannen, de zogenaamde coppone. Ook wordt mijn schoorsteentje afgemaakt met dakpannen. Het lijkt nu net een kerkje, o, jee. En dat voor Gerda’s Casa! JP maakt weer kozijnen recht want nog een week en dan gaat de steiger officieel weg. Jaap en ik gaan naar de markt en kopen heerlijke funghi porcini. Die gaan morgen in de risotto. Vanavond is het weer tijd voor bbq.

Datum: Woensdag 3 September 2008 
foto
En dan is het eindelijk zover…. Gerda’s Casa is klaar. Alle coppone liggen erop en de schoorsteen is ook afgemaakt. Er rest de mannen niks anders dan alle spullen op te ruimen en de kraan te demonteren en weg te rijden. Zij gaan op naar de volgende klus, maar niet nadat we een lekker glas spumante hebben gedronken en de vlaggen weer in top hebben gehezen. Che bel lavoro abbiamo fatto insieme!

Datum: Donderdag 4 September 2008 
foto
Terwijl de mannen bezig waren met het dak stond JP op de steiger aan de zijkant van het huis. Alle kozijnen moeten rechtgetrokken worden en er moeten vensterbanken geplaatst worden. Pas dan kunnen er kozijnen besteld worden. De vensterbanken worden, hoe kan het ook anders, gemaakt van natuursteen. Moeilijk werkje, want die stenen zijn groot en loodzwaar. En als moet natuurlijk onder afschot etc. Inmiddels zijn bijna alle kozijnen [zowel voor de deuren als de ramen] klaar. En dan kunnen de steigers worden afgebroken. Ruimt weer lekker op.

Datum: Zaterdag 6 September 2008 
foto
Vrijdag zijn we een dagje met Jaap naar Genua [Genova] geweest. Genova is een havenstad met vele kleine straatjes vol restaurantjes, winkeltjes en terrasjes, maar ook met prachtige historische gebouwen. Via de Porto Antico [de oude haven] loop je zo het centrum in. Na een zware pranzo hebben we lekker rondgekeken en zijn we af en toe ergens gaan zitten voor een biertje of wijntje. We hebben de “Duomo” bekeken, een prachtige kerk, enorm groot en helemaal van zwart en wit marmer. Rond een uur of 7 gingen we weer richting de auto. Helaas voor ons raakten we enorm in de file en dus waren we pas om 11 uur thuis, terwijl het maar een uurtje rijden is! Maar al met al toch een hele mooie dag gehad.

Datum: Zondag 7 September 2008 
foto
Het weekend wordt meestal gebruikt voor kleinere klusjes. Voor mij betekent dat meestal veel opruimen, stofzuigen, tomaten inmaken etc. JP heeft dit weekend de wijnpers verder geschuurd en in de zwarte menie gezet [en weer een druppel in zijn oog gekregen, hoe is het mogelijk] en een koperen pijp aan de dakgoot bevestigd. En om te testen of ie het doet heb je regen nodig. Nou dreigde het vanmorgen enorm maar na de middag brak de zon door, dus bracht een fles water de redding. En het werkte hoor, je ziet het water door de goot lopen.

Datum: Maandag 8 September 2008 
foto
Verhaaltje komt er aan. We moeten eerst even bbq-en.
Nou ja, weet je wat het was, we hadden hartstikke hard gewerkt en toen was het zo maar 7 uur. JP was bezig met de kozijnen en ik had de taak om het terras boven de grote portico schoon te maken, alle steigers te verwijderen en het puin af te voeren. Lijkt een makkelijke taak [en dat is het ook, hahahaha] maar daar ben ik dan toch zo’n 2,5 uur mee bezig. Het idee was om vanavond boven te bbq-en, en dat is natuurlijk gelukt. Wat een heerlijke stek met een prachtig uitzicht en vanavond ook nog een geweldige sterrenhemel. We hadden weer eens fantastisch weer, sorry allemaal in Nederland. Ik hoop natuurlijk wel dat het vandaag in Den Oever droog was. Het zijn nl. de jaarlijkse Flora en Visserijdagen en vandaag was de vlootschouw. En voor de mensen die het nog niet weten, de Flora is het mooiste feest van het jaar. Natuurlijk onbeperkt “drinken” bij Café Tante Pietje of in de tent op de haven, allemaal oude bekenden spreken, haring, paling en hollandse garnalen eten, tja, daar moet je gewoon bij zijn. Helaas waren wij er niet dit jaar. Maar in onze [of in ieder geval in mijn] gedachten zijn we er gewoon bij. En dat bedenk ik dan allemaal als we zitten te bbq-en met die prachtige sterrenhemel en geweldige temperaturen. Maar ja, één ding kan je nooit veranderen in je leven….je bent en blijft altijd een Wieringer. En Piet zegt altijd, jij bent en blijft altijd een “kroai”. En zo is het.

Datum: Dinsdag 9 September 2008 
foto
Nu we met z’n tweeen zijn, werken we ook wat meer ontspannen. We hoeven niet om 7 uur op omdat de mannen komen en tussen de middag kunnen we ook een beetje smokkelen. Alhoewel we ’s avonds wel weer later klaar zijn. Normaal stopten de mannen om 6 uur en dronken we samen een biertje. Daarna was het eten koken. Nu hebben we pas net gegeten… Tja, ieder voordeel heeft zijn nadeel of andersom. Vandaag hebben we gevoegd, vensterbanken geplaatst en regenpijpen opgehangen. JP heeft in Genua een popnageltang gekocht. Die is onontbeerlijk als je koperen pijpen wilt ophangen. Alle verbindingstukjes moeten aan elkaar “gepopt” worden. Zo valt de constructie niet uit elkaar en heb je een geweldige solide regenpijp. We hebben weer genoten vandaag, lekker met z’n 7-en. [wij, Bella en Evi, Okje, Donna en Dodo]

Datum: Woensdag 10 September 2008 
foto
Het was weer een dag van voegen [Ger], kozijnen zetten en vensterbanken maken [JP]. Tja, we hebben nu een maal heel veel voegen en heel veel kozijnen. Om daar nu steeds een foto van te laten zien… Dus daarom maar weer eens een fotootje van het dagelijks leven van onze kinderen. Dappere Dodo zit naast de grote hondenkop [met een bek voor gevaarlijke hondentanden] van Bella en kijkt volledig ontspannen de wereld in. Sinds we Dodo hebben komt Okje ook weer binnen en eten alle drie de katten bij de keukendeur. We moeten wel opletten wat we op het aanrecht laten staan want eergisteren kwam ik hem tegen met een grote karbonade. Die was voor de bbq, maar Dodo lust hem ook rauw.

Datum: Donderdag 11 September 2008 
foto
Tja, voor de trouwe lezers van de weblog wordt het misschien een beetje saai, want ook vandaag hebben we weer gevoegd en sponningen voor de kozijnen gezet. Toch maar weer eens een fotootje daarvan. Jullie zullen misschien denken, dat kan toch niet zo moeilijk zijn. Nou dat is ook zo maar alleen als je het met bakstenen maakt [zijn mooi hoekig en recht] en daarna de lijst verder afstuct. Wij daarentegen willen de hele kozijnsponning van natuursteen. Dus moet je de juiste stenen vinden [weer met die rechte hoek] en alles moet precies aansluiten anders dan zit er een kier als je het uiteindelijke kozijn erin zet. Waarom doen wij het altijd zo moeilijk? Tja, dat vragen wij onszelf [vooral ik] ons ook wel eens af. Maar als je het resultaat bekijkt dan hebben wij de mooiste kozijnsponningen die je in de verre, verre omtrek kan vinden. Sterker nog, we hebben ze nog nergens gezien. Tja, dat heeft ook wel weer wat!

Datum: Zondag 14 September 2008 
foto
Het weekend zat weer vol met kleine klusjes, zoals het verder schilderen van de wijnpers. Ditmaal MET bril op! Ik heb o.a. een appeltaart gebakken want onze Zwitserse buurvrouw Ica is 40 geworden en zij geeft zaterdagavond een feestje. ’s Middags brengen we haar kado met de auto naar haar toe. We hebben een vuurvat opgemaakt met hout en allerlei potjes met ingemaakte tomaten, courgettes en peertjes, heerlijke vijgenjam en een fles eigengemaakte likeur van citrusvruchten. ’s Avonds gaan we uit eten met een hele groep Zwitsters, Italianen en Nederlanders bij La Loggia. Een chique restaurant in Acqui. Kan ik eindelijk mijn mooie oranje jurk een keertje aan die Godelief voor mij heeft gemaakt.www.godelief.nl

Datum: Maandag 15 September 2008 
foto
Nieuwe week, nieuwe kansen! We gaan binnen beginnen. We willen graag de komende winter een aantal slaap- en badkamers maken op de bovenverdieping. Nou hebben we al een aantal plafonds eruit gehaald en een aantal kamers geheel ontdaan van het stucwerk, maar onze oude keuken [annex leefruimte], daar hadden we nog niks aan gedaan. Tot vandaag dan. JP beukt het plafond eruit en ik ruim het puin op. En wat blijkt? boven het plafond zit nog een plafond….. hebben wij weer. Net alsof we niet genoeg werk hebben. Mamma mia, wat een ellende. En dat 2e plafond is ook nog eens van hele harde bakstenen. [oud hé, dus goed gemaakt] Maar aan het einde van de dag is het er toch helemaal uit. Er ligt een bult puin beneden dat wil je niet weten [we hebben alles uit het raam gegooid] Je houdt niet voor mogelijk hoeveel puin wij al gecreeerd hebben. Het lijkt wel alsof het nooit ophoudt. En stof, ongelofelijk. het leek wel of het sneeuwde. Wat zijn we toch een bikkels hé!

Datum: Dinsdag 16 September 2008 
foto
Het verhaaltje komt eraan, alleen zitten we nu nog even lekker aan een wijntje bij een groot vuur [we zijn oude balken aan het verbranden].
Zo daar ben ik weer. Vandaag heb ik bij Clara en Vittorio druiven geplukt. Nou is dat eigenlijk geen goed woord, want je “plukt” geen druiven maar je knipt ze met een snoeischaartje. De steeltjes zijn nl. zeer taai. Samen met mijn buurvrouw Teresa zijn we vanmorgen rond half 9 richting Moirano gereden. We gingen eerst Bracchetto [wordt rode dessertwijn] en daarna Moscato [witte dessertwijn] knippen. We hadden werkelijk waar prachtig weer, we konden de Alpen zien [Monta Bianca e Monta Rosa] Het mooiste van druiven knippen is echter de pranzo die er bij hoort. Druiven knippen is nl. zeer zwaar en intensief. De eerste 2 uur denk je: “tja, is dit het nou?”, totdat je bergje op bergje af hebt gelopen en zo’n duizend trossen hebt geknipt. Dan denk je dat helemaal niet meer. Dan denk je: “ik ben blij dat ik dit maar 1 dag hoef te doen!”. Maar zoals ik al zei, de pranzo maakt veel goed. Stipt om 12 uur worden de snoeischaartjes neergelegd en beginnen we met pasta. In dit geval met pesto en natuurlijk alles zelf gemaakt. Daarna hadden we stoofpotje met worstjes [wij hebben heerlijke worst in Piemonte]. Het stoofpotje bevatte pomodori en peperoni uit eigen tuin, gewoonweg fantastisch, dus 2x opscheppen. Dan kaas [gorgonzola en robiola] en tot slot zoetigheid en koffie [met grappa]. Bij de pranzo natuurlijk wijn en water. Maar dan…..moet je nog 4 uur knippen. Man dat is zwaar! En ’s middags gingen we ook nog berg op en af, dus extra zwaar. Als beloning krijg je natuurlijk een krat vol met druiven mee. En als je dan om 7 uur ’s avonds thuiskomt ben je gebroken. Wat zal ik heerlijk slapen vanavond.
Op de foto zie je de Moscato die we hebben “geplukt”.

Datum: Woensdag 17 September 2008 
foto
Na een heerlijke paardrijrit vanmorgen [in de volle zon] ben ik vanmiddag weer begonnen met voegen. JP maakt gaten dicht in de oude keuken [wordt een slaapkamer annex badkamer] En tussendoor verbranden we nog veel meer oud hout wat we niet kunnen zagen omdat er teveel spijkers of teveel stucwerk op zit. De foto is van de hoop puin en de mooie “fik” die we hebben gemaakt.

Datum: Donderdag 18 September 2008 
foto
Vanmorgen natuurlijk naar het asiel. Er waren deze week 6 honden geplaatst, dus “una settimana buona”. JP metselt binnen want we kwamen in de muur een oude schoorsteenpijp tegen [asbest]. Die moest dus weg, maar dan heb je meteen een mega gat wat weer gedicht moet worden. ’s Middags heb ik weer gevoegd en nu is de muur boven de portico helemaal klaar, echt geweldig mooi geworden. Ook kwamen ze vandaag de laatste steigers afbreken. Nou dan heb je weer een huis, het is net een kadootje wat uitgepakt wordt. Echt een plaatje.
Zolang de steigers er stonden hebben we “hoog” gevoegd. Je kan op de foto ook zien dat de onderkant nog niet gedaan is, daar zit nog steeds voegsel op. Daarboven hebben we alles schoongemaakt en gevoegd. En is het mooi of is het mooi?!

Datum: Zaterdag 20 September 2008 
foto
Gisteren geen verhaaltje want de moeder van JP kwam langs met haar Australische nichten. Zij zijn een week of 4 in Europa en moeten natuurlijk zoveel mogelijk zien, dus na Nederland was Zwitserland aan de beurt en kon Italie natuurlijk niet worden overgeslagen. ’s Middags rond een uur of 5 kwamen ze aan. Eerst lekker koffie gedronken en daarna alles laten zien. ’s Avonds gezellig met z’n allen gegeten in Napoli, tja als je in Italie bent dan moet je natuurlijk pizza eten. Helaas hadden ze geen pizza’s met ananas of tandoori chicken! [wij, Ger en JP, hebben hier geweldig om moeten lachen] maar gelukkig vielen de andere soorten pizza erg in de smaak. Daarna natuurlijk italiaans ijs gegeten en toen weer richting huis. De visite verbleef in een hotel in Acqui en zijn vanmorgen weer naar ons toegekomen om te ontbijten. Helaas was het weer beide dagen niet erg mooi, vochtig en mistig. Maar we hebben hele gezellige dagen gehad. Rond de middag zijn ze weer vertrokken richting Zwitserland. Overigens hebben we tot 5 uur gewoon gewerkt. JP heeft gaten gemetseld in wat een slaapkamer annex badkamer wordt. Er zat een oude kachelpijp in de muur en die moest er natuurlijk uit want “die was op zijn italiaans gemaakt aldus JP”. Nu is de muur weer prachtig hersteld. De foto is helaas een beetje wazig, teveel licht vanuit het raam denk ik.

Datum: Zondag 21 September 2008 
foto
Vandaag besloten we eens flink te gaan opruimen rondom het huis. Na het afbreken van de steigers bleek hoeveel puin er overal ligt. We kunnen nergens meer normaal lopen en dat is niet de bedoeling. We hebben niet voor niets overal beton gestort. De laatste maanden is er ook heel veel onkruid gegroeid, tja, veel zon en af en toe een bui doet wonderen. Dat onkruid heb ik allemaal weggehaald. Nu kunnen we in ieder geval de waterput weer zien. JP heeft puin geruimd. Ook boven op de portico lag nog veel puin [alweer] en dat heb ik afgevoerd. Verder hebben we heel veel afval weggebracht met de kar. Het wordt geleidelijk aan weer beter op het terrein!

Datum: Maandag 22 September 2008 
foto
Gisteren in de namiddag zaten we nog lekker buiten in het zonnetje aan een wijntje en een biertje. Ook al hadden we een trui aan, het werd toch heel gauw fris. Dus stookten we lekker het houtvat op en konden we nog tot 7 uur buiten zitten [toen kwam Studio Sport, hahaha] Maar ook binnen was het fris, zo’n 17/18 graden. Het begint echt najaar te worden. De avonden worden al weer flink korter en dus zit je sneller binnen. En dan moet het wel lekker warm zijn! Nou hebben we natuurlijk vloerverwarming, maar vorig jaar hebben we in Nederland ook een houtkachel gekocht. [via Marktplaats, net alsof je ze in Italie niet kan kopen] En aangezien we barsten van het hout, allemaal van het oude dak en nog meer uit ons bos, hebben we vandaag besteed aan het installeren van de kachel. Dit ging natuurlijk weer niet zonder slag of stoot. Eerst moesten er gaten in het plafond in de keuken en de bovenverdieping gemaakt worden naar de nieuwe schoorsteen. Dit gaf weer een heerlijke puinhoop in de keuken. Daarna moest er een flexibele roestvrijstalen pijp naar de schoorsteen en een mooie matzwarte pijp vanaf de kachel door een gat naar de rvs pijp. En dan…tja dan heb je een gedemonteerde kachel met ongeveer 30 onderdelen. Ook dat was weer een heel gepuzzel. Of de kachel het vanavond al gaat doen weet ik op dit moment nog niet, we zijn nog druk bezig. Reden te meer om morgen weer in te loggen!

Datum: Dinsdag 23 September 2008 
foto
De foto van gisteren heeft het al verraden, de kachel doet het! We hebben hem net weer aangestoken en zijn toen samen gauw naar buiten gerend om te kijken of er rook uit de schoorsteen kwam, net kleine kinderen. Nou hij doet het als een lier! Vandaag heeft JP nog een rvs pijp getrokken naar een andere schoorsteen, nl. vanuit onze toekomstige woonkamer [nu nog slaapkamer]. Daar krijgen we een openhaard. Eerst heeft JP een enorm gat gemaakt [gelukkig zie ik niet alles] in de vloer van de eerste verdieping. Daarna de pijp getrokken. Het gat moet natuurlijk weer dicht dus heeft ie een mal gemaakt van hout, daarbovenop gaat ie metselen. Natuurlijk in de vorm van een boog, hoe anders. De foto is van beneden af genomen, jullie zien het rookkanaal en daarboven de houten mal. Ik hoop dat het duidelijk is, zo nee, jullie kunnen altijd reageren! Gewoon op “reageer op dit bericht” klikken en je kan een emailtje versturen. Al is het maar voor ons….

Datum: Woensdag 24 September 2008 
foto
Na een heerlijke paardrijrit kom ik thuis en is de boog alweer gemetseld! Wat heb ik toch een bikkel van een man hé. Nog even en we kunnen ook de openhaard in de woonkamer gebruiken. Volgens JP kan zaterdag de houten mal eruit en dan is ie klaar. Na een heerlijke pranzo in de zon heeft JP weer een plafond uit een kamertje gebeukt en afgevoerd. Ik heb onze oude slaapkamer helemaal leeggehaald. Daar moet nog een muur afgebroken worden en ook het plafond moet er nog uit. Daarna heb ik beneden ons “alternatieve kantoor” ingericht in de hal. Stellingen afgebroken en weer opgebouwd. Ik ben denk ik wel 1000x de trap op en af gelopen, voel nu al dat ik stijf word. Nu zitten we weer lekker bij het kacheltje, wordt een vroeg avondje vrees ik.

Datum: Donderdag 25 September 2008 
foto
De hele bovenverdieping is nu leeg. Er moet nog een klein beetje gesloopt worden, maar volgend weekend komen Eduard en Jacqueline nog logeren, dus die slaapkamer laten we nog “heel”. Overal op de bovenverdieping liggen mooie oude terracotta tegels. Die willen we graag weer hergebruiken dus moeten we ze heel voorzichtig verwijderen. De hele dag zijn we hier mee bezig geweest. Slecht ruggewerk! Maar we krijgen de meeste er heel uit. Ze liggen gelukkig in de kalk en niet in het cement. JP haalt ze los en ik veeg met een staalborstel het laatste restje kalk eraf. In deze kamer lag zo’n 16m2 tegel. We hielden zo’n 12m2 over. Er zitten 25 tegels in 1m2. Ze worden nl. tegen elkaar aangelegd zonder voeg. Toch zijn we zeer tevreden. Een tegel kost 1 euro in de handel. Dus hebben we vandaag 300 euro verdiend, hahaha. Weer eens wat anders dan uitgeven!

Datum: Vrijdag 26 September 2008 
foto
Het volgende kamertje was aan de beurt. In een paar uur hadden we alle tegels eruit. Helaas bleef nu een deel van de kalk aan de tegels zitten. Waarschijnlijk komt dat door de lekkage die we dit voorjaar hebben gehad, misschien herinneren jullie het nog wel, toen het dak eraf was en het dag in dag uit bleef regenen! Hebben wij weer, moeten we ze ook nog een keer per stuk schoonmaken. Aan het einde van de dag hebben we er toch weer 200 tegels bij, petje af voor ons. Verder hebben we ook al een deel van de vloer uitgegraven. Nadat de tegels eruit zijn moet ook de ondervloer er nog uit. Dit is zand met steen. Zware klus dus, JP schept en ik voer de emmers puin af. Hieronder zitten de stenen gewelfen. Dus dat schept ook niet erg lekker. Het is nu half 7 en we zijn helemaal gebroken. Eigenlijk zou ik morgen druiven plukken bij Antonio en Antonella, maar ik weet niet of ik daar wel zo veel zin in heb. Er valt morgen hier ook nog veel op te ruimen….

Datum: Zaterdag 27 September 2008 
foto
Zoals beloofd hebben we vandaag de mal weggehaald van de boog boven de openhaard. En wat is ie mooi geworden, echt super. JP is een echte muratore. Verder is weer een deel van de ondervloer van één van de slaapkamertjes afgevoerd. Wat een puin ligt er achter het huis, echt niet normaal. Gelukkig is dit zand met steen, dus kan het gewoon over het terrein verdeeld worden. Morgen gaat JP met de kraan een deel verplaatsen. Nu is het tijd voor een wijntje bij de kachel.

Datum: Maandag 29 September 2008 
foto
En dan is het alweer maandag, we zijn net hersteld. Onze ruggen doen ongelofelijk zeer, we hebben dat allebei, te lang op onze knieen of gebogen staan en het is raak. Maar we gaan natuurlijk gewoon door, want ja, pijn is voor…..We scheppen vandaag de ondergrond uit één van de toekomstige slaap-/badkamers. Nou zitten hier de gewelven onder, dus dat valt niet mee. Op de foto is het niet zo goed te zien, maar de stenen van het gewelf komen door het zand. Dit zand ligt hier natuurlijk al zo’n 150 jaar dus dat stoft behoorlijk [understatement]. Maar aan het einde van de dag is het helemaal leeg en kunnen we beginnen met het aanleggen van afvoeren en riolering voor de badkamer die hier gaat komen. Grappig hé, als je dit zo ziet zou je nooit denken dat hier ooit maar dan ook ooit een badkamer zou kunnen komen. Nou ik vertel het jullie alvast, over een aantal maanden hebben wij hier een badkamer waar jullie allemaal jaloers op zijn!

Datum: Dinsdag 30 September 2008 
foto
Ik ga naar de markt en JP graaft verder. Hij voert weer 120 emmers puin [zand en stenen] af. Als ik thuis kom is ie afgepeigerd. Dus een lekkere warme maaltijd tussen de middag. Later gaan we samen verder in het derde slaapkamertje. Ook daar liggen mooie oude terracotta tegels die we er uithalen om opnieuw te kunnen gebruiken. Gelukkig gaan ze er vrij gemakkelijk uit en zijn ze ook makkelijk schoon te maken. Rond een uur of half 6 zijn we het helemaal zat en gaan we lekker naar binnen. Kacheltje aan, Ger koken, JP en de rest liggen lekker te snurken. Dodo heeft de perfecte plek gevonden, vlak bij de kachel en naast zijn grootste vriendin, Bella!