THE MAKING OFF

NOVEMBER 2008

Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
27 oktober 2008 tot en met 7 november 2008

En ja hoor, daar zijn we dan weer. Eindelijk! Bedankt voor alle reacties dat jullie mijn verhaaltjes missen. Daar doe je het uiteindelijk voor. De afgelopen 2,5 week is er heel veel gebeurd. Ik zal proberen een chronologisch overzicht te geven. Te beginnen bij de laatste week van oktober. De laatste dagen van oktober waren zeer nat. Heel veel regen en mist. Maar ik heb gewoon doorgevoegd en uiteindelijk is zo rond 7 november dan eindelijk de hele “voor” muur klaargekomen. Het is de muur waar je tegenaan kijkt vanaf de weg. Belangrijk dus en daarom heb ik er veel werk in gestopt. De muur was vrij slecht, er zaten veel nesten in en veel stenen waren verzakt. Ik heb alles “rechtgetrokken”. Nu is het weer een plaatje.

Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
3 en 4 november 2008

Ondertussen, terwijl ik dus in de regen aan het werk was, waren de mannen lekker binnen bezig. Meneer Ferri heeft in de 1e slaapkamer [die boven de keuken] alle muurtjes gezet voor de douche, het toilet/bidet en de wasbak. Dit doet ie met gasbeton. Licht en makkelijk verwerkbaar. Ook heeft ie een muur geplaatst tot aan het plafond voor de gang boven. Misschien herinneren jullie je nog wel dat er vanuit de keuken beneden een trap komt naar boven, zodat je links en rechts naar een slaapkamer kan. Ik bedoel deze muur. Bovenin was ie bijna 5 meter hoog!

Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
5 november 2008

Inmiddels heeft JP al verlichting opgehangen in deze slaapkamer. Mooie spots die alles uitlichten. Zo kunnen we nu al zien waar teveel of tekort licht is en dus eventueel iets aanpassen. Op de achtergrond zie je de muur van gasbeton waarover ik het eerder had.


Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
5,6 en 7 november 2008

Hierna zijn we verder gegaan in de 2e slaapkamer [die boven de woonkamer] We hebben het daarop volgende kamertje opgesplitst waardoor de ene helft bij deze slaapkamer komt en de andere helft bij de volgende slaapkamer. Dit omdat we vonden dat de kamers anders te klein werden. We hebben dit heel mooi opgelost door aan beide kanten een boog in de muur te maken. Eerst de deur dichtgemetseld om de muur te verstevigen en daarna breken maar. In deze kamer heeft een kachel gestaan dus er was een rookkanaal. Het idee was dit rookkanaal uit te breken. Bij het breken bleek de muur erg slecht. Er kwamen allemaal stenen naar beneden die niet naar beneden moesten komen zal ik maar zeggen. Meneer Ferri werd er helemaal zenuwachtig van. Dus JP overal “puntelli” [stempels] geplaatst. Daarna hebben ze een ijzeren balk in de muur gemetseld en zijn ze pas de volgende dag verdergegaan met breken. Meneer Ferri had helemaal niet goed geslapen zei ie! Wij overigens wel, hahaha.
Vervolgens hebben ze een houten mal geplaatst en heeft meneer Ferri de boog gemetsteld met natuursteen. JP was opperaar, zoals zo vaak. Alleen moet nu alles van beneden naar boven gesleept worden omdat de betonmolen boven staat. 10-tallen zakken cement en kalk en 100-en emmers zeer nat zand. Daar word je heel sterk van. Hij heeft spierballen, echt niet normaal. En je word er ook heel erg moe van, dus slaapt ie als een roosje.

Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
8 november 2008

Omdat wij vanaf woensdag een aantal dagen naar Nederland zouden gaan hebben we in het weekend een hondenhok gemaakt. Meneer Ferri werkt gewoon door dus die kan mooi de honden eten geven. En ze kunnen dan lekker de hele dag buiten lopen. Dus hebben we het Hans en Grietje huisje aangepast voor de dames. Een kennel eraan gemaakt zodat ze ook naar buiten kunnen en binnen een muurtje eruit gesloopt en 2 mooie grote kisten met stro neergezet. Een nieuw slot op de deur en klaar is kees.

Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
10 tot en met 17 november 2008

Woensdag zijn we naar Nederland gereden. Meneer Ferri is begonnen met de 2e boog in de 3e slaapkamer. Ook heeft hij van gasbeton een muur gezet tussen de 2 badkamers. Tot slot heeft hij ook nog een muur gemaakt voor het stookhok. Hard doorgewerkt dus terwijl wij lekker een weekendje met de familie in de Katjeskelder in Oosterhout zaten. Kijk, soms hebben we het wel goed geregeld!

Datum: Dinsdag 18 November 2008 
foto
Let op, begin onder aan de pagina, anders klopt de volgorde niet.

Gisteravond om half 11 waren we thuis, maar de wekker stond gewoon op 7 uur! Werk aan de winkel. JP en meneer Ferri gaan verder met het repareren van een muur in de slaapkamer. Hier heeft JP een rvs pijp aangelegd voor de rookafvoer van de openhaard beneden. Ook vult meneer Ferri de natuurstenen muren op tot aan het hout van het dak. Anders blijft het daar tochten en kunnen er beesten in komen. De muur onder de boog moest nog afgebroken worden en ook is er een “travo” verhoogd in de deuropening naar de slaapkamer. Het hout was goed, dat hebben we ook opnieuw gebruikt, maar hij was te laag. De mensen vroeger waren duidelijk kleiner dan nu!

Datum: Woensdag 19 November 2008 
foto
JP begint met het installeren van afvoeren in de laatste slaapkamer. Dit wordt ook weer een slaapkamer met badkamer en suite, zo’n 30m2 groot. Lekker luxe! Zelf ga ik eerst naar Acqui om boodschappen en ’s middags begin ik met ” stuccare” oftewel voegen [hoe kan het ook anders] in de 2e slaapkamer. Dit doen we niet met kalkcement maar met Tassulo, dat is een speciaal voegmiddel met een zandkleur. Dat oogt wat zachter en gebruiken we alleen binnen. Meneer Ferri is in dezelfde kamer aan het stucen. Dat vindt Bella wel fijn, dan is iedereen bij elkaar en hoeft ze niet van de ene naar de andere kamer te lopen!

Datum: Donderdag 20 November 2008 
foto
Meneer Ferri stuct stug verder. De muren zijn zo scheef dat er tussen beneden en boven zo’n 8 cm verschil zit! Dit moet hij dus allemaal opvullen met stucmortel. Dit maken we zelf met heel veel kalk en een beetje cement en zand. Maar omdat er zo’n dikke laag opzit droogt het langzaam en kan hij sommige delen niet in een keer stucen. Gelukkig is er genoeg oppervlak dus hij kan gewoon op een ander stuk verder werken. Ikzelf ga weer voegen. Dit blijft mijn werk, meneer Ferri zei vandaag: Gerda is in Italie voor het “pulire” en “stuccare”, oftewel voor het schoonmaken en het voegen. JP heeft een nis gemaakt in de muur waar het bad komt te staan. Daar kan dan de champoo enzo ingezet worden.

Datum: Vrijdag 21 November 2008 
foto
Eigenlijk kan ik hetzelfde vertellen als gisteren. Meneer Ferri stuct stug verder! Tja, na de eerste laag moet er nog een afwerklaag over. Hierna moet het nog wit afgewerkt worden, geimpregneerd en tot slot geverft. Maar ja, dan heb je ook wel wat. JP maakt zijn nis af. Er komt zelfs een lichtje in [op mijn verzoek] Prachtig wordt het. En ik, tja, ik voeg weer verder. Weer een zak Tassulo verwerkt. Er zullen er nog velen volgen vrees ik.

Datum: Zaterdag 22 November 2008 
foto
We worden wakker met de zon op het raam. Wat een prachtig weer! Maar dat betekent ook dat het koud is. Gelukkig hebben we vloerverwarming en onze “stufa” [houtkachel]. Binnen is het heerlijk warm. De honden vinden de kachel ook geweldig. Bella ligt het liefst in haar mand voor de kachel. Okje en Dodo hebben de kachel ook ontdekt. Beiden zijn er op gesprongen! Daarna was het een half uur pootjes “schudden”. Lachen man. Kees is ook weer gesignaleeerd op de buurt. Misschien weten jullie het nog wel, Kees is de dekhengst van Chiappolino. Hij heeft dit voorjaar Bella zwanger gemaakt en Evi half. Evi is weer loops en Kees, die aan de andere kant van de rivier woont!, ruikt dat en komt even langs. Evi is dus opgesloten, want Kees is levensgevaarlijk ook al is ie maar 30cm hoog.

Datum: Maandag 24 November 2008 
foto
Het wordt een beetje saai, maar meneer Ferri stuct verder en aan het einde van de dag is dan eindelijk de eerste kamer klaar! Ik schiet ook al aardig op met het voegen. Wel heb ik hele koude vingers en voeten want het vriest en niet zo’n beetje ook. De waterslang was bevroren vanmorgen en op de waterbak van de honden zat ijs. Het hele weekend was het al koud maar gelukkig wel heel erg mooi zonnig weer. JP had motor gereden en alle Alpen gezien. Prachtig. Maar om in te werken is het wel fris hoor, we moeten weer even wennen. En weet je wat helemaal erg is? ’s Avonds douchen. We moeten nog steeds buitenom, brrr. Iedere keer als ik onder de douche “zit” moet ik denken aan januari 2005 toen we hier kwamen wonen. Wij gingen direct een boiler kopen en koperen leiding voor de douche. Degene die het ons verkocht zei, dat is wel een heel klein boilertje hoor. O, zei ik, het is slechts een tijdelijke oplossing! Inmiddels dus bijna 3 jaar.

Datum: Dinsdag 25 November 2008 
foto
Wij gaan ’s ochtends naar Roberto Botto om de tekeningen voor het zwembad! te bespreken. Aan de hand hiervan gaat hij de vergunning bij de gemeente en provincie aanvragen. We hopen komend voorjaar te kunnen beginnen met graven. Meneer Ferri begint met het stucen van de badkamer bij slaapkamer 2. ’s Middags ga ik weer verder met voegen en JP heeft allerlei kleine klusjes die eigenlijk allemaal niet erg willen lukken. Daar tussendoor moet ie nog cement maken en weer heel veel zand naar boven brengen. Aan het einde van de dag komt ie een beetje ontevreden binnen, tja, dat gebeurt ook wel eens.
Gelukkig is het prachtig weer!

Datum: Woensdag 26 November 2008 
foto
Het was een typische “Italiaanse” dag. Dat betekent dat er allerlei dingen gebeuren die in Nederland nooit en dan bedoel ik echt nooit, zouden voorkomen. Het begon meteen al vanmorgen om half 8. Nou moeten jullie weten dat er vanaf september tot en met december gejaagd mag worden. Dat betekent dat er allerlei “jagers” opeens op je terrein parkeren en met geladen geweer lekker op hazen en fazanten gaan jagen. Ze moeten meer dan 100 meter van je huis blijven maar doen dat natuurlijk nooit. Vorig jaar bijvoorbeeld kreeg JP hagel om zijn oren toen ie beton aan het maken was! Dat is notabene op ons terrein zo’n 3 meter bij het huis vandaan. Wij zijn dus niet erge fan van jagers, afgezien van het feit alleen al dat wij niks van het plezier van jagen snappen, maar dat zal wel aan ons liggen. Maar goed, vanmorgen om half 8 ging JP met de honden een rondje door ONZE wijngaard en werd ie helemaal verrot gescholden door een jager omdat ie de jacht verstoorde. JP werd echt heel erg boos! en ging verhaal halen bij die jager. Maar ja, verbaal zijn wij natuurlijk niet opgewassen tegen een boze Italiaan. Nadat JP had gevraagd hoe hij heette en hij zei geen naam te hebben pakte JP zijn fototoestel en nam een foto van de man in kwestie. Toen bond ie eindelijk in en nog geen 5 minuten later vertrok hij! Maak je dit ooit wel eens mee in Nederland?
Vervolgens hadden we een afspraak met een “commercialista”, een boekhouder, over het terugvragen van BTW. Nou ik zal jullie direct vertellen, BTW terugvragen als Nederlandse onderneming [en je heet niet Shell of Unilever] is onmogelijk. Dat is het natuurlijk niet, maar hier wel. Ze verzinnen het waar je bij staat. Heb je het ene argument getackeld komt er weer een ander. Na 200 euro lichter en een illusie armer zijn we maar weer huiswaarts gegaan.
’s Middags hebben we ons maar bezig gehouden met waar we goed in zijn. Ik heb weer heerlijk gevoegd [daar word je ook heel rustig van] en JP heeft een waterleiding aangelegd naar boven zodat we ook warm water boven hebben, wauw! [alleen nog geen douche, hahaha]
Tja, leven en werken in Italie blijft een avontuur!

PS en dan heb ik nog niet eens verteld over Evi die toch is ontsnapt en 3 uur weg is geweest met Kees. Oh,oh,oh. Worden we toch ouders?

Datum: Donderdag 27 November 2008 
foto
Vanmorgen natuurlijk weer naar het asiel geweest om mijn pleegkinderen te verzorgen. En het was koud! Gisteravond was het al glashelder dus het heeft fors gevroren. Op alle waterbakken zat een laag ijs van een centimeter. Tijd voor stro in de hokken! Dat isoleert en houdt de warmte lekker vast. Bella en Evi slapen ook op stro. Thuis wordt lekker doorgestuct door meneer Ferri en JP installeert de inbouwframes voor het toilet en bidet op de eerste slaapkamer. Ik ga ’s middags natuurlijk weer voegen. Ik schiet aardig op, 1 muur is helemaal klaar, de andere voor de helft. Door de kou zijn we ’s avonds aldoor erg rozig. Na het eten [of soms al er voor] valt JP regelmatig in slaap. Gelukkig heeft ie altijd vrienden die met hem meedoen!


Datum: Vrijdag 28 November 2008 
foto
We worden vanmorgen wakker en denken allebei, wat is het stil. Nou is het hier altijd stil, maar nu leek het nog wel stiller. En wat bleek, het sneeuwde. En niet zo’n beetje ook. Vannacht is er al wel zo’n 15 cm gevallen en het bleef de hele dag sneeuwen. Uiteindelijk lag er wel zo’n 40cm. Prachtig hoor, Bella wordt helemaal gek. Voor Dodo was het de eerste keer. Na een half uurtje springen en spelen wilde ie heel graag weer naar binnen om op de drogen bij de kachel. Okje is de deur niet uitgeweest, die heeft alleen maar op bed liggen slapen. JP heeft de hele dag het terrein bijgehouden zodat het nu goed begaanbaar is. Het is eindelijk ook gestopt met sneeuwen. Thomas en Ica, onze Zwitsere buren waren vanmorgen rond een uur of 8 vertrokken uit Zurich en kwamen hier vanmiddag om 17 uur aan. Heel Italie ligt plat! Maar wij niet hoor, wij hebben weer lekker gevoegd.

Datum: Zondag 30 November 2008 
foto
Gisteravond waren Thomas en Ica, onze Zwitserse “boven” buren bij ons te eten. Na al hun ontberingen om hier te komen [zie verhaaltje van vrijdag] heb ik me extra uitgeslooft om een heerlijke Piemontese maaltijd op tafel te zetten. We begonnen natuurlijk met antipasti. Rolletjes van gebakken aubergine gevuld met rauwe ham, mozzarella en tijm, partjes gekookt ei met bresoala, affetate [verschillende soorten vleeswaren] en ingemaakte artisjokkenharten. Daarna vissoep en als hoofdgerecht gestoofde paprika met pikante worstjes en aardappelen. Heerlijk wintergerecht! Als dessert eerst Robiola met mostarda nera [soort confiture van het most van de wijn] en daarna gevulde perzikken uit de oven. Word ik al een Piemontees keukenprinsesje of niet! Ik ga mijn recepten ook op de website zetten onder het hoofdstuk “Ricette Piemontese”, kunnen jullie het thuis ook eens proberen. Hebben jullie overigens al gezien dat de indeling van de website is gewijzigd? Gauw gaan lezen hoor.