THE MAKING OFF

MEI 2008

Datum: Vrijdag 2 Mei 2008 
foto
1 mei, de Dag van de Arbeid en heel Italie is vrij. Wij zijn lekkker een dagje met z’n tweeen. De dag wordt besteed om volledig naar beneden te verhuizen. JP installeert de koelkast en vriezer. Ger ruimt kastjes in en maakt alles schoon. Tot slot worden de tafels en stoelen naar beneden gehaald. En wat ziet het er gezellig uit. Vanavond wordt de keuken direct goed ingewijd. Anneke en Pier komen langs met hun 4 kinderen, Tom, Koen, Stijn en Luuk. Rond half 9 zijn ze er. Het wordt een hele gezellige avond en de keuken houdt zich goed.

Datum: Vrijdag 2 Mei 2008 
foto
De draagconstructie van het tweede gedeelte van het dak zit geheel op zijn plaats, balken van meer dan 11 meter gingen er in. Spectaculair gezicht. De balken worden netjes ingemetseld in het natuursteen. Dit metselen gebeurt met bijna puur cement, dit is namelijk heel erg sterk en wordt kanonhard.(normaal wordt het cement gemengd met kalk). Helaas neemt het uitkrabben van de voegen hierdoor veel meer tijd. En aangezien de mannen doorwerken tot 6 uur is JP vaak niet eerder dan een uur of half 8 “binnen”. Lange dagen, maar alles voor een prachtig resultaat.

Datum: Zondag 4 Mei 2008 
foto
Een aantal dagen geleden zijn de “perline” oftewel de planken met messing en groef geleverd. Deze worden gebruikt voor het aftimmeren van het dak. Natuurlijk ook weer van kastanje. 300m2 hebben we besteld en dat is veel, heel veel. Nou hoef ik ze er niet op te timmeren, maar mijn taak is wel om ze in de olie te zetten. Franco liet vrijdagmiddag fijntjes weten dat ze maandagochtend met het aftimmeren beginnen, dus als we de planken in de olie willen zetten moet dat gebeurd zijn voor maandag. Nou ja, wat moet je anders doen op je vrije zaterdag. 175 planken heb ik gedaan (met af en toe hulp van JP) goed voor zo’n 65m2 dak. De rest ga ik deze week afmaken. Moet toch lukken voor het einde van de week?!

Datum: Zondag 4 Mei 2008 
foto
Eerst een rondje motorcrossen met z’n italiaanse motorcrossvrienden en daarna lekker in het zonnetje “riposare”. Zoals het hoort op zondag. Straks gaan we nog aperitieven bij onze zwitserse buren en daarna natuurlijk een pizza halen bij Napoli. En dan…..begint alweer de harde realiteit van een nieuwe werkweek.

Datum: Maandag 5 Mei 2008 
foto
Voor mij staat vandaag in het teken van opruimen. Het gezaagde hout wordt netjes opgestapeld. Alle resten van het schaven van de balken gaan in de fik. (gaat sneller dan opruimen) Verder wordt het balkon weer eens van puin ontdaan (hoeveelste keer dit is? geen idee) Binnen wordt alles geveegd en ook de portico met de pizzaoven is aan de beurt. En om een uur of 6 ’s avonds is het terrein weer helemaal schoon. Toch altijd een voldaan gevoel.

Datum: Dinsdag 6 Mei 2008 
foto
“Il cantiere e chiuso”, dat betekent in goed Nederlands, de bouwplaats is dicht. Wat is er gebeurd? Maandagochtend komt onze aannemer naar ons toe en zegt dat we even moeten praten. Er is namelijk een probleem. Vrijdagavond is de burgemeester bij hem geweest met de mededeling dat er wederom (is namelijk eerder gebeurd) een klacht over ons project is binnengekomen bij de Forestale. De Forestale is de “bospolitie”, en zij hebben de autoriteit een bouwstop af te kondigen. Franco zegt dat het zeer waarschijnlijk onze naaste buren zijn die hebben gebeld. Leuk, hebben wij weer! Nog nooit hebben we één conflict met hen gehad, dus we begrijpen er niets van. Wel is ons al ter ore gekomen dat in het dorpje waar ze eerder hebben gewoond, ze ook ruzie hadden met iedereen. Vanmorgen hebben we gesproken met il Comandante van de Forestale, signor Moncella. Hij adviseert de “cantiere” een aantal weken te sluiten. Er moet namelijk ook nog een autorizatione komen vanuit Turijn. Wanneer die binnen is kunnen we weer beginnen en zullen we geen last meer hebben van de Forestale aldus il Comandante. Het was gisteren en vandaag dus balen als een stekker. Franco en Mauri zijn gisteravond vertrokken en komen terug als alles geregeld is. Ons hele schema in de war. Gedwongen vakantie en dat allemaal door onze buren. Nu begint het wel heel erg te lijken op “het roer om”!

Datum: Woensdag 7 Mei 2008 
foto
Ook al is de cantiere gesloten, we werken toch “stiekum” door. Binnen dan hé. We halen het stucwerk van één van de kamertje eraf. Tja, dat moet toch ook gebeuren. Was niet gepland, maar dat zijn van die uren die toch gemaakt moeten worden. JP bikt, ik schep en JP voert weer af. ’s Middags kwam Maaike langs. Helemaal op de fiets vanuit Ponti gekomen, knap hoor! (onze fietsen hebben we weer mee terug genomen naar Amsterdam, nadat ze hier een jaar ongebruikt in de schuur hebben gestaan) Lekker een wijntje genomen en even bijgepraat. En zo eindigt een dagje in Piemonte, efficient en toch heel erg gezellig!

Datum: Donderdag 8 Mei 2008 
foto
Sinds het prachtig weer is wordt er niet meer gewerkt aan het dak. Toch jammer! Maar niet getreurd, uiteindelijk komt dat dak er toch wel op. We schaven en olien de laatste balken. Als ze zo in de zon liggen worden ze heel gauw grijs, gelukkig hebben we nu alle tijd om alles te schilderen. Ook wordt er weer een deel van de planken in de olie gezet. Aan het einde van de middag gaat JP op pad met Signor Ferri voor goten. We willen koperen goten, helaas is koper de laatste tijd enorm in prijs gestegen. JP en Signor Ferri vragen bij 3 bedrijven een offerte aan. Het is altijd handig om zoiets te doen met een Italiaan, dat scheelt altijd in de prijs.

Datum: Vrijdag 9 Mei 2008 
foto
Het is vandaag klusjesdag. JP hangt de buitenlampen op in de portico. Ook wordt er een kortsluiting verholpen. Ik zet nog maar eens een aantal planken in de olie. Bij de pranzo ontmoeten we Eduard en Wieke. Zij zijn op vakantie in Italie en komen op de terugweg bij ons langs. De mannen gaan ’s middags karten, de vrouwen kletsen bij. Aan het einde van de dag gaan we weer voor de eerste keer in de tub. Het zomerseizoen is begonnen!

Datum: Zondag 11 Mei 2008 
foto
Nu het zomerseizoen is aangebroken is ook weer het bezoekseizoen begonnen. Na mijn moeder en Anneke en Pier met de kinderen was het dit weekend de beurt aan Eduard en Wieke. En zulke visite mag meer komen. Want wat hebben ze hard gewerkt! Ed heeft het gras gemaaid (en dat was een hele klus want dat stond al minimaal een halve meter hoog) en Wieke heeft zich beziggehouden met de moestuin. Stokken bij de doperwten gezet, het deel voor de tomaten omgeschept (met als resultaat 5 blaren), kunstmest gestrooid en een paadje gemaakt van houtsnippers. En als klap op de vuurpijl werden we ’s avonds ook nog mee uit eten genomen naar Nonno Carlo. Kijk, zulke visite daar houden wij van!

Datum: Zondag 11 Mei 2008 
foto
Ed en Wieke vertrekken weer rond een uur of 9. Wij doen nog wat losse klusjes. Lampen worden opgehangen boven de tafel en de afdekplaatjes op de stopcontacten geplaatst. Verder een luie dag, beetje lezen en natuurlijk Formule 1 kijken.

Datum: Maandag 12 Mei 2008 
foto
Aangezien de “cantiere” nog steeds niet officieel open is, werken we weer binnen. Genoeg te doen hoor. Ik bik de voegen uit de muur van het kamertje waar onze slaap- en badkamer komt. JP maakt in dezelfde kamer ruimte voor de riolering voor de douche en toilet en tevens een rookkanaal voor de openhaard beneden. Verder kwam er nog goed nieuws van onze geometra. “Torino” heeft medegedeeld dat de “autorizatione” in “pochi giorni” arriveert. Nou hangt het er een beetje van af wat “pochi giorni” is. Bij ons betekent dat een aantal dagen, hier kan het net zo goed een paar weken zijn. En het mooie is dat wij persoonlijk geen bericht krijgen aldus de geometra. We moeten dus informeren bij de gemeente. Vrijdag maar even heen!

Datum: Dinsdag 13 Mei 2008 
foto
Het voordeel van een “bouwstop” is dat we weer lekker met z’n tweeen, nee sorry, met z’n vieren (Bella en Evi) of eigenlijk met z’n zessen (Okje en Donna), kunnen klussen. Kamertjes worden afgebikt, voegen uitgekrabt en afval afgevoerd. En Ger is natuurlijk naar de markt geweest en vond dat we wel wat speciaals verdiend hadden, na al die burenellende. Dus lekkere tongen meegenomen. Het blijven tongen uit de Middellandse Zee, maar JP heeft ze geweldig gebakken. En samen met sla uit eigen tuin en gebakken aardappeltjes voelden we ons weer de koning te rijk in ons Italie.

Datum: Woensdag 14 Mei 2008 
foto
Vanmorgen weer met vol goede moed begonnen aan de muren boven. JP bikt lustig verder en sjouwt emmers met puin naar beneden (handig hé zo’n kraan!) en ik bik de voegen eruit. Het wordt wel heel mooi maar het is wel zwaar werk. JP haalt opnieuw een rookkanaal te voorschijn. We besluiten dat daar toch ook een openhaard moet komen. (wordt een slaapkamer)Ook vinden we weer een aantal nisjes, altijd gezellig. ’s Middags ga ik eerst op de koffie bij Maaike, daarna haal ik Liesbeth op. Ze komt een weekje logeren, of nee, dat zeg ik verkeerd, een weekje werken natuurlijk!

Datum: Donderdag 15 Mei 2008 
foto
Een dag met veel gebeurtenissen. Ik ga ’s morgens naar het asiel. Er zijn de afgelopen week 15 puppies binnengebracht, of eigenlijk voor de deur neergezet. Wat een drama. Maar gelukkig ook 2 pups geplaatst, bij Nederlanders! Thuis bikt JP muren af en Liesbeth voert het puin af. Ze ontdekken weer een aantal nisjes en bij het afbikken stort een deel van het deurkozijn in. Oeps, gauw een cementje gemaakt om het weer te repareren. Franco komt ook nog langs, hij wil maandag weer beginnen. Na een telefoontje naar de burgemeester blijkt dat de “autorizatione” binnen is. En we besluiten toch een officiele steiger te laten plaatsen, in verband met een eventuele controle van de arbeidsinspectie. ’s Avonds zijn we allemaal moe, erge intensieve dag!

Datum: Vrijdag 16 Mei 2008 
foto
Het zit ons niet echt mee. Sinds we het dak er af hebben gehaald blijft het maar regenen. Zo ook vandaag. Vanmorgen hebben we nog planken geschilderd en puin afgevoerd, JP is nl. het volgende kamertje aan het afbikken. Maar na de pranzo begon het echt hard te regenen. Dus tijd voor een “pisolino”!

Datum: Zaterdag 17 Mei 2008 
foto
Het is droog! Wel bewolkt, er hangt een dikke mist in het dal. JP gaat naar Belveglio om nokpannen en een balkonnetje te kopen. Lies en ik lopen samen met de hondjes naar de bakker. 3 kwartier heen en daarna weer terug. Thuisgekomen ruimen wij het puin op dat nog in een kamertje ligt. Tja, als de mannen maandag weer willen beginnen moet alles in ieder geval netjes zijn. Nu zitten we lekker aan een wijntje met antipasti. Het goede leven in Italie na gedane arbeid!

Datum: Zondag 18 Mei 2008 
foto
En het regent weer! We worden er nu wel een beetje moedeloos van. Alles is zeiknat, de plafonds houden het water niet meer tegen, het stroomt zo langs de muren naar beneden. Zelfs in onze nieuwe keuken hebben we lekkage, via de nieuwe portico die nog niet waterdicht is gemaakt. Overal staan bakken, bakjes, pannen, wasmanden, emmers, tobbes en kratten. Wat een ellende. Zullen we morgen verder kunnen?

Datum: Maandag 19 Mei 2008 
foto
Het is droog en de mannen zijn er weer! En wat ga ik doen, lekker paardrijden met Sil, kijk je hebt luxe paarden en werkpaarden. Liesbeth hakt voegen uit en gaat later weer planken in de olie zetten. JP maakt een nieuw kozijn. En de mannen maken het eerste gedeelte van het dak dicht. Oh, oh, wat zijn wij blij. En weet je wat de dag helemaal geweldig maakt? Lies werkt de hele dag mee, sjouwt kruiwagens met puin weg en kookt ook nog eens deze avond voor ons! Heerlijk zuurkool met worst gegeten. Onze dag kan niet meer stuk.

Datum: Woensdag 21 Mei 2008 
foto
Geen werkmannen vandaag, het regent weer! Aangezien wij gisteren ook het plafond van het volgende kamertje hebben verwijderd en het puin hebben afgevoerd valt de regen nu direct op de vloer van de eerste verdieping. We zijn bang voor instorten. Onder de vloer ligt nl. nog een wijnkelder die nog niet gerestaureerd is.
Gisteren meldde ik heel enthousiast dat op het eerste gedeelte de planken zijn bevestigd. Natuurlijk met spijkers die nu allemaal roesten! De planken zijn aan de binnenkant in de olie gezet maar niet aan de buitenkant dus nu zijn ze zeiknat en moeten we wachten met het plaatsen van het isolatiemateriaal totdat ze weer droog zijn. Het schiet allemaal niet op zo. We besluiten morgen alles af te dekken met zeil en te wachten totdat het echt weer mooi weer wordt.

Datum: Woensdag 21 Mei 2008 
foto
Toen ik Liesbeth vanmorgen naar de bus in Acqui bracht, liep er een heel klein katje midden op de weg. Gelukkig hadden ik en de tegenligger hem gezien en konden we remmen. En toen verdween ie in de berm. Ik dacht, als we die laten zitten dan kom ik terug en ligt ie plat gereden op de weg. Dat kon ik natuurlijk niet laten gebeuren. Dus hebben we hem gepakt en meegenomen. Tja, en nou is ie bij ons thuis en blijft ie natuurlijk. Hij is heel erg klein en heeft al 2x lekker gegeten. Evi vindt het geweldig, Bella doet alleen maar piepen en vindt het helemaal niks. We noemen hem Dodo, want hij is een echte Dappere Dodo.

Datum: Donderdag 22 Mei 2008 
foto
Kijk, zo ziet ons huis eruit met zeilen in plaats van dakpannen. En zie je die lucht achter ons? Het ene moment is het zonnig, 10 minuten later regent het. Maar niet getreurd, JP metselt lekker verder. Er zijn al weer een aantal kozijnen klaar. En dat allemaal zonder “muratore”.

Datum: Zaterdag 24 Mei 2008 
foto
Vandaag zijn we naar Canelli geweest. Canelli staat bekend om zijn historische wijnkelders. Ze staan op de lijst van Unesco. Een aantal malen per jaar kan je ze bezoeken. Dit hebben we vorig jaar een keer gedaan en dat is echt de moeite waard. (zie foto) Maar vandaag waren we in Canelli voor iets anders, we gingen langs het kantoor van ENEL. ENEL regelt de elektra. Je kan ze ook telefonisch bereiken maar daadwerkelijk iets regelen via de telefoon is mij nog niet gelukt. Binnen 1 minuut uitleggen dat er een “technico” langs moet komen om de “contatore” (kastje met de elektra aansluiting) te verplaatsen en daarna al je persoonlijke gegevens te spellen, blijkt tot nu toe een onmogelijke opgave. Dus vandaar dat we even langs de “ufficio” gingen. Nu was wel binnen 1 minuut een afspraak geregeld!
Op de terugweg hebben we heerlijk gepranzo-ed met alles der op en der an. 5 soorten antipasti, ravioli al burro e salvia en daarna onbeperkt vlees. Natuurlijk met een lekkere fles Barbera. Tot slot torta al nocciole en budino chocolato, we rolden de zaak uit!

Datum: Maandag 26 Mei 2008 
foto
Af en toe weet je het opeens, de wonderen zijn de wereld echt nog niet uit! Niet dat het droog was vandaag, of dat het dak er nu op zit. Nee, onze Bella, ja die Duitse Herder die alle katten in de buurt + die van ons opvreet waar je bij staat, nou die Bella, die ligt nu in haar eigen mand met Dodo. Dodo is 15 cm, Bella is 1 meter en 30 kilo zwaar. Dodo ligt lekker tegen Bella aan te slapen. We zijn helemaal vertederd. Dit hadden we echt nooit maar dan ook nooit van Bella verwacht.

Datum: Dinsdag 27 Mei 2008 
foto
Dinsdag, marktdag. Ik heb besloten vissoep te maken vandaag. En dat is niet zomaar een klus. Dat is een grote klus, daarom maak ik het niet vaak. Ik zeg tegen mijn mannen van de viskraam, “vorrei preparare zuppa di pesce oggi”, en dan gooien zij een heleboel vis op een velletje papier. Vis met graten (spine) voor de bouillon en voor de vulling allerlei soorten inktvis en garnalen. Die ik dan ook nog thuis moet schoonmaken. Dus vandaar een dijk van een klus, maar het resultaat is altijd heerlijk. En ik ben inmiddels bedreven in het schoonmaken van ieder soort inktvisje.

Datum: Donderdag 29 Mei 2008 
foto
Jullie hebben nog een verhaaltje tegoed van gisteren. Gisteravond hadden we bezoek van een tweetal Belgen. Tja, en als er Belgen over de vloer komen dan moet er worden gepraat, gegeten en veel gedronken. Geen tijd voor weblogs dus. Ik had het verhaal willen vertellen van “Girasole”. Girasole is ons beschermengeltje. 2 jaar geleden heb ik haar gekregen voor mijn verjaardag. Zij moet het huis beschermen tegen tegenspoed. Een aantal weken geleden zijn we verhuist naar beneden. Wat gebeurt er? Girasole valt en haar vleugeltjes breken af. Nou ja, de gevolgen zijn duidelijk. Daarna is het gaan regenen, regenen en nogeens regenen. Inmiddels heeft JP de vleugeltjes er weer aan vast gelijmd, nou maar hopen dat de zon gaat schijnen en het geluk ons weer toelacht!

Datum: Donderdag 29 Mei 2008 
foto
Droog, dus er wordt gewerkt. Bij de laatste slaapkamer zat een balkonnetje, maar helemaal van beton en met ijzeren steunbalken. JP heeft in Belveglio een mooi authentiek hardstenen balkon gekocht en is deze week bezig de oude te verwijderen. Eerst heeft ie het deurkozijn gerestaureerd met natuursteen en een nieuwe travi boven de deur geplaatst. Daarna het balkon gesloopt en met de kraan (toch handig) afgevoerd. Vandaag heeft ie de gaten in de muur gemaakt waar de hardstenen steunen in moeten. Geen lelijke ijzeren balken meer in ons huis!

Datum: Vrijdag 30 Mei 2008 
foto
We beginnen weer vol goede moed, maar helaas begint het om 10 uur weeeeer te regenen. We houden vol en om 11 uur is het weer droog en sterker nog, de zon begint te schijnen. De zon! En nou volhouden. De mannen brengen de damp-doorlatende folie aan (la guaina, toch een veel mooier woord), en spijkeren het isolatiemateriaal en de latten voor de dakpannen erop. JP werkt verder aan zijn balkon. De steunen worden geplaatst. Vroeger konden de rijke mensen mooie steunen laten maken, de boeren kochten het restmateriaal en hadden dus vaak verschillende soorten. Wij hebben daarom ook verschillende steunen gekocht. Volgende week gaan de platen erop. En voor de eerste keer sinds een maand kunnen we om een uur of half 7 de week afsluiten met een biertje IN DE ZON.