THE MAKING OFF

MAART 2009

Datum: Dinsdag 3 Maart 2009 
foto
Nu JP in Italie woont en ik in Amsterdam, komt hij iedere 14 dagen een weekendje naar Nederland. Langer kunnen we echt niet zonder elkaar. Dit weekend was het dan eindelijk weer zo ver, vandaar dat er niets geschreven is op de weblog. Dat betekende echter niet dat er ook niks is gebeurd. Hier in Amsterdam trouwens niet zoveel…..maar in Piemonte is gewoon doorgewerkt door meneer Ferri. Hij is begonnen met het leggen van de vloer in de hoekkamer boven. Jullie weten het vast nog wel, die vloer wordt gemaakt van al die mooie oude antieke vloertegels die JP één voor één heeft schoongemaakt. JP belde net en vertelde dat het heel erg mooi wordt. Jammer dat ik het (nog) niet kan zien. Met de Paas ga ik alles weer “live” bekijken.

Datum: Woensdag 4 Maart 2009 
foto
Vandaag is rood de kleur van …. [denk even de muziek van Marco Borsato erbij]. Werkelijk alles is hier nu rood. Al het mooie geel/grijze natuursteen, mijn haren, neus, nek, tot in mijn onderbroek alles is rood. We hadden een zwarte duitse herder maar ook die is rood. Terra cotta tegels [terra = grond of aarde en cotta is gebakken] slijpen zorgt voor een diep rode stoflaag over alles. De tegels moeten zoals we gisteren al schreven worden schoongemaakt. Dit doen we met een diamant slijper op een haakseflex [het is maar dat je het weet] en dit geeft ongelofelijk veel stof. Ook slijpen we de tegels met de flex op maat dus zowel meneer Ferri als JP staat stof te maken, rood stof wel te verstaan, veel rood stof….

Datum: Donderdag 5 Maart 2009 
foto
En dan na bijna twee weken zijn alle tegels schoon, ongeveer 70 m2 x 25 stuks. Bovenop, onder en alle zijkanten schoon, tegels naar boven eerst hier neer leggen dan blijkt dat toch onhandig weer verplaatsen aangeven aan meneer Ferri die dan de tegels in het kalk-cement zet, waterpas natuurlijk. Nog zo’n 10 m2 dan zijn er twee slaapkamers met badkamers klaar…. en dat na 3 jaar!
Natuurlijk is het hier altijd mooi weer, schijnt de zon, temperatuur is altijd aangenaam. Nu heb je de uitzondering die de regel bevestigt, dat was vandaag. Regen, regen en nog eens regen al meer dan 24 uur stortregen. De rivier, op zo’n 100 meter van ons huis, verandert dan in een kolkende watermassa. Mooi plaatje voor de log. Kwam ik onderweg Piero alias PeePee tegen direkt aan de limoncello want de wijn was op ha ha ha. Geweldige man!!! Hij had vandaag gesproken met iemand van de provincie over een vergunning om water te mogen nemen uit de rivier voor zijn land. Bijzondere situatie, je verzuipt nu bijna en moet op je knieen voor water.

Datum: Maandag 9 Maart 2009 
foto
We zijn zo trots op onze tegelvloer en ons nisje in de “master bedroom” boven de keuken. Het vrijstaande bad op pootjes dat voor dit nisje komt, is inmiddels besteld en geleverd (in Nederland!) Nu alleen nog de vloer voegen. Meneer Ferri zei dat dat niet moet gebeuren met kant en klaar spul, maar met “una roba pasticcioso”. Tja, hoe vertalen we dat in het Nederlands. Misschien “kleverig?”, maar vooral ook weer niet te nat! Nou ja, jullie zien het resultaat wel weer op de weblog.

Datum: Woensdag 11 Maart 2009 
foto
Na het zetten van de tegels moet er natuurlijk weer gevoegd worden. (hoeveel m2 zullen wij inmiddels gevoegd hebben?) Dit gebeurt met vloeibaar cement. Dat giet je tussen de tegels. Dat is niet zo heel veel werk, maar het schoonmaken daarentegen natuurlijk weer wel. Dus doe je niet zo heel veel op één dag. Meneer Ferri was er vandaag niet. Door al dat tegelwerk had hij hele zere schenen gekregen. Je zit natuurlijk aldoor op je knieen en dat al zo’n 2 weken. JP vond er niks aan, alleen werken. Hopelijk is meneer Ferri er morgen weer, want dan komt JP naar Nederland. Heerlijk samen het hele weekend!!!

Datum: Vrijdag 13 Maart 2009 
foto
Deel 2

De afgelopen weken stonden in het teken van tegels zetten, zowel op de vloer als op de wanden in de badkamers. Nou zijn alle muren natuurlijk scheef en als je gewoon doortegeld dan krijg je een enorm verloop in je patroon op de vloer en dat is niet mooi. Dus hebben we besloten kamer voor kamer te leggen en de drempels tussen die kamers te maken van natuursteen. Dan zie je ook niet dat het patroon van de volgende kamer anders loopt. Slim hé, en nog heel mooi ook. Ideetje van meneer Ferri (wat zouden we zonder hem moeten).

Datum: Vrijdag 13 Maart 2009 
foto
Deel 3

Honderden tegels heeft JP schoongemaakt. Met als gevolg prachtige originele vloeren in ons huis. Maar het ruimt ook weer lekker op. Want ja, die tegels lagen overal. Vooral het terras waar de hottub staat lag vol met tegels, halve tegels, oude bakstenen etc. Nu is bijna alles weg en als we het nog even opruimen dan is het weer een plaatje en kunnen we weer genieten van de tub zonder over stapels te moeten stappen.

Datum: Vrijdag 13 Maart 2009 
foto
Deel 4

Inmiddels wordt er ook druk verder gewerkt in appartement “La Cuccia”. (het oude hondenhok) Alle aansluitingen voor de keuken zitten op zijn plaats en het gat voor de trap is ook gemaakt. Boven is meneer Ferri bezig met het zetten van muurtjes om het trapgat. Deze muurtjes komen helemaal tot boven aan en worden gemaakt van gasbeton. De keuken is ook besteld (in Nederland) en wordt rond Koninginnedag geleverd. Kan weer mee op de kar naar Italie.

Datum: Vrijdag 13 Maart 2009 
foto
Deel 5

We zijn ook weer bezig in slaapkamer nr. 3. Dat is de slaapkamer waar nu nog de oude douche aan vast zit. Deze hoort bij “La Cuccia”. Ook hier hebben we een boog gemaakt en 2 muren gestuct. De andere 2 blijven natuursteen en moeten samen met de boog worden gevoegd. Normaal gesproken mijn werk, maar ja, sinds ik besloten heb mijn voegcarriere in te ruilen voor een carriere bij de HEMA, is JP de klos. Hij heeft de hele muur in 2 dagen gevoegd. Dat is ongelofelijk snel. Ik deed 2 zakken op een dag, JP 4! Toen was ie trouwens wel tot een uur of 8 ’s avonds bezig. Tja, als de vrouw van huis is……

Datum: Dinsdag 17 Maart 2009 
foto
Vanmorgen natuurlijk eerst bouwinspectie. Meneer Ferri had goed zijn best gedaan. De muren van het trapgat zijn allemaal klaar, helemaal tot boven aan toe. De wc in “La Cuccia” beneden, is gestuct. JP is vandaag de hele dag bezig geweest met het aanleggen van elektra in de nieuwe gasbetonnen muurtjes. Lichtjes voor bij het trapgat, in het toilet, bij de wastafel etc. En ik, ik was bij een introductiedag voor nieuwe filiaalmanagers bij de Hema. Wat een verschil hé! Maar ook erg leuk en interessant.

Datum: Woensdag 18 Maart 2009 
foto
Vandaag is JP bezig geweest met het vervangen van een aantal “travi”, dat wil zeggen steunbalken boven de ramen. Ook is de raamsponning recht getrokken. Allemaal in natuursteen natuurlijk. Vroeger werd die sponning gemaakt van natuursteen met zand en klei. In de loop van de jaren spoelt dat eruit door de regen, een lek dak of worden er nesten ingemaakt door dieren. Het hout dat gebruikt werd was daadwerkelijk een ratjetoe van verschillende soorten. Het was maar net wat ter beschikking stond of wat over was. Daarnaast zit het natuurlijk vol met “tarli” houtwurm! Dus de muur, sponning en de houten balken moeten verwijderd worden. Dit is altijd een heftig klusje omdat je het verband uit de muur haalt. “Puntelli” zijn dus onontbeerlijk. Op de foto zie je dat net onder de dakgoot de bovenste rij grote platte stenen zijn blijven zitten [zo’n 30 kg per stuk]. Met de puntelli blijven ze op z’n plaats.

Datum: Woensdag 18 Maart 2009 
foto
En als dan alles verwijderd is, maken we een nieuwe binnen- en buitenmuur van natuursteen. Daartussen in storten we “calce struzza”, een ander woord voor beton. Natuurlijk gaat er ook betonijzer in zodat we een “cordolo” krijgen en een ijzersterke, aardbeving bestendige muur. De houten travi worden vervangen door mooi nieuw kastanjehout gekocht bij Roberto in Sassello. Na 300 keer de stijger op en af met emmers cement is het binnen een dag klaar! Zie hier het eindresultaat. O, ja, meneer Ferri heeft weer gestuct vandaag.

Datum: Donderdag 19 Maart 2009 
foto
Wat betekent een “hondenleven”? Nu Evi alleen is op het terrein wordt ze heerlijk verwend door meneer Ferri en JP. Als meneer Ferri ’s ochtends arriveert staat ze al bij zijn auto om te bedelen voor een koekje. En iedere keer als meneer Ferri cement gaat halen gooit ie ook een stok voor haar. ’s Middags 4 uur is het hoogtepunt van de dag, dan wordt er koffie gedronken met een koekje erbij, uiteraard ook eentje voor Evi. En ’s avonds gooit JP ook altijd nog een minuut of 10 takjes. Dit was allemaal onmogelijk met Bella erbij. Bella vindt namelijk dat alle aandacht, stokjes, takken en stenen op het hele terrein, voor haar zijn. Hoe dat ooit weer samen moet weten we nog niet. In ieder geval geniet Evi er nu van, dat neemt niemand meer van haar af! Hoezo, een hondenleven?

Datum: Maandag 30 Maart 2009 
foto
Deel 2

Er wordt volop verder gewerkt aan de slaapkamer en suite in appartement “La Cuccia”. Meneer Ferri heeft de binnenkant van het trapgat gestuct en JP heeft het laatste toilet geinstalleerd. Dat is weer een mijlpaal. Alle appartementen en slaapkamers hebben nu twee toiletten en één bidet.
De achterste muur tot aan het plafond is het trapgat. Achter het lagere muurtje op de voorgrond komt de douche en wasbak, ervoor komt een vrijstaand bad. Vrijdag zijn er 4 baden geleverd op de Stoombootweg. Als JP weer komt met Koninginnedag (uiteraard!) neemt hij de kar mee en kan hij de baden meenemen naar Italie. Iedere slaapkamer en suite krijgt een vrijstaand bad. Tja, we gaan wel voor luxe!

Datum: Maandag 30 Maart 2009 
foto
Deel 3

De slaapkamers en badkamers in appartement “La Cantina”, op dit moment het gedeelte waar wij nu wonen, is de hele vloer gelegd en gevoegd. Als JP terug komt gaat hij de vloer schoonmaken en kan het sanitair afgemonteerd worden. (douche, kranen etc.) En als Ger dan komt met Pasen kan ze (hoopt ze) douchen onder de nieuwe stortdouche. Dan moeten er alleen nog kozijnen in en is dit gedeelte helemaal klaar. Vandaag hebben we allerlei rieten mandjes gekocht die in een badkamermeubel komen, natuurlijk weer zelf gemaakt door JP. Ook is het hele balkon schoongemaakt. Maandenlang heeft hier de betonmolen gestaan en hebben we onbeperkt zand, zakken cement en ettelijke liters water hier verwerkt tot beton. Nu is het balkon leeg en heeft meneer Ferri het waterdicht gemaakt. Hij heeft het aangebrand met puur cement, daarna afgepapt met cement en zand en versterkt met glasvezel matten. Hierna wordt het afgewerkt met natuursteen.

Datum: Dinsdag 31 Maart 2009 
foto
Italie is prachtig, geweldig en fantastisch. En het is er altijd mooi weer. Maar Amsterdam is ook helemaal niet slecht. Vooral zo in het voorjaar met onbeperkt zon en volop weidevogels achter ons huis in de polder. Genieten!!