THE MAKING OFF

JULI 2009

Datum: Woensdag 1 Juli 2009 
foto
Het nest met jonge vogeltjes (cinciallegre = koolmeesjes) is uitgevlogen, [op de foto zie je de ingang van het nest zo’n 20 cm links onder de houten balk] We kunnen dus weer verder met de buitenmuur. Vandaag een nieuwe travo gemaakt boven de voordeur van La Stalla.

Datum: Woensdag 1 Juli 2009 
foto
Wij in Assen (zuupen en angaan) en meneer Ferri werkt gewoon door. Hij heeft de indeling van de begane grond gemaakt in gasbeton in appartement La Stalla.

Datum: Woensdag 1 Juli 2009 
foto
Vandaag en gisteren de hele dag op m’n knieen, we zijn de vloer aan het voegen. Dit gaat natuurlijk weer niet normaal maar met een speciale Italiaanse mix van donker cement, wit cement en fijn zand. De tegels zijn gemaakt van terra cotta en zijn poreus, niet keramisch dus. Ze moeten heel goed schoon worden gemaakt direkt na het voegen anders hebben we een grijze vloer, een hele klus dus weer.

Datum: Vrijdag 3 Juli 2009 
foto
Vrijdagavond 20.00 uur het voegen van de vloeren is klaar!! en ik ben er ook klaar mee, heb geen knieen meer over na 4 dagen op de grond. Vanmiddag lekker gegeten bij La Torre pasta met tonijn en doperwten en een klein flesje wijn, top! Morgen beginnen we met de technische installatie van la Stalla op de eerste verdieping. Zo nu eerst een koud biertje en voor Eef een grote bak ‘suppa’ want dat vindt ze zo lekker. Ciao!

Datum: Maandag 6 Juli 2009 
foto
De week begonnen met water en electra-leidingen op de eerste verdieping van La Stalla.

Datum: Donderdag 9 Juli 2009 
foto
Deze week werk ik alleen, meneer Ferri heeft een ander klusje tussendoor en komt waarschijnlijk volgendeweek weer terug….??? Lekker rustig maar de hele week alleen is ook maar alleen. Tijd genoeg om alle installaties goed uit te denken en te maken. La Stalla krijgt natuurlijk ook een Geberit inbouw toilet, nummer 7 en nog 1 te gaan op de eerste verdieping.

Datum: Donderdag 9 Juli 2009 
foto
Verder is de ruwbouw van de electrische installatie klaar. In dit ‘kleine’ appartement is dit toch zo’n 150 meter electrapijp. Alles komt bij elkaar in de verdeeldozen en dan naar de groepenkast [de gele inbouwdoos boven op de foto]. Een genot voor de electrotechneut, een bos pijpjes en cement voor ieder ander.

Datum: Dinsdag 21 Juli 2009 
foto
In Italie is het volop zomer, de temperaturen bereiken iedere dag makkelijk de 30 tot 35 graden. Hier moeten we het met een beetje minder doen, maar toch is de zomer voor Nederlandse begrippen niet slecht. (zeg ik dan tegen JP!) 2 jaar geleden hebben we op de markt in Acqui 3 perzikkenboompjes gekocht. Ik meen dat ze een paar euro per stuk kostten. We hebben ze geplant aan de zijkant van het huis, naast de perenboom. Eentje heeft het loodje gelegd tijdens het vervangen van het dak. De kraan moest nl. op die plaats staan en daarom hebben we hem verplaatst. Dat ging dus niet goed (waarschijnlijk vergeten water te geven) Maar de andere 2 zijn echt ongelofelijk. Ze zitten barstensvol perzikken. Ze zijn topzwaar en de takken dreigen gewoon te knappen onder de hoeveelheid perzikken. JP heeft er al een heleboel verwijderd om de boompjes te beschermen. En dat in 2 jaar tijd!

Datum: Dinsdag 21 Juli 2009 
foto
Een aantal weken geleden is de septictank geplaatst bij La Stalla. Daarvoor is ook afwatering nodig. De groene slang lag al tijden op het terrein maar moest nog “even” ingegraven worden. Tja, en dan is je zorgvuldig opgeruimde terrein weer een enorme ravage. Nadat JP ’s nachts in één van de loopgraven is gewandeld (zo donker is het, of lag het toch aan de biertjes) heeft ie alles weer netjes gemaakt. Je ziet er niks meer van. Maar wat weer een werk!
Nog een anekdote:
Toen JP aan het graven was (gleuf is zo’n 40cm diep) bleef hij ergens achter hangen met zijn kraan. Dat is meestal een steen, dus hij trok even extra hard. Daarna had ie een fontein. Het bleek de hoofdwaterleiding van de buren te zijn. Die loopt nl. over ons terrein. De hoofdafsluiter zit in een put aan het einde van het weggetje bij ons naar boven. Dus in de auto, deksel eraf (eerste keer in 10 jaar ofzo) allemaal viezigheid natuurlijk en drie afsluiters. Eentje geprobeerd, weer naar beneden, nog steeds een fontein, dus die was het niet. Dan maar allemaal afsluiten. Naar meneer Rossi om materiaal, koppelingen bevestigen en een uur later was alles weer heel. Niemand had het gemerkt, want het was siesta, hahaha.

Datum: Dinsdag 21 Juli 2009 
foto
Inmiddels zijn alle vloeren in het vaste gedeelte van het huis (La Cantina en La Cuccia) gelegd, gevoegd, schoongemaakt en in de olie gezet. JP heeft geen knieen meer over. In de hoekslaapkamer van La Cantina liep het afschot voor de douche niet goed met als gevolg dat een deel van het water de verkeerde kant opliep. Daar houdt JP niet van. Dus een deel van die vloer er weer uitgejekkerd. Hij zei tegen mij: die vloer is goed gelegd en gevoegd, er zat nl. geen beweging in. Dus een halve dag hakken en breken en een stof!!!, hij was helemaal oranje. Maar jullie raden het al, het afschot zit nu goed en de vloer is weer als nieuw.
Naast vloeren is hij ook druk bezig met het aanleggen van lampjes. In de loop van de tijd hebben we toch een lampjes aangeschaft, dat wil je niet weten. En alle elektra zit ook al op zijn plaats, alleen zitten de lampjes er niet in. Nou ja, zie hier het resultaat. Het hele pand wordt zo uitgelicht en het is precies zoals JP het had verzonnen. Gek hé! En wat is het prachtig, ik ben trots op mijn mannetje!

Datum: Dinsdag 21 Juli 2009 
foto
Ook de trappen worden uitgelicht zodat je niet naar beneden rolt met een wijntje op. En als je ’s avonds thuiskomt en je bent vergeten het licht aan te laten, dan hebben we zelfs een lampje in een schakelaar….. en dat vindt JP eigenlijk het alllllller mooiste. Het blijft toch gewoon een installateur!
De afgelopen weken heeft JP ook alle kozijnen voor de binnendeuren gemaakt. De binnendeuren zijn inmiddels besteld via internet. Cavalerro (onze Italiaanse kozijnenfabriek) is langs geweest om alle buitenkozijnen in te meten. Gisteren heeft JP de offerte getekend. De planning is dat in oktober alle kozijnen en ramen en buitendeuren erin zitten voor alledrie de appartementen. Wat een vooruitgang! Het hout voor de luiken is ook besteld bij Terra in Monnickendam. Die gaat JP zelf maken, net als de openslaande deuren in de aangebouwde schuur. En dat hout komt weer uit Sasselo bij zijn vriend Roberto. Dit huis is echt een Nederlands-Italiaans project!

Vandaag is JP op bezoek bij de burgemeester van Melazzo. We zitten nog steeds te wachten op onze vergunning voor het maken van het zwembad. In november 2008 zijn we begonnen met de tekeningen. Eind januari 2009 waren de tekeningen klaar bij de geometra en ging de aanvraag naar de gemeente. Vervolgens hoorden we tot mei niks meer. Toen kregen we een brief van de gemeente waarin stond dat zij in principe akkoord zijn maar dat er eerst leges moesten worden betaald (5400 euro!!!!) en dat er daarna nog een bouwcommissie naar zou moeten kijken. Als ook de bouwcommissie akkoord is moet de aanvraag nog 2 maanden naar Turijn. (dit in verband met het feit dat ons huis dichtbij de rivier de Erro in een natuurgebied ligt).
Wij hadden gepland eind september te kunnen beginnen met graven!
Twee weken geleden is JP ook al bij de burgemeester geweest om te vragen wanneer die bouwcommissie nou eens bij elkaar komt. Tja, moeilijk, moeilijk, maar zeker voor het einde van de maand juli. Nu is het al de 22ste en we hebben nog niks gehoord. Dus vandaar dat hij vandaag weer heen is. Normaal gesproken was dit allemaal mijn werk, maar nu moet hij alles zelf doen. Zijn italiaans wordt steeds beter! Ik ben erg trots op hem.

Datum: Donderdag 23 Juli 2009 
foto
Binnendeur kozijnen

Datum: Donderdag 23 Juli 2009 
foto
Tekening voor zwembad, poolhouse en appartement 4. Nu maar wachten op de vergunning.

Datum: Dinsdag 28 Juli 2009 
foto
De zonnebloemen uit Piemonte

Datum: Donderdag 30 Juli 2009 
foto
JP is begonnen met het frame voor de stal-deuren. De schuur, dat “moderne” gebouw naast het oude pand, gaan we ook daadwerkelijk gebruiken als schuur. Je hebt toch heel veel spullen die je moet opslaan dus je hebt een schuur nodig. Dit deel wordt straks ook gestuct en daarna lichtgeel geschilderd. Het enige deel van het huis dat niet in natuursteen is! Zoals eerder verteld komt het kastanjehout uit Sassello. De planken zijn meer dan 5cm dik! Eén deur wordt 172cm bij 270cm. Alleen al het frame is niet te tillen. Eén deur weegt ruim 100kg. JP heeft het zwaarste hang- en sluitwerk gekocht wat er is. Hij werkt aan de deuren in La Stalla, het is iedere dag meer dan 35 graden, dus buiten werken is er echt niet bij.De deuren komen aan de achterkant van het huis, niet zoals nu aan de voorkant. We willen geen tractoren en kranen over ons binnenterrein. Dus hebben we er voor gekozen om een achteruitgang te maken.

Datum: Vrijdag 31 Juli 2009 
foto
En voor wie twijfelt of de oude deuren wel vervangen moeten worden zie de foto. Een wonder dat het nog staat. Even met de kraan wat grond en brandnetels verwijderen dan gaat morgen de oude bende eruit.