THE MAKING OFF

JANUARI 2009

Datum: Maandag 12 Januari 2009 
foto
Daar zijn we dan eindelijk weer! Iets langer in Nederland gebleven dan de bedoeling was, maar ja, als er ijs ligt dan moet er geschaatst worden, zodoende. En donderdag belde onze Italiaanse buurvrouw dat er weer een halve meter sneeuw gevallen was, dus we hadden geen haast om terug te gaan. We hebben een heerlijke tijd gehad in Nederland, veel mensen gezien en gesproken, een geweldig Oud en Nieuw gevierd in Amsterdam, inkopen gedaan [o.a. mooie travertin tegels voor de badkamers] en geschaatst! Maar na 14 dagen verlangen we ook altijd weer hevig naar Piemonte. Toen we aankwamen zaterdagochtend moesten we eerst ons een weg banen door de sneeuw. Binnen was het 5 graden! De douche was uiteraard bevroren. JP zei, tja, we worden weer even met onze neus op de feiten gedrukt. In Nederland is alles zo lekker luxe. Maar volgend jaar is het hier ook helemaal voor elkaar, zeker weten!


Datum: Dinsdag 13 Januari 2009 
foto
Het blijft maar koud. Zo koud dat er niet gewerkt kan worden. We kunnen geen cement maken, het water in de betonmolen is bevroren en stucen gaat dus echt niet. Dus tijd genoeg om allerlei andere dingen te regelen, zoals de vergunning voor het zwembad. Na het bezoek aan onze geometra Roberto doen we inkopen voor de vloerverwarming. Daarna gaan we achter vloertegels aan. We hebben een aantal adresjes voor oude antieke tegels. Maar ja, dat onderhandelen he, ze geven je een prijs en dat is het. We zullen er wel nooit aan wennen. Willen ze hier wel iets verkopen? Ondanks de onderhandelingsperikelen genieten we enorm van de autorit door de omgeving. De besneeuwde heuvels en wijngaarden met op de achtergrond de Alpen, tja, mooier kan bijna niet. En vanavond hadden we ook nog volle maan…kijk en huiver!

Datum: Woensdag 14 Januari 2009 
foto
Na een aantal maanden honderden emmers zand naar boven te hebben gesleept, heeft JP in Nederland een takel gekocht. Hiermee kan je makkelijk een volle kruiwagen omhoog takelen. Toch handig nadat alle werkvloeren boven al zijn gestort en het stucen aan deze kant klaar is! Maar er is gelukkig nog werk genoeg, de afdekvloeren moeten ook nog gemaakt worden. Meneer Ferri is vandaag ook weer begonnen. We hebben eerst ons oude kacheltje boven geplaatst zodat de temperatuur boven 0 blijft, anders kan je niet stucen. En ik, tja, ik heb maar weer eens geveegd en schoongemaakt. [weer eens wat anders dan voegen!]

Datum: Donderdag 15 Januari 2009 
foto
De volgende fase boven is het leggen van de vloerverwarming. Daarvoor moeten eerst allerlei leidingen getrokken worden vanaf beneden omdat daar de ketel hangt. JP is hier de hele dag mee bezig. Ik ga ’s ochtends naar het dierenasiel. Daar word je echt niet vrolijk van, alles zit onder de sneeuw en het ijs, het eten en water is bevroren, arme arme hondjes. Maar er was ook een heel goed bericht. Virginio, mijn lievelingshond, is geplaatst bij een gezin in Genua. [zie foto d.d. 14 februari 2008] Eindelijk!
Meneer Ferri is bezig met het repareren van muren in de volgende slaapkamer die we gaan opknappen. Even ter orientatie: het betreft de kamer waar de oude douche aan vast zit. Een muur is zo scheef dat hij er een nieuwe muur tegenaan moet zetten. Daarna wordt die muur gestuct en zie je er niks meer van!

Datum: Vrijdag 16 Januari 2009 
foto
Meneer Ferri gaat verder met het repareren van de scheve muur. Ik zal hier weer een fotootje van bijvoegen zodat jullie het hele proces kunnen volgen. Inmiddels is ook het rookkanaal dat er in zat uitgebroken en daarna weer opgebouwd. Hij heeft nu met lichtgewicht stucmortel [cement met polystyrolo] de muur als het ware dichtgegooid. Dat gaat echt met geweld, grote zwaai en flats het spul zit op de muur. Hierna komt het echte vakwerk pas, het echte stucen. [foto volgt] JP gaat verder met het frame van de toekomstige keukentafel. Er moesten nog dwarsbalkjes geplaatst worden die weer in verband gelijmd moesten worden. Nu staat alles in de keuken te drogen. En dat samen met 2 honden en 3 katten maakt het gezellig vol!

Datum: Maandag 19 Januari 2009 
foto
Na een zeer rustig weekend, voornamelijk voor de tv, bijkomend van onze “vakantie” in Nederland, waren we vandaag er weer helemaal klaar voor. Ger begint met het scheppen van zo’n 50 emmers puin, JP maakt de wc af in badkamer 2 en meneer Ferri, tja, die stuct. Ook hebben we de nieuwe tafel in de keuken gezet en die is mooiiiii geworden! Wat heb ik toch een geweldige man. Hij kan echt alles. Deze tafel kan zo in een showroom van een meubelzaak. Hij is 2,90m lang en 1,05 breed. Er kunnen aan de zijkanten 2×5 stoelen staan en dan nog 2 aan de kopse kanten. Leuk voor een feesie!

Datum: Dinsdag 20 Januari 2009 
foto
Zoals belooft het vervolg van het stucen van de kromme, scheve muur. Inmiddels is ie recht en grof gestuct. Nu gaat meneer Ferri hem afstrijken en dan kan je je niet meer voorstellen hoe dramatisch hij er uit heeft gezien. Inmiddels zijn wij begonnen met het leggen van de vloerverwarming. Eerst moet er een rand isolatiemateriaal gelegd worden langs de gehele vloer. Deze rand is zo’n 10cm hoog en na het storten van de vloer zie je dat niet meer. Het isolatiemateriaal is er voor om het uitzetten van de vloer op te vangen. Daarna moeten er geisoleerde platen met noppen gelegd worden. Rond die noppen leggen we de leidingen waar later het warme water door gaat. Wordt vervolgd….

Datum: Woensdag 21 Januari 2009 
foto
We gaan verder met het leggen van de vloerverwarming. Vandaag zijn de matten met zwarte noppen aan de beurt. Hierop bevestigen we later de kunststof slangen waardoor het water loopt. Meneer Ferri, hoe kan het ook anders, stuct verder. En het is echt wonderbaarlijk hoe een onogenlijk kamertje opeens een echte slaapkamer wordt.

Datum: Donderdag 22 Januari 2009 
foto
Tja, en dan is het zomaar zover. 22 januari 1969 geboren, dus vandaag 40 geworden. Iedereen zegt, je bent zo oud of jong als je je voelt, nou dan ben ik zo rond de 25. Alleen blijft dat cijfer 40 gewoon staan natuurlijk. Ik voelde me wel heel erg jarig vandaag. Eerst wakker gezongen door JP, daarna kwam Sil met de kinderen langs met een kadootje en vervolgens bracht meneer Ferri een taart in de vorm van een beertje, omdat ik een “bambina vecchia” ben. En dit allemaal al voor 8 uur vanmorgen! Op het asiel hebben ze voor me gezongen en ik heb de hele dag telefoontjes en sms-jes gehad. En toen ik vanavond mijn mail opende waren er een heleboel felicitaties. Bedankt allemaal, maar nu wil ik er niks meer over horen…..

Datum: Vrijdag 23 Januari 2009 
foto
Vandaag zijn dan eindelijk de blauwe pijpen van de vloerverwarming aan de beurt. Dat lijkt heel makkelijk, gewoon de pijp uitrollen langs de zwarte noppen. Als je zoiets op de tv ziet, in bijvoorbeeld een programma als “Eigen huis en tuin”, dan leggen ze altijd vloerverwarming in een mooie grote hal met maar 4 hoeken en geen andere opstakels. Nou ja, jullie begrijpen het al, bij ons is niks recht en we hebben heel veel hoekjes, nisjes en onmogelijke bochten. Dus effe uitrollen is er niet bij. Dan is het ook nog eens net boven 0 graden dus die pijp is lekker stug zal ik maar zeggen. We hebben die rollen eerst bij de kachel gezet maar zodra ze boven komen zijn ze binnen 5 minuten natuurlijk weer koud. Vanavond om half 6 hadden we drie groepen gelegd, morgen nog 2, want we willen eigenlijk maandag vloeren storten. Dus morgen weer aan de bak, ach ja, wat moet je anders op je vrije zaterdag!

Datum: Zondag 25 Januari 2009 
foto
Na een week hard werken aan de vloerverwarming vonden we eigenlijk wel dat we een beetje mooi weer verdienden dit weekend. Gisteren zag het er nog niet naar uit. Het sneeuwde de hele dag en ’s avonds begon het te dooien zodat de wegen spekglad werden. Maar vanmorgen scheen de zon. En dan is het wel een plaatje hoor, strakblauwe lucht, witte omgeving, net wintersport. Tijd dus om met een wijntje lekker in het zonnetje te zitten. Morgen gaan we er weer tegenaan, maar nu even niet….

Datum: Maandag 26 Januari 2009 
foto
We zouden vandaag vloeren gaan storten. Maar dan moet het minimaal 5 graden zijn i.v.m. hechting etc. En het was vanmorgen -1. Dus dat ging niet door. Daarnaast begon het ook nog eens te sneeuwen rond de middag. Fijn, net alsof we nog niet genoeg sneeuw hebben gehad. [ik heb jullie er niet mee willen vermoeien maar zaterdag heeft het ook de hele dag gesneeuwd] Dus hebben we besloten om verder te gaan in het oude hondenhok. Dit wordt de benedenverdieping van appartement 2. Er is een nieuwe bekisting gemaakt, de oude is eraf gehaald en het plafond is verstevigd. We hebben trouwens ook al namen verzonnen voor de verschillende “huisjes”. Ons appartement heet “La Cantina”, het hondenhok gaat heten “La Cuccia” en Gerda’s Casa wordt “La Stalla”. Jullie moeten maar raden wat het betekent. In de loop van de tijd verklap ik het wel, hahahahha.

Datum: Woensdag 28 Januari 2009 
foto
Er zijn van die dagen dat alles lijkt tegen te zitten [zoals voor JP gisteren] maar je hebt ook dagen dat je enorme progressie maakt. En vandaag was zo’n dag. Prachtig weer, dus iedereen in een opperbeste stemming. Eerst is een deel van het plafond van het hondenhok [appartement La Cuccia] gesloopt, daar komt het trapgat. Daarna hebben we beton gestort in het laatste deel van de bekisting voor de fundering. Na de pranzo ben ik gaan voegen, JP heeft een deel van de muur gerepareerd en meneer Ferri heeft al een heel groot deel van een tussenmuur gemetseld. Foto’s hiervan volgen allemaal nog, want alhoewel we veel gedaan hebben, is er ook nog heel veel te doen!

Datum: Donderdag 29 Januari 2009 
foto
We gaan weer als een trein. Eerst halen de mannen de bekisting eraf. Daarna is meneer Ferri vandaag de hele dag bezig met de muurtjes van het gangetje. In deze gang komt een wenteltrap naar boven naar de 2 slaapkamers en er komt een toilet. JP voegt verder want ik ga ’s ochtends natuurlijk naar het asiel. ’s Middags neem ik zijn taak over. De muur is bijna klaar, morgen komt ie af. JP maakt ook nog een aantal lichtpunten in de nieuwe muren. Tja, en dan is het zo weer half 6 en tijd voor een biertje voor de kachel.

Datum: Vrijdag 30 Januari 2009 
foto
In het appartement La Cuccia hebben we prachtige bogen van oude bakstenen. Dit deel is gebouwd in 1863, het jaartal staat op een plakkaat op het plafond. Deze bogen met een soort inkepingen voor de ramen worden volgens meneer Ferri “Volte di conchiglie” genoemd. Oftewel schelpenbogen. We willen ze graag zo houden en restaureren. We hebben gelukkig nog veel oude bakstenen want af en toe mist er een. Ook moeten ze schoon gemaakt worden. Dit doet JP met een slijptol. Je raadt het al, dat is een grote stofbende. Heel fijn rood stof. Hij heeft een kapje voor en nog is het bijna niet uit te houden. Maar het wordt wel heel erg mooi!