THE MAKING OFF

DECEMBER 2008

Datum: Maandag 1 December 2008 
foto
We worden wakker en…het heeft weer gesneeuwd. Weer zo’n 25cm! Ongelofelijk en het is nog maar 1 december. Wat komt er nog aan? Eerst weer het terrein sneeuwvrij gemaaktt. Daarna gaan we gewoon boven verder. JP maakt de aansluitingen af voor toilet en bidet. Ik ga natuurlijk voegen. En ik krijg de slaapkamer af vandaag! Erg trots op mezelf. Terwijl ik op de steiger sta te voegen liggen de honden onder mij te slapen en Dodo ligt “onder de hoogtezon” naast mij in diepe rust. Onder het motto: Als het koud is zoek je de warmte toch gewoon op. Dus heeft ie de hele dag op een kartonnetje voor een bouwlamp gelegen. Misschien is ie nog wel bruin geworden!

Datum: Dinsdag 2 December 2008 
foto
Meneer Ferri is er weer. Gisteren kon ie nog niet komen vanwege de sneeuw. Maar vandaag zijn we weer op volle sterkte. Hij stuct verder en JP legt de afvoeren aan in de laatste slaapkamer. Ik krijg de opdracht de sponning van het raam in de 2e slaapkamer opnieuw te zetten met natuursteen. Het kozijn hebben we er al uitgehaald maar er zitten veel stenen los of ze ontbreken helemaal. Na 2 uur stenen zoeken en zo’n 20cm verder te zijn heb ik deze klus teruggegeven! Meneer Ferri doet in 2 minuten waar ik een hele dag over doe. Dat is niet erg motiverend. Laat Ger maar voegen. Dat ga ik dan ook weer doen. Overigens is het uitzicht vanuit het raam van die slaapkamer wel om jaloers op te worden toch!

Datum: Woensdag 3 December 2008 
foto
Maandag schreef ik heel enthousiast dat de slaapkamer gevoegd was. Ik bedoelde daarmee echter de muren. Er zitten ook nog eens 2 raamkozijnen in, een bankje in het raam [wie heeft dat ooit bedacht] een boog naar de badkamer [ook zo’n briljant idee] en een deurkozijn. En natuurlijk allemaal van natuursteen. Het leuke van een raamkozijn is dat je er net aldoor niet bij kunt, dus je zit of op je kont of op je knieen of op je hurken en dat is heel vermoeiend. Een boog, dat is helemaal genieten. Als je op het hoogste punt bent vallen al je voegen er net zo snel weer uit als dat je ze er in hebt gestopt. Nou kan ik inmiddels erg goed voegen dus aan het einde van de dag zat alles er toch in. Nu kan ik echt zeggen dat deze kamer HELEMAAL gevoegd is!
O, ja, de mannen hebben ook gewerkt vandaag. Meneer Ferri heeft natuurlijk weer gestuct en JP is helemaal klaar met de afvoeren in de laatste slaapkamer. Zijn vingers zien weer helemaal oranje van de pvclijm. Morgen begint ie met de waterleiding.

Datum: Donderdag 4 December 2008 
foto
Ik heb vandaag NIET gevoegd. Ik had namelijk heel veel andere belangrijke dingen te doen. ’s Morgens ben ik natuurlijk naar het asiel geweest. Door de zware sneeuwval was er een schuur ingestort, gelukkig waren er geen dierenslachtoffers. We hadden heel veel extra werk doordat we alle sneeuw uit de hokken moesten scheppen. ’s Middags ben ik met Yara en Joris naar Acqui geweest. Lekker een uurtje gezwommen! Zwemmen in Italie is ook al niet zoals in Nederland. Je moet een badmuts op, slippers aan en er zit zoveel chloor in het water dat je wel een brilletje op moet. De mannen hebben natuurlijk wel gewerkt. JP heeft zoals ik gisteren al vertelde de waterleiding aangelegd in de laatste slaapkamer. Meneer Ferri heeft gestuct!

Datum: Vrijdag 5 December 2008 
foto
Het is helder dus koud, maar we gaan weer vol goede moed aan de gang. Ik ga natuurlijk voegen, meneer Ferri gaat stucen en JP begint aan de elektra in de laatste slaapkamer. Zoals jullie misschien al weten wordt alle elektra weggewerkt in de [natuurstenen]muur. Op een gegeven moment haalt JP zoveel stenen weg voor de leidingen dat ie bang is dat het huis instort! Geen huis meer, maar wel een bedlampje waarvan de snoeren zijn weggewerkt, grap ik.
Nog even een update over Dodo. Hij is echt een hele erge rover. Eergisteren had ie zo’n 3 ons gehakt dat lag te ontdooien te pakken en gister zag ik hem lopen met een dikke muis in zijn bek. En vanmiddag? Vanmiddag had ie een vogeltje gevangen. Eerst even spelen en dan helemaal opeten natuurlijk. Ongelofelijk, je kan echt nergens eten laten staan. Vorige week hoorden we een geluidje. Wij op zoek, zat ie helemaal in de vuilnisbak! Lekker te smullen van de restjes van die avond.

Datum: Maandag 8 December 2008 
foto
In de lente en zomer leven wij hier werkelijk als een God in Italie. Heerlijk weer, altijd zon, lekker korte broekje aan, zwemmen in de rivier [of in de hottub], buiten eten [en niet te vergeten drinken], oftewel een geweldig leven. De winter is echter andere koek. Eerst sneeuwt het als een gek en kan je de deur niet meer uit, dan wordt het zo helder dat het vriest dat het kraakt. Tja, wel weer mooie plaatjes hoor, net wintersport, alleen is het net even anders. Zoals de meesten wel weten douchen wij nog steeds in het oude douchehok van de vorige bewoners. Die luxe [enkelsteens] badkamer ligt op het noorden en zodra het gaat vriezen, bevriezen alle leidingen. Vanmorgen was het weer zo ver. Dus wat bedachten wij? Dan zetten we ons stookvat in de douche, hout erin, vuurtje en ontdooien maar. Helaas was het vat zo nat dat het algauw [overal] vol stond met rook. Dat wordt vanavond weer wassen aan het aanrecht. Tja, leven als een God in Piemonte!!

Datum: Dinsdag 9 December 2008 
foto
We eten vanavond seppia, dat heet in het Nederlands ook seppia. Ik draai mijn hand nergens meer voor om. Calamaris, octopus, seppia, ik maak het allemaal klaar. In het begin wist ik niet hoe ik dit soort weekdieren schoon moest maken, op de markt ligt de vis namelijk allemaal “heel”, maar na wat vragen en oefenen is er geen [inkt]visje meer veilig voor mij. De eerste keer dat ik met seppia in aanraking kwam was tijdens mijn cursus “Vakdiploma Visdetailhandel”. We praten hier over het jaar 1994-1995. Voor onze eerste zaak in Zwolle was het nog verplicht een vakdiploma te hebben. Tijdens die cursus was een onderdeel het herkennen van verschillende vis, schaal-,schelp- en weekdieren. Het waren er heel veel en dus luisterde ik altijd heel goed mee met mijn medecursisten. [een ander woord hiervoor is spieken] Er zaten nogal wat Hagenezen op die cursus en zodoende heb ik een hele tijd gedacht dat een seppia, een “zeepie..” heette. Ook raar, dacht ik dan, een zeepier ziet er toch heel anders uit!!! Dat was dus seppia op zijn haegs! Ik moet daar nog altijd aan denken als ik de naam seppia tegenkom. Het smaakte overigens heerlijk.

Datum: Woensdag 10 December 2008 
foto
Toen we gisteravond naar bed gingen was het al bewolkt en ja hoor, we worden vanmorgen wakker en het sneeuwt. En niet zo’n beetje ook. Er is minstens 70cm gevallen vandaag. Zoveel sneeuw hebben we hier nog nooit gehad. De hele dag bleef het maar doorgaan. De oude portico hangt helemaal door vanwege het gewicht. En daar ligt ons stookhout dus hij moet eigenlijk wel blijven staan. Waarschijnlijk staat ie er al meer dan 100 jaar dus hij is wel wat gewend [hopen wij].

Datum: Donderdag 11 December 2008 
foto
Gelukkig geen sneeuw vandaag. Er ligt genoeg! Meneer Ferri vindt toch de moed om te komen. JP en hij zijn een half uur bezig om een plekje te maken voor zijn auto en om onze auto uit te graven. Daarna doet iedereen zijn dagelijkse taak. Meneer Ferri stuct, Ger voegt en JP? Tja, JP had een beetje een moeilijke dag vandaag. Na het uitgraven van de auto kwam ie boven in de ‘badkamer’ en bleek er een leiding gesprongen te zijn. Het water spoot overal heen. Gauw de hoofdleiding uit. Maar ja, dan moet je door de sneeuw, graven, het deksel vinden van de waterput….niet fijn dus. Eindelijk alles uit en repareren maar. Gelukkig had ie alles in huis, wie wat bewaart heeft wat. Daarna ging ie boven een aantal ijzeren balken verwijderen. Dit gaat met de slijptol. Slijpt ie zijn draad door, ook niet fijn. ’s Middags is ie aan het timmeren, breekt het handvat van zijn hamer. Tja, je hebt van die dagen!

Datum: Vrijdag 12 December 2008 
foto
Meneer Ferri stuct verder in de grote slaapkamer. Hij maakt het helemaal af! Verder repareert hij een stuk natuurstenen muur tussen de 2 ramen. Hier komt een vrijstaand ligbad te staan. Lekker luxe. JP maakt in badkamer 3 de sponning voor een raam klaar natuurlijk met natuursteen. Ook legt ie de laatste elektra aan zodat die leidingen weer weggewerkt kunnen worden in het stucwerk. Dit is namelijk het volgende kamertje voor meneer Ferri om te stucen. [arme man] En natuurlijk voor mij om het natuursteen te voegen. [arme ik]
Op de foto zie je de contouren van de badkamer en suite in de grote slaapkamer boven de keuken. Rechts komen het toilet en bidet, aan de voorkant een mooie wasbak met spiegel en daarachter de douche [met stortkop] Het zand op de grond is voor het stucen. Buiten droogt het natuurlijk voor geen meter en daarom sjouwt JP iedere dag 10-tallen emmers zand omhoog. De katten vinden het overigens ook een ideale kattenbak!

Datum: Zondag 14 December 2008 
foto
We zijn weer ingesneeuwd. Hoe is het mogelijk. Het wordt nu wel een beetje vervelend. Weer een dag binnen. De katten en honden liggen in hun mandjes of voor de kachel. Wij zitten voor internet of luisteren naar de tv. Heb ik zeker nog niet verteld, maar de tv is er een aantal weken geleden ook mee gestopt. Nou ja, niet de tv maar de decoder. Canaldigitaal heeft besloten alle codes te veranderen en dat betekende dat onze [goedkope] decoder opeens uit de lucht was. We hebben nu nog wel radio en BVN [het beste van Vlaanderen en Nederland] maar meer niet. We konden natuurlijk wel een nieuwe decoder bestellen, voor een alleraardigst prijsje bij…je raadt het al, Canaldigitaal. Stelletje criminelen.
Maar goed, al die kou en sneeuw heeft ook weer iets heel leuks opgeleverd. Eigenlijk 2 dingen. Bij de [vervelende] buren is een schoorsteen van het dak geschoven door de sneeuw. Daar hebben wij heel hard om gelachen. En…sinds een paar dagen komt Donna, onze Italiaanse poes, ook binnen. Ze heeft door dat het binnen heel lekker warm is en opeens lag ze op de bank! Dat is nog nooit gebeurd. De honden maken er niks van, hoe is het mogelijk. Dit komt echt allemaal door Dodo. Dodo de hartenbreker!

Datum: Maandag 15 December 2008 
foto
Sneeuwt het niet, regent het dat het giet. Wat een dramatisch weer. Meneer Ferri komt wel langs maar alleen om te zeggen dat ie niet werkt vandaag. Het stroompje voor ons huis langs [ik hoor iedereen denken, loopt daar een stroompje?] Nou ja, eigenlijk nooit, maar nu wel, en het lijkt inmiddels wel bijna een riviertje. Wat een neerslag hebben we gehad de afgelopen weken. En we zijn er nog lang niet, het is pas half december! Wij werken natuurlijk wel, bikkels die we zijn. Ger voegt lekker door in de slaapkamer boven de keuken en JP metselt de muur op tot aan het dak. Dan heb je voor heel veel geld een nieuw dak, moet je evengoed binnen nog metselen om het helemaal dicht te maken zodat er geen dieren meer naar binnen kunnen. [zoals die geweldige ‘calabrones’, die megawespen]. Nu staat de ‘pollo cacciatore’ lekker te pruttelen op de kachel, het is inmiddels bijna 8 uur ’s avonds en Ger moet nog een stukje stucwerk borstelen. Wordt lekker slapen vanavond!

Datum: Dinsdag 16 December 2008 
foto
Het blijft regenen. Het stroompje voor onze deur wordt nu echt een rivier. Ik hoop wel dat we droge voeten houden. Ik ga ’s ochtends naar Acqui om boodschappen. Geen markt vandaag, veel te vies weer. JP gaat weer metselen. Daarvoor moet ie eerst beneden zand halen en dat in dit dramatische weer. Nou ja, het enige voordeel van regen is dat de sneeuw verdwijnt. Ik voeg ’s middags weer een deel van de muur in de grote slaapkamer. JP maakt een vensterbank. Meneer Ferri heeft nog een dagje vrij genomen. Geef hem eens ongelijk!

Datum: Woensdag 17 December 2008 
foto
Via Nederland hoorden we dat in Piemonte de noodtoestand is afgekondigd. Krijg nou wat. Het is wel slecht weer, maar een noodtoestand? Toevallig kwam er vanmiddag wel een buurman van verderop langs die vertelde dat we subsidie kunnen krijgen van de Piemontese overheid voor water- en sneeuwschade, bijvoorbeeld aan de weg. Aangezien wij met 3 buren aan een private weg wonen zouden we dat gezamenlijk moeten aanvragen. Nou is het natuurlijk uitgesloten dat wij met onze naaste buren een dergelijke aanvraag zouden doen, maar met Teresa en Piero is het misschien mogelijk. Degene die de aanvraag in behandeling zou moeten nemen is Roberto Botto, hoe is het mogelijk maar dat is onze geometra. ’s Avonds gaat de telefoon, Teresa. Alles al geregeld en op papier gesteld, Piero komt morgen langs voor onze handtekening! Lachen man, misschien krijgen we het nog voor mekaar dat onze weg “gratis” hersteld wordt.

Foto is naar aanleiding van het verhaaltje van gisteren en de “noodtoestand”.

Datum: Donderdag 18 December 2008 
foto
We worden wakker en de zon schijnt! Heerlijk. Meneer Ferri stuct verder en ik ga naar het asiel. JP is bezig in de volgende slaapkamer met steenzetten, elektra aanleggen etc. Teveel om op te noemen. Verder hebben we vandaag alle sanitair voor 4 badkamers besteld. Waar? In Nederland! Krijgen we in ieder geval de BTW terug en we gaan toch na de Kerst naar Nederland. We zijn vorige week in Belveglio geweest om te kijken naar tegels voor de badkamers. Daar zit Dino Campi, hij doet in antieke materialen, de enige in de wijde omgeving. We willen graag getrommeld travertin voor de badkamers. Hij had wel wat liggen maar zou nog een prijs doorgeven. Vanavond kwam er een sms binnen dat ie morgen een partij “travertino chiaro” binnen kreeg en of we geinteresseerd waren voor een prijs van 32 euro de m2. Ik sms terug en vraag of dat in of exclusief BTW is. Hij antwoordde het volgende: “Con fattura 38,40 oppure senza 32”. Dat hoef ik niet te vertalen geloof ik. Korting geven ze niet, dat is altijd de BTW. In dit land is er dus geen mens die BTW betaald, behalve gekke Hollanders!

Datum: Vrijdag 19 December 2008 
foto
Op vrijdag gaan we zoals de trouwe lezers weten, altijd pranzo-en in Arzello bij Lo Spinone. De vrijdag voor de Kerst is natuurlijk speciaal. Het is hier de gewoonte vrienden, familie en buren een kadootje te geven met Kerst. En dan bedoel ik niet onder de kerstboom, maar gewoon aan iedereen die je aardig vindt. Donderdag had ik dus voor iedereen op het dierenasiel iets meegenomen. En ik kreeg een prachtig kerststukje. Had Franca zelf gemaakt, hartstikke lief. En nu had ik voor nonna, Gianna en Alessandro van ons restaurantje ook kadootjes meegenomen. En we kregen natuurlijk weer iets terug. Een panettone omringd door allerlei lekkere chocolaatjes. Een panettone is een soort tulband [cake] die hier door iedereen gegeten wordt met Kerst. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en smaken en ze zijn heerlijk!

Datum: Zaterdag 20 December 2008 
foto
Dit jaar vieren wij voor de 3e keer Kerst in Italie. Tot nu toe hebben we nog geen boom gehad, want we hadden gewoon weg de ruimte niet. Ik heb altijd gezegd dat zodra we beneden zouden wonen er absoluut een kerstboom zou komen. Italianen hebben eigenlijk altijd een nepboom, nou die komt er bij ons dus niet in. Maar de echte bomen zijn gruwelijk duur. Een klein ietepieterig rotboompje kost algauw 50 euro! Ook weer een beetje overdreven, we gaan tenslotte direct na de Kerst al naar Nederland. Dus had ik een boom uitgezocht op onze eigen berg. Maar daarna ging het sneeuwen en vandaag was eigenlijk de eerste dag dat we normaal naar boven konden. Was wel even afzien dat geploeter door de sneeuw maar uiteindelijk hebben we toch een boom gevonden. Het is geen model kerstboom, hij heeft eigenlijk helemaal geen vorm, maar het is wel een naaldboom. [daarmee is ook alles gezegd, hahahaha] JP heeft hem omgezaagd en naar beneden gebracht. En zo komt het dat wij nu een boom van onze eigen berg als kerstboom hebben, voor ons kan de Kerst beginnen.

Datum: Zondag 21 December 2008 
foto
Zondag is echt een dag “da riposare”, oftewel om uit te rusten. Maar we hebben altijd wel wat kleine klusjes die moeten worden gedaan maar waar we geen tijd voor hebben door de week. Zo zijn we al maanden geleden begonnen om de wijnpers, in het italiaans “Il Torchio” weer op te bouwen. Vandaag moest il torchio dan eindelijk afgemaakt worden. Het was prachtig weer dus heerlijk om buiten te zijn. Toen we die wijnpers 3 jaar geleden demonteerden hebben we foto’s genomen HOE we dat deden, want het zijn HEEL VEEL onderdelen. Maar ja, ik als digibeet, heb die foto’s op een of andere manier weggegooid, hoe is het mogelijk. Dus JP is vanmorgen heel lang bezig geweest om ‘m weer in elkaar te zetten. Gelukkig is ie een “beetje” technisch en het eindresultaat is geweldig.

Datum: Maandag 22 December 2008 
foto
Strakblauwe hemel dus koud! Ik ga voegen en rond “mezzogiorno” ben ik bevroren. Gelukkig is mijn emmer leeg. Meneer Ferri stuct verder en is bezig met het afstrijken, dan wordt het echt mooi. JP metselt een nieuwe deursponning voor de laatste kamer. Je ging daar via een trappetje van 5 treden door een heel laag deurtje. Nu is het trappetje weg en wordt de deuropening naar westerse maatstaven gemaakt, dus 2,10m. Ook komen er nieuwe travi in, die gaat ie morgen plaatsen. Veel werk, maar prachtig resultaat.

Datum: Dinsdag 23 December 2008 
foto
Het is bijna vakantie….. Meneer Ferri maakt het stucwerk af in de grote slaapkamer. JP zet de travi boven de deuropening waar hij gister al aan begonnen was en repareert de muur. En ik? Ik ga lekker naar de markt, doe kerstinkopen en heb een lekkere luie dag. We zijn allemaal toe aan een rustperiode. Wat hebben wij hard gewerkt de afgelopen maanden. Na de Kerst gaan we lekker naar Amsterdam om Oud en Nieuw te vieren. Hebben we wel verdiend vinden we!

Datum: Woensdag 24 December 2008 
foto
24 december, Kerstavond. En er lag een kadootje onder de boom voor Ger, wat het is zeg ik lekker niet, hahaha. JP heeft vandaag nog een halve tafel in elkaar gezet, maar ook hij was het rond een uur of 4 zat. Dus lekker het kacheltje aan en een borreltje erbij. Vanavond gaan we eten bij onze Zwitserse buren. Onze Kerst gaat beginnen!

Datum: Donderdag 25 December 2008 
foto
We waren vandaag uitgenodigd door onze Italiaanse buren [we hebben gelukkig ook aardige buren] voor de Kerstpranzo. Dat is heel speciaal, want Italianen vieren Kerst, eigenlijk net zoals Nederlanders, met familie. Inmiddels horen wij dus een beetje bij de familie. Vanmorgen hadden we expres niet ontbeten want we weten inmiddels dat het ongekend is wat je te eten krijgt met een Kerstpranzo. We waren met 14 personen die we allemaal kennen. Hoelang zal Teresa wel niet in de keuken hebben gestaan! We begonnen met een aperitivo, daarna de antipasti. Eerst “affitate”, schalen vol met vleeswaren, daarna vitello tonato gevolgd door rode bietjes met accuighe [ansjovis], zalmpate geserveerd op een blaadje sla en tot slot ananas met rauwe ham. Als primo hadden we tagliatelle met funghi en cappeletti in brodo [bouillon]. Het hoofdgerecht bestond uit arrosto [gebraden kalfsvlees] met mostarda [pikante hele geconfijte vruchten] en gekookte worteltjes gevolgd door “crauti con salsiccia”, oftewel zuurkool met accuighe en worst! Daarna volgde de kaas. Robiola met pruimenconfiture en mostarda van druiven. Mostarda wordt gemaakt van de most van de druiven. En toen natuurlijk nog de dolce. Tiramisu, torta di ananas, torta di Gerda, geconfijte vruchten en panettone. Na de fruitschaal volgde de koffie met grappa. Daarna plofde iedereen en was het 6 uur later! Maar wat een geweldige dag, we hebben weer genoten. We praten nu lekker makkelijk mee, verstaan alles, kunnen grapjes maken…. Fijn om zulke aardige mensen om ons heen te hebben!

Datum: Vrijdag 26 December 2008 
foto
Tja, en dan is het 2e kerstdag. Iedereen in Nederland gaat naar de meubelboulevard. Maar ja, die heb je hier niet. Dus wat doet JP, die maakt de tafel verder af. En ik, ik bak een appeltaart voor Guus en Sil en maak alvast het avondeten. Want we gaan een borrel halen en als we terug komen dan komt er niks meer van avondeten koken. Pas om een uur of 9 zitten we te eten, varkenshaas met champignonroomsaus, salade en gebakken aardappeltjes. Een heerlijke 2e kerstavond!