THE MAKING OFF

AUGUSTUS 2008

Datum: Vrijdag 1 Augustus 2008 
foto
Het slopen is echt heel snel gegaan, dus vandaag is het weer een kwestie van opbouwen. JP zorgt voor ” pietre” [stenen] en de mannen metselen. En dat gaat heel voortvarend, aan het einde van de dag zitten de eerste ” travi” voor boven de ramen er al weer in. Jeroen jekkert weer lekker verder en ik maak de voegen van de beide zijmuren schoon en dat komt ook af. Nu alleen nog een deel van de achter- en voorkant. Al het dakhout hebben we gisteren ook al aan mooie stukjes gezaagd dus die ruimen we ook nog even op. Het is nu kurkdroog en het zou jammer zijn als het hout door een onweersbui nat zou worden. En vanavond hoef ik gelukkig niet te koken want we gaan eten bij Thomas en Ica, onze Zwitserse buren.

Datum: Zondag 3 Augustus 2008 
foto
Zaterdagochtend metselt JP nog een aantal gaten in de muur dicht en ga ik naar Canelli om dingen te regelen voor gas en elektra. Jeroen werkt verder aan de website en zoals jullie kunnen zien is er al weer het een en ander veranderd. Wat wordt het professioneel. Dodo vindt de computer ook erg interessant en is niet bij Jeroen weg te slaan. Zaterdagavond zijn we naar het jaarlijkse feest van Arzello geweest. En wat was het gezellig. Eerst lekker gegeten en daarna gedanst met Teresa en Tiziana, onze buurvrouw en haar dochter. En wat kennen we al een mensen. We hebben de hele avond staan kletsen en waren pas rond 2 uur thuis.

Datum: Maandag 4 Augustus 2008 
foto
Na een zeer zwaar weekend beginnen we maandagochtend weer fris en fruitig. Het is weer zeer warm maar gelukkig staat er een lekker windje. En verbranden doen we allang niet meer dus wat dat betreft hebben we van de zon geen last. Ik doe mijn dagelijkse taak, voegen uitkrabben. Jeroen werkt verder aan de website en JP beukt op stenen. De mannen zetten vandaag de drie steunbalken. Altijd spectaculair, die enorme balken in de touwen en dan hijsen maar. Morgen kunnen we de dwarsbalken ophalen bij Roberto in Sassello. We gaan als een trein!

Datum: Dinsdag 5 Augustus 2008 
foto
Terwijl ik naar de markt was en daar allerlei mensen tegenkwam, ook nog eens naar de kapper ben geweest [mijn haarkleur is nu echt hollands, want het is meer oranje dan blond, trekt wel weer bij in de zon, hoop ik] zijn de mannen volop aan het werk. Jeroen voegt weer lekker verder aan de achtermuur. En zoals jullie op de foto kunnen zien zijn alle balken op het dak geplaatst en ook het “kruis” in het midden is gemaakt. Tevens wordt er druk gemetseld aan de binnen en buitenmuur. Hierin komt weer gewapend beton zodat ook dit huisje [appartement] aardbeving bestendig is.

Datum: Woensdag 6 Augustus 2008 
foto
De laatste weken lezen jullie niks anders dan: “we hebben gevoegd vandaag”. Jullie zullen wel denken, dat is toch niet zoveel werk?! Ik zal daarom even uitleggen wat voegen, oftewel “stuccare” inhoudt. Eerst moeten de muren ontdaan worden van het oude stucwerk. Dat doen we met de boorhamer. Daarna moeten de voegen er met een pikhouweeltje uitgehakt worden. Dat doe ik meestal, ik heb inmiddels overal eelt zitten. Daarna spuiten we met de compressor de voegen schoon. Er blijft namelijk veel zand, klei en cement tussen zitten en dan hecht het nieuwe cement niet. Dan pas kan het echte voegen beginnen. Met een mengsel van 1/3 kalk, 2/3 cement, zand en water hebben we het ideale voegmiddel. Niet te grijs, niet te wit, precies goed. En dan is er dus geen één, maar dan ook daadwerkelijk geen één voeg hetzelfde. Natuursteen is geen rechte baksteen! Nadat alles gevoegd is [we doen zo´n 4 tot 6 m2 per dag] moeten alle voegen ook nog eens geborsteld worden, zodat de voeg binnen de stenen valt en de stenen dus mooi uitkomen. Ik zei toch al: “dat voegen is echt wel heel veel werk”. Tijdens het afbikken van het stucwerk kwamen we deze tekst tegen: “Mater di Grazie”. Boven de tekst zat een nisje waar Maria hoort te staan.

Datum: Donderdag 7 Augustus 2008 
foto
Nadat gisteren het metselwerk was afgekomen kon vandaag de “cordolo” gestort worden. Eerst wordt er betonijzer tussen de binnen- en buitenmuur gelegd en daarna wordt er beton in gestort. Een ijzersterke constructie dus. Gisteravond heeft het nog heftig geregend [kon ook niet uitblijven hé, het dak was er toch af!] en vandaag was het nog steeds erg vochtig en benauwd. Dat betonstorten gaat je dan niet in je kouwe kleren zitten. Gelukkig hoefde ik alleen maar te voegen. Maar aan het einde van de dag is alles weer klaar en staat er een heerlijk koud biertje op ons te wachten!

Op de foto zie je een deel van de cordolo maar ook een “nicchia”. Overal in het pand vinden we kleine nisjes die we ook allemaal handhaven, staat toch gezellig! Mauri heeft deze gemaakt en is er apetrots op, hij zegt steeds dat dit “Casa di Gerda” oftewel Gerda’s huisje wordt.

Datum: Vrijdag 8 Augustus 2008 
foto
Hier nu een verhaaltje van Jeroen. Na drie weken klussen (digitaal en analoog) heb ik zo een heerlijke vakantie gehad. Zoals iedereen heeft kunnen lezen heb ik veel gevoegd en aan de website/weblog gewerkt. Ook nu weer kruipt Dodo tussen het beeldscherm en de computer door.

Gisteren ging ook nog mijn raam in de auto stuk. Deze kon niet meer omhoog komen. Gelukkig dat dit gister gebeurd is en niet morgen op mijn terug reis bij de eerste tol poort. Deze heb ik nog op de “Italiaanse” manier gerepareerd (een stuk hout in de deur wat het raam omhoog houdt).

Vandaag is er ook weer een hoop gedaan. Ik heb een hoop kleine klusjes gedaan. Een fatsoenlijkere trap naar de portico. Ook weer gevoegd en geborsteld. Vuilnis weggebracht met de kar. Met de traktor en de kar samen met Gerda coppi die niet nodig zijn naar achteren verhuist en de tub opgestookt voor de laatste keer.

De mannen hebben vandaag de rand waar het dak op komt te rusten (mensola) gemaakt. JP heeft geopperd zodat ze niet still kwamen te staan. Gerda heeft ook veel gevoegd en geborsteld. Zo hebben we met z’n allen weer een week achter de rug waarin een hele hoop gebeurd is.

De weken hier zijn voorbij gevlogen, maar mijn vakantie zit er dus nu echt op. Zo dit was mijn verhaaltje voor vandaag. Ik zit morgen weer in de auto naar huis, dus dan krijgen jullie Gerda weer terug als schrijfster.

Gerda en Jan-Pieter, Bedankt voor de 3 weken.

Groeten Jeroen


Datum: Dinsdag 12 Augustus 2008 
foto
Tja, dan heb je zoveel visite dat je er niet eens aan toe komt om een stukje te schrijven. Vandaag en gister is er weer hard verder gewerkt aan het dak. Alle dwarsbalken zijn geplaatst en de “perline” oftewel de planken zijn bevestigd. Het is dus met recht weer een echt dak! Vrijdag is het Ferragosta, een nationale feestdag, dus hebben alle Italianen vrij. Onze werkmannen gaan daarom vanaf morgen met vakantie en blijven 14 dagen weg. Wij hebben besloten het ook 2 weken wat rustiger aan te doen.

Datum: Woensdag 13 Augustus 2008 
foto
Het dak is dicht, de dampdoorlatende folie en het isolatiemateriaal zitten erop. De mannen kunnen met een gerust hart op vakantie. Vandaag is er ook nog gemetseld en een nieuwe travi bevestigt boven wat in de toekomst de voordeur wordt van Gerda’s Casa. Al met al weer veel gedaan terwijl ik heerlijk heb paardgereden. En om 16.00 uur was het “basta”. Geen koffie deze keer, maar een lekkere fles witte wijn die Franco had meegenomen.

Datum: Donderdag 14 Augustus 2008 
foto
De afgelopen dagen waren Johan en Edith te logeren. Wat hebben we weer een lol gehad. Overdag werkten wij en gingen zij lekker de omgeving bekijken en ’s avonds natuurlijk samen eten en drinken. De laatste avond werden we uitgenodigd om te gaan eten in San Desiderio. Dit is een agriturismo met een enorme boerderij. Ze hebben Piemontese koeien [van die prachtige witte vleeskoeien], paarden, varkens, ezels, pony’s, kippen, eenden, ganzen, je kan het zo gek niet verzinnen. En je eet er natuurlijk heerlijk, want al het vlees komt rechtstreeks van de eigen veestapel. Er is ook een worstenmakerij en je kan er chaletjes huren en paardrijles nemen. Het werd een geweldige laatste avond.

Datum: Vrijdag 15 Augustus 2008 
foto
Vandaag was het Ferragosta, de belangrijkste katholieke feestdag in Italie. Iedereen is vrij en de meeste [zeg maar gerust alle] winkels zijn gesloten. Bij ons in de omgeving betekent het meestal dat men naar de rivier gaat en daar lekker gaat bbq-en, praten, muziek maken en natuurlijk drinken. Wij zijn thuis gebleven, want vroeg in de middag werd de lucht heel erg zwart, begon het te onweren en heftig te hagelen! Slecht weer voor een fijne “rosticciata” bij de rivier!

Datum: Zaterdag 16 Augustus 2008 
foto
Voor de Italianen is het een weekend Festa, maar wij staan ’s morgens gewoon om 8 uur weer te metselen. Zoals ik al eerder vertelde werd op onze boerderij ook wijn geproduceerd. Er stond dan ook een hele grote wijnpers in één van de cantina’s. [wijnkelders] Die wijnpers willen we een prominente plek geven op het binnenterrein [il cortile]. Daarvoor hadden we al een tijd geleden een plateau gemaakt, alleen was die nog niet bekleed met natuursteen en een mooie natuurstenen rand. Dat hebben we vandaag dus gedaan. Het is nog niet helemaal af, maar het ziet er al strak uit.

Datum: Maandag 18 Augustus 2008 
foto
Eigenlijk hadden we vandaag vakantie. Maar ja, dan verveel je je maar. Dus…..voegen en metselen. Het plateau waar de wijnpers moet komen is afgemaakt. En Ger vond eigenlijk dat zij op haar “Casa” ook een schoorsteen verdiende! Dus heeft JP vanmiddag in het nieuwe dak gewoon weer een gat gemaakt. En daarna begon het te [bijna] te regenen natuurlijk. Gelukkig ging de bui net voorbij. Ik heb weer gebikt en gehakt aan mijn eigen huisje en wat wordt het toch mooi. Ook heb ik nog een kleine 10 liter tomatensaus gemaakt. We hebben het toch altijd zo druk hier!

Datum: Dinsdag 19 Augustus 2008 
foto
Iedere dinsdag ga ik naar Acqui om boodschappen. Het is dan ook markt dus extra gezellig en druk. En nu helemaal omdat heel Italie vrij heeft. JP gaat verder met de schoorsteen op Gerda’s Casa. En als ik ’s middags weer thuis ben help ik mee met voegen en bikken. Wat een bikkels hé!

Datum: Woensdag 20 Augustus 2008 
foto
Tja, weet je, als je met z’n tweeen bent, dan kost het niks, maar dan ga je ook niet zo hard! Dus wat hebben we vandaag weer gedaan. Bikken, breken, schoonmaken en voegen. En het wordt echt heel erg mooi. Maar om nou iedere dag een foto van weer 10m2 gevoegde muur op de weblog te zetten, dat gaat me net te ver. Dus vandaag een unieke foto. Vanavond kwamen onze 3 katten gezamenlijk eten onder de portico voor de keuken. En de honden… die lagen toe te kijken. Dodo slecht echt barrieres, wie had dit nu ooit kunnen bedenken. Vanmorgen lag Bella op haar rug met haar poten de lucht in om te spelen met Dodo. Dodo was trouwens een beetje ziek gister. Hij eet namelijk sprinkhanen bij de vleet. Lijkt me niet zo goed, maar ja wat doe je er tegen. En vanavond waren we hem kwijt, zat ie op het aanrecht de kip op te eten. Leuk man, zo’n kleine “terro” erbij.

Datum: Vrijdag 22 Augustus 2008 
foto
Ik hoorde net op de radio dat het in Nederland 15 graden is. [ja, we hebben Nederlandse radio en tv, we zijn net als Turken en Marokkanen, gewoon een schotel op het dak] Hier is het gelukkig nog steeds zo’n 25 graden. Het heeft toch zijn voordeel, dat wonen in Italie! Dus vanmorgen weer lekker op de steiger geklommen en in de schaduw gewerkt. Gerda’s Casa staat beschut onder de bomen, dit wordt echt een topappartement. We hebben weer veel schoongemaakt en gevoegd. De pranzo [inmiddels moeten jullie weten wat dit is] heb ik gegeten in Monastero Bormida met Maaike. Monastero is echt een juweeltje van een dorp. Alles in natuursteen, oude gebouwen en prachtige straatjes. En dan kan je er ook nog eens heerlijk eten. Voor JP had ik pollo cacciatore gemaakt, zijn lievelingsgerecht. Kijk, ik mag dan wel lekker uit eten gaan, hij moet ook goed eten natuurlijk.

Datum: Zaterdag 23 Augustus 2008 
foto
Een aantal dagen geleden hebben we het plateau voor de wijnpers bekleed met natuursteen. Het wordt tijd dat de wijnpers weer in ere wordt hersteld en op zijn nieuwe plaats komt. Helaas is hij nogal verroest doordat ie zo’n 2 jaar buiten heeft gelegen. Dus is JP vandaag uren bezig geweest om met een slijptol al het roest eraf te slijpen. Daarna heeft ie hem in de zwarte menie [antiroest] gezet.
Het is de bedoeling de wijnpers met behulp van de kraan op zijn plaats te zetten. Want hij is zwaar!

Datum: Zondag 24 Augustus 2008 
foto
Vandaag was JP jarig. Vorig jaar werd ie 40 en vierden we dat een week lang met als hoogtepunt zaterdagavond. Toen waren er zo’n 60 mensen. Dit jaar waren we lekker met z’n tweeen. Het was werkelijk schitterend weer, echt verjaardags weer. Na een heerlijk ontbijt, gevolgd door koffie met eigen gebakken appeltaart ging Ger lekker in de zon met een boek en JP….tja die kon het niet laten, die moest natuurlijk nog een klusje afmaken. Hij heeft de pootjes voor de wijnpers geslepen en in de menie gezet. Dit alles met een grote zonnenbril op, hoezo? Nou, gisteren na het schoonmaken van de wijnpers begon zijn rechteroog enorm te tranen en zeer te doen. Zo zeer, dat ie niet eens meer zin had in eten. Nou, ik kan jullie vertellen dat als JP geen trek heeft in mijn eten, er iets niet goed is. Gelukkig kon ie wel goed slapen na het innemen van een aantal pilletjes. Maar vanmorgen begon het weer van voren af aan. Ik vond nog een mooie zonnenbril van vorig jaar [die moest op in de hottub, dat stond stoer] dus daar heeft ie de hele dag mee gelopen. Het gaat nu al beter dus ik neem aan dat het morgen over is. Want er is niks ergers dan een man [vooral mijn man] die een kwaaltje heeft!

Datum: Maandag 25 Augustus 2008 
foto
Er wordt vandaag weer gebikt en gevoegd. Het lijkt wel of er geen einde aan komt, maar we denken dat we deze week Gerda’s Casa afkrijgen. Daarnaast hebben we vanmiddag een hele boel hout gezaagd. Dit hout komt van het dak en ligt nog steeds achter het huis. Het is droog dus perfect stookhout. Alleen moet het nog in mootjes van zo’n 60 cm. Veel werk, maar daar hebben we de hele winter plezier van. Gas is hier heel erg duur en eigenlijk stookt iedereen een houtkachel [stufa]. Wij dus ook. We hebben een nieuwe gekocht in Nederland via Marktplaats. En die komt mooi in de keuken, gezellig!

Datum: Dinsdag 26 Augustus 2008 
foto
Alweer een drukke dag in onze “vakantie”. Eerst naar de markt, thuisgekomen gauw eten koken. JP is volop aan het voegen. ’s Middags gaan we samen verder. Ook moet ik nog een appeltaart bakken voor Joris, onze Nederlandse buurjongen die afgelopen vrijdag jarig is geweest. Dan moeten de viooltjes nog in een pot, het voegwerk moet nog worden schoongemaakt, er moet weer eten worden gekookt en natuurlijk een stukje worden geschreven. En tussendoor zetten we ook nog even de wijnpers op zijn plaats met de kraan. Heerlijk, zo’n vakantie periode in Piemonte!

Datum: Woensdag 27 Augustus 2008 
foto
Zoals ik al zaterdag schreef had JP enorm last van zijn oog. We konden niks vinden, maar hij sliep pas na een paar pilletjes, had geen zin in eten en kon geen zonlicht verdragen. Gister zei ik al tegen hem: “we moeten naar de Pronto Soccorso”, de Italiaanse versie van de eerste hulp. Maar ja, je weet het wel met hem, daar heeft ie geen tijd voor. Dus wat schetste mijn verbazing vanmorgen? Toen ik terug kwam van paardrijden wilde ie toch naar het ziekenhuis. Dus het deed echt zeer! Ik had een boek meegenomen, meestal zit je daar wel even, gelukkig werden we binnen een uur geholpen door een prachtige Professoressa die ons direct een [onleesbaar] recept uitschreef. Dat konden we ophalen in een apotheek in Acqui. Ook plakte ze meteen het oog van JP af, dus werken dat wordt de komende week [uhum] niks meer. En het mooie van dit alles, het kost helemaal niks, niente. Leve de gezondheidzorg in Italie en daarnaast hebben we nu eindelijk onze welverdiende [weliswaar gedwongen] vakantie!

Datum: Donderdag 28 Augustus 2008 
foto
JP ziet geen diepte met zo’n lap voor zijn oog, dus er wordt niet gevoegd vandaag. [hij zit er namelijk steeds naast met zijn voegmes, hahaha] Ik ga zoals iedere donderdagochtend naar het asiel. Mijn hondjes weer verzorgen. JP zaagt verder het hout weg dat nog achter het huis ligt en gooit het allemaal in de portico. ’s Middags ruim ik het allemaal op, mooie stapeltjes maak ik. Inmiddels hebben we volgens mij genoeg voor de komende 3 winters! Wat een hout, rond half 6 ben ik er helemaal klaar mee. Morgen het laatste beetje.

Datum: Vrijdag 29 Augustus 2008 
foto
Zoals toegezegd ruim ik het hout verder op. JP, die nog steeds maar één oog tot zijn beschikking heeft, gaat toch weer aan de gang. Er moet nog een vloertje afgevoerd worden en dat gaat nu makkelijk omdat we een kraan hebben. Hij breekt de vloer eruit, gooit de tegels in de gele container en de kraan brengt het naar de kar. Met de tractor voert ie het puin dan weer af. Handig hoor, zo’n kraan. ’s Middags doen we allerlei boodschappen. En dan bedoel ik natuurlijk bouwmateriaal. Maandag beginnen de mannen weer en dan is het handig als alles al op het terrein is. Ook hebben we een nieuwe rupsband voor de kraan gekocht en na een aantal pogingen krijgen we hem er nog om ook! Weer een klus geklaard. Kunnen we weer graven.

Datum: Zondag 31 Augustus 2008 
foto
Gistermiddag hebben we gebarbecued met Fam. de Bont. Zowel JP als Joris zijn jarig geweest, dus reden voor een klein feestje. De hottub opgestookt, de bbq aan en bakken maar. Een ontzettend gezellige middag en avond. Overdag is het nog steeds erg warm maar ’s avonds dalen de temperaturen toch al behoorlijk. JP heeft 2 vuurvaten gemaakt en die stoken we dan lekker op. Zo kan je tot laat buiten zitten.