THE MAKING OFF

APRIL 2008

Datum: Dinsdag 1 April 2008 
foto
Vandaag is JP met signor Rossi, onze bouwmaterialenleverancier, adviseur en vriend, naar Sassello gereden om het hout op te halen voor het dak van de portico voor de keuken. Er zitten balken bij van 9,5 meter! Enorm dus. JP zat samen met signor Rossi in de vrachtwagen, nou ja, dan heb je het over het één en ander. Algauw bleek dat JP het hout (natuurlijk) bij de verkeerde had besteld, signor Rossi wist een veel goedkoper adres. (net alsof we het er nog nooit met hem over gehad hadden) Toen ze het hadden over “coppi” de oude dakpannen, vroeg JP of hij misschien nog een partijtje had. Toevallig wel, maar net verkocht! Onderweg gingen ze kijken op een andere “cantiere” (bouwplaats) Daar was ook een muratore aan het werk. Hoeveel betaal jij, vroeg signor Rossi. JP zegt € 15 per uur. Nou, deze kostte veel minder, na even doorvragen, ook € 15 per uur. En dat zijn nou echt italianen. Ze weten het altijd beter. Maar je hebt er nooit iets aan. Het belangrijkste is natuurlijk dat wij vinden dat we nu het allermooiste kastanjehout hebben wat je maar kunt bedenken, al is de prijs dan misschien iets te hoog. (aldoende leert men)

Datum: Woensdag 2 April 2008 
foto
Het hout van gisteren moet in de olie gezet worden anders wordt het grijs. Veel mensen vinden dat mooi, wij dus niet. Ik heb een mix gemaakt van olio di lino (lijnolie) en tramentino oftewel anti-tarli. Anti-tarli is een middel tegen houtworm. Inmiddels heb ik alle oude balken die we hebben laten zitten ook behandeld met anti-tarli. En wel met een injectienaald. Alle gaatjes heb ik ingespoten met dit chemische goedje. Nadat ik 3x bij de apotheek was geweest om injectienaalden durfde ik niet meer. Hij zal wel denken, een hollandse uit Amsterdam die zoveel naalden nodig heeft!!! Het is echt heel erg agressief spul, mijn plastic handschoenen lossen helemaal op. En als ik bezig ben met impregneren of in dit geval schilderen komen er gewoon wormpjes uit de gaatjes tevoorschijn. Zij houden er blijkbaar niet van. Signor Ferri zei dat er ook nog een ander soort diertje in het hout zit. Ook een worm maar dan met voorpootjes als een “fresa” oftewel een frees. Zij boren zich een weg in het hout. Nou die houden ook niet van tramentino want ook die kwamen eruit. Doe je al het werk in ieder geval niet voor niks!

Datum: Donderdag 3 April 2008 
foto
Voor één van mijn trouwste fans volgt hier een verhaaltje over de moestuin, oftewel de “orto”. Er is nog niet heel veel te vertellen want alles begint net een beetje te groeien. Nou ja, mijn knoflook staat al wel een centimeter of 20 boven de grond en ook de uien (rood en goud) komen al lekker op. De eerste kleine peterselie plantjes zijn ook gesignaleerd, maar de sla laat nog op zich wachten. Ik heb 6 tomatenplantjes geteld, schiet niet echt op, maar dat is ieder jaar zo. Dan zeg ik tegen JP: dit jaar doen ze het echt niet hoor en dan eindig ik met 200 plantjes! Dus het zal wel weer goed komen (hoop ik) Maar vorige week had ik echt iets bijzonders. Met JP zijn verjaardag in augustus had ik broccoli geplant. Groeien joh, echt prachtige planten, alleen helaas geen broccoli. Mooie sierplanten dus. In november hebben we de moestuin verplaatst naar een plek naast de keuken, dus ik heb nooit meer over die broccoli nagedacht. Tot vorige week, ik moest de waterslang verplaatsen van de oude orto naar de nieuwe en wat schetst mijn verbazing? Onbeperkt broccoli! Na een half jaar. Ik weet niet of dit normaal is maar het is onwijs lekker en heel erg groen als het gekookt is. We hebben er heerlijk van gegeten en kunnen nog een tijdje toe.

Datum: Vrijdag 4 April 2008 
foto
ER IS EEN WONDER GEBEURD! Vanmorgen belde onze “idraulica” (loodgieter) dat ie langs wilde komen om de CV ketel aan te sluiten. Hoe is het mogelijk, het is 25 graden en we hoeven de houtkachel ’s avonds al bijna niet meer aan te maken en nu komt de idraulica de CV aansluiten. Hij kwam om 11 uur en was om half 12 klaar. En toen deden we de kraan open en wat was het geval, er kwam warm water uit. Ongelofelijk. We wonen hier nu precies 2 jaar, 2 maanden en 2 weken en nu hebben we dan eindelijk warm water uit de kraan. Wat een genot. En ook al hebben we die vloerverwarming nu natuurlijk niet meer nodig, toch staat ie aan. Vanavond willen we dat wel eens voelen aan onze voeten. Voorlopig gaat ie niet meer uit!

Datum: Zaterdag 5 April 2008 
foto
Ieder dorp in Italie, hoe klein dan ook heeft een Pro Loco. Een Pro Loco is de dorpsvereniging. (pro=voor, loco= lokale bevolking) Wij vallen onder de gemeente Melazzo maar wonen in Frazione Arzello. Een “gehucht” met zo’n 200 inwoners en natuurlijk is ook hier een Pro Loco. Al meer dan een jaar zijn vrijwilligers bezig een nieuw verenigingshuis te maken. En nu was het dan eindelijk af en werd het vanmiddag feestelijk officieel geopend. En hoe gebeurt dit? De priester van het dorp leest het gebed voor en zegent het gebouw in. Daarna komt natuurlijk de voorzitter, de regionale voorzitter en de burgemeester nog aan het woord. Tot slot wordt het lint doorgeknipt en is het tijd voor hapjes en drankjes. Bij aankomst werden we direct aangesproken door de voorzitter, hij leidde ons rond en gaf complimenten over ONS huis. “Wat wordt het prachtig!” Daarna spraken we met de vice-burgemeester van Melazzo. Bij hem konden we lid worden van de Pro Loco, dit hebben we natuurlijk direct gedaan. Het verenigingshuis is iedere avond geopend van half 9 tot half 11 voor koffie of een biertje. De ideale manier om te integreren toch!

Datum: Zondag 6 April 2008 
foto
Op zondag gaat JP vaak crossen in de omgeving. Hij heeft al ontelbare paden gevonden. Eenmaal is ie verdwaald, kwam zonder benzine te staan en moest 7 km lopen naar de openbare weg voordat ie kon bellen (en dat op motorlaarsen, daar word je niet blij van) Een andere keer nam ie een bocht midden in het bos en reed ie tegen een andere motorrijder aan. Hoe is het mogelijk. En wat bleek, die motorrijder was Franco, inmiddels onze aannemer voor het dak. Je weet nooit waar je je contacten opdoet!

Datum: Maandag 7 April 2008 
foto
Er wordt vandaag gewerkt op het balkon van de slaapkamers. Er zitten net onder de dakrand 2 gaten die zijn opgevuld met bakstenen (mattone) En daar houden we niet van dus die worden verwijderd en vervangen door prachtig natuursteen. Daarnaast worden er weer 3 kolommen gemaakt waartussen een hekje komt. Het hekje maakt JP van kastanjehout (het hout dat ik vorige week in de olie heb gezet) De muur moet ook nog gerepareerd worden, bij het uitbikken van de voegen bleek hij erg slecht te zijn. Toen wij hier kwamen wonen groeide er een druivenstok tegen deze muur en die had zich helemaal in de muur geworteld. (de oude voegen waren namelijk gewoon van aarde) Daardoor zijn er allemaal gaten ontstaan. Voor Signor Ferri geen probleem, binnen een dag is de muur weer als nieuw.

Datum: Dinsdag 8 April 2008 
foto
JP maakt de drainage op het middenterrein af. We hebben over het hele terrein grote groene pijpen gelegd die het hemelwater moeten afvoeren richting onze waterput (pozzo). Zo blijft het hele terrein goed begaanbaar en wordt het regenwater weer gebruikt voor de moestuin. Ik haal nl. door middel van een pomp het water uit de put. In de zomer is er vaak tekort aan water, daarom is een pozzo erg belangrijk. Het is dan verboden drinkwater te gebruiken voor zwembaden, auto wassen en het besproeien van de orto. Maar ja, als je tomaten dan lekker aan het groeien zijn wil je ze niet laten verpieteren. Door middel van ons afwateringsysteem zijn wij de hele zomer verzekerd van water. (we gebruiken het ook voor onze hottub)

Datum: Woensdag 9 April 2008 
foto
Een van mijn dagelijkse taken is het schoonhouden van het terrein. Signor Ferri vraagt vaak ’s avonds heel subtiel, tja Gerda, als je niks te doen hebt vanavond dan….. Dat betekent dat hij het heel fijn zou vinden als ik het puin zou opruimen en afvoeren met de kruiwagen. Het werkt namelijk heel vervelend als je steeds op resten steen moet staan tijdens het werk. Al het puin storten we bij de parkeerplaats als fundering. Vorig jaar hebben we bij de Makro een stoffer en blik gekocht en al gauw bleek dat het blik uitermate geschikt is voor het ruimen van puin. We noemen het blik tegenwoordig het “schrapertje” want ik schraap alles met dat ding bij elkaar. En netjes dat het dan weer wordt! En weet je wat Signor Ferri dan ’s ochtends tegen me zegt: Gerda tu sei un angelo! (maar dat wist ik natuurlijk al)

Datum: Donderdag 10 April 2008 
foto
We worden wakker met regen! Signor Ferri werkt niet met regen, geen enkele italiaan trouwens. Daar hebben ze een hekel aan. JP gaat toch op de kraan en egaliseert het hele terrein. En dat wordt netjes, heerlijk. ’s Middags komt Franco langs. Hij wil de kraan komen brengen want ze willen zo snel mogelijk beginnen met het vervangen van het dak. Ik verplaats samen met Mauri een paar honderd coppi omdat die in de weg liggen. JP vlakt het terrein verder uit en Franco voert de grond af met zijn vrachtwagen. Om een uur of 5 komt er een tractor die de kraan sleept. En wat gebeurt er, precies voor ons huis slaat de tractor af en hij is niet meer aan de gang te krijgen. Nou dan heb je italiaanse toestanden, de mobieltjes werken op volle toeren. Na een half uur komt onze postbode (die ook boer is) met zijn tractor ons redden. Hij zet eerst de kraan op zijn plaats en trekt daarna de andere tractor naar huis. Inmiddels is het een hele opstopping voor de deur want iedereen kent iedereen en iedereen wil zich er mee bemoeien (op een positieve manier). Morgen beginnen de mannen al met het slopen van het dak, spannend!

Datum: Vrijdag 11 April 2008 
foto
Omdat het weer regent en we toch verder willen wordt er binnen gewerkt in appartement 2. JP maakt bekisting voor de fundering. Met het uitgraven zijn we namelijk ruim onder de fundering gekomen. Dit wordt opgevuld met beton en later gestuct. Signor Ferri metselt een kolom. De kolom wordt de basis voor het kozijn van openslaande deuren naar het terras. Om 15 uur drinken we standaard koffie en nemen we een lekker koekje. De honden weten dit inmiddels ook en gaan zodra ik aankom met de koffie op hun allernetst zitten. En wel bij JP en signor Ferri, ze weten namelijk dat ze van mij toch niks krijgen.

Datum: Zaterdag 12 April 2008 
foto
JP werkt in appartement 2 aan de elektrische installatie. Je hebt geen idee hoeveel elektrabuizen er moeten worden aangelegd. We willen natuurlijk op iedere hoek een stopcontact. En licht als je binnen komt en als je naar buiten gaat. Stroom is nodig voor alle apparatuur in de keuken en voor de lampen boven de tafel die we gepland hebben. Verder is elektra nodig voor de TV, de radio etc. Tja, en dat moet je allemaal bedenken voordat je beton gaat storten, in ieder geval wel als je geen draden over de muren wilt. JP besteedt weken aan een plan en maakt het daarna. Gelukkig is ie van origine elektricien!

Datum: Zondag 13 April 2008 
foto
Op zondag als het mooi weer is lopen we vaak een rondje met de honden. Door de week hoeft dit niet want dan sjouwen ze de hele dag toch achter iedereen aan. Meestal lopen we langs de rivier de Erro. De rivier was één van de redenen voor ons om dit huis te kopen. Hij ligt op loopafstand (150m). In de zomer gaan we bijna altijd aan het einde van de dag even zwemmen, samen met de honden natuurlijk. De Erro is een “torrente” wat bergstroompje betekent. Zomers is het een rustig kabbelend riviertje maar als het geregend of gesneeuwd heeft wordt het een woeste brede rivier. De dam naar de overkant loopt dan vaak over, gelukkig kunnen we ook via een andere weg naar de bewoonde wereld. De Erro en omgeving zijn beschermd natuurgebied, er mag niet op worden geloosd. Het water komt rechtstreeks uit de bergen. Het wordt gebruikt als drinkwater voor Acqui en omstreken. In de Erro liggen grote platen leisteen en daardoor lijkt het alsof er heel veel watervalletjes zijn. Wij genieten er altijd van en de honden ook!

Datum: Maandag 14 April 2008 
foto
Dit gebeurt ons niet vaak in Italie, maar vandaag hadden we toch wel een beetje pech. De mannen kwamen om het dak eraf te halen en na een uurtje of 2 begon het toch te regenen, echt niet normaal. Nou zijn we gelukkig begonnen met het deel van het dak waar we niet wonen, dus de schade valt mee. Maar het werkt heel erg vervelend. Toch hebben we alle dakpannen eraf gehaald, op de vrachtwagen geladen en verderop het terrein weer uitgeladen (wat hebben wij toch met dakpannen sjouwen). Verder is al het dakhout verwijderd en reeds in stukjes van zo’n 30cm gezaagd zodat ze zo de kachel in kunnen (en de hottub), en alles is ook al uitgelijnd. Het hout staat bij onze leverancier en wordt morgenochtend om 8 uur afgeleverd. Dus we gaan evengoed als een trein, ondanks het weer.

Datum: Dinsdag 15 April 2008 
foto
Zo slecht als het gisteren was, zo mooi is het vandaag. Ongelofelijke blauwe luchten met af en toe een mooi wit wolkje. Om 8 uur wordt het hout geleverd voor het dak. Natuurlijk mist er weer van alles. Nou dat komt dan donderdag. Tuurlijk! Gelukkig hebben we altijd werk genoeg. Vandaag worden o.a. de balken op de portico’s geplaatst. We zijn erg blij met de kraan, want ze zijn echt niet te tillen. Op deze palen komt weer een dak. En dan wel zo hoog dat je in het voor- en najaar lekker in de zon zit en in de zomer lekker in de schaduw. De helft van het huis staat inmiddels ook in de steigers. Iedereen die langs rijdt gaat heeeeel erg langzaam. Wat zijn ze allemaal nieuwsgierig! Maar ja, dat is ook niet vreemd, want het wordt toch mooi.

Datum: Woensdag 16 April 2008 
foto
Er wordt verder gewerkt aan het dak boven de portico bij de slaapkamers. De staanders van kastanjehout worden in het beton gezet. Daarna kan de grote balk er boven op. Deze balk is 9,5 meter en wordt met de kraan op de staanders geplaatst. Echt imposant om te zien. Daarna worden er gaten in de muur gemaakt voor de leggers voor het dak. Hiertussen komen coppi. Eerst worden de leggers 30cm uit elkaar geplaatst. Daarna wordt alles weer dichtgemetseld en dan komen er nog leggers tussen. De coppi liggen namelijk 15cm uit elkaar. Dit kan echter niet in één keer want anders komt de muur naar beneden (volgens Signor Ferri). De balk van 9,5m wordt met beugels van staal aan de staanders vastgemaakt. Het wordt echt prachtig, precies zoals we bedacht hebben.

Datum: Donderdag 17 April 2008 
foto
Zoals iedere donderdag ga ik naar het dierenasiel. Ik maak toch wel hartverscheurende verhalen mee hoor, zo zijn er deze week in de container waar je brood in kunt doneren, 4 pups gevonden. Hoe is het toch mogelijk dat mensen zo met dieren omgaan. Gelukkig is er voor 2 al een nieuw thuis gevonden. Het zijn kleine Duitse herdertjes, ik zou ze zo meenemen, maar ja, ik heb er al 2. Een tijdje geleden vond Franca een heel oud hondje gewoon vastgebonden aan het hek. Dat hondje heeft echt een week gehuild. Zo zielig. Waarschijnlijk is zijn baasje overleden en wist de familie niet wat ze er mee moesten. Nu gaat het gelukkig weer beter met hem, maar een nieuw gezin zit er niet in, hij is gewoon te oud, een “vechietta”. Op de foto staat Naomi, ze is vernoemd naar Naomi Campbell. Daar heb ik vreselijk om gelachen, zou de echte Naomi ook een snor hebben?

Datum: Vrijdag 18 April 2008 
foto
De eerste draagbalk van het nieuwe dak wordt geplaatst. De balk heeft een lengte van 8 meter en is 20 bij 20cm! Er moeten gaten gemaakt worden aan beide kanten in het natuursteen. Daarbij zit de schoorsteen in de weg. Die gaan we toch niet meer gebruiken dus kan ie gesloopt worden. In de schoorsteen zit een enorm nest van calabrones. Eerder heb ik hier al eens wat over verteld. Het zijn uit de kluiten gewassen wespen. Zo’n 2 tot 3x zo groot. Een steek is dus gevaarlijk en ze zijn vrij agressief. Het nest bleek leeg, maar wat een kunstwerk. En groot, bijna een meter lang, echt ongelofelijk. We zijn wel blij dat het nest nu geruimd is, hebben we deze zomer hoop ik geen last meer van calabrones.

Datum: Zaterdag 19 April 2008 
foto
Het zal niemand zijn ontgaan dat er enorme hoeveelheden kastanjehout worden gebruikt voor het maken van het dak. We hebben bij verschillende leveranciers offertes gevraagd en uiteindelijk gekozen voor één vlak bij ons in de buurt. Bij het bespreken van de offerte bleek dat hout dat wel op maat is gezaagd maar waar het schors nog aanzit, het goedkoopst is. Dus hebben we besloten zelf het hout schoon te maken. Nou ja, JP maakt schoon en ik zet alles in de olie met anti-tarli. Het schoonmaken gaat met een soort schaaf met 2 handvatten en is erg zwaar werk. En omdat de mannen het hout maandag weer nodig hebben, wordt er ook op zaterdag gewoon doorgewerkt.

Datum: Zondag 20 April 2008 
foto
Vandaag ben ik naar Milaan Malpensa gereden om mamma op te halen. Ze komt een weekje logeren. (helaas is net het dak eraf, maar ze is gelukkig wel wat van ons gewend) En als mam komt dan neemt ze altijd lekkere dingen mee zoals paling en haring. Onze dag is weer goed. Meteen maar 4 haringen en een pondje paling soldaat gemaakt. Dat missen we hier wel enorm hoor, fanatieke viseters die we zijn. Op de zaak aten we minimaal 2 haringen per persoon per dag, dat was wel een beetje afkicken hier. Maar deze week zijn we weer helemaal gelukkig, want morgen hebben we nog 4 haringen en een pondje paling, oh, oh, wat heerlijk.

Datum: Maandag 21 April 2008 
foto
Mam treft het niet erg. De eerste dag hier en het regent dat het giet. De hele nacht trouwens ook al. Vanmorgen dus geen werklui. JP werkt verder in appartement 2, staat ie tenminste binnen en droog. Alhoewel, ook hier ligt zo’n 5cm water binnen. Alles nat, wat een ellende om zo te werken. Gelukkig is het ’s middags droog en kan er weer op het dak gewerkt worden. Er wordt een balk geplaatst en ingemetseld. Mam en ik maken een wandeling met de honden langs de rivier. Het rustig kabbelende stroompje is een enorme rivier geworden en we kunnen niet over de dam. Wat een natuurgeweld. Prachtig om te zien en te horen!

Datum: Dinsdag 22 April 2008 
foto
Het is gelukkig weer droog en nu blijft het ook droog. Mam en ik gaan naar de markt en zijn rond 12 uur thuis, want ja, dan moeten de mannen eten. Vanmorgen is er een balk op het dak geplaatst maar we zijn er niet tevreden over, Franco ook niet. Na de pranzo bespreken we het nogmaals, we besluiten samen met Franco dat de balk eruit gaat. We kiezen voor een andere oplossing. Jammer van de tijd maar we gaan voor het resultaat. Het dak boven de portico begint ook zijn vormen aan te nemen. En het wordt mooi…..!

Datum: Woensdag 23 April 2008 
foto
Even een overzicht van de huidige stand van zaken. JP en Franco werken aan het eerste gedeelte van het dak. Helaas was er weer een balk niet goed geplaatst dus nu boort en zaagt JP zelf (even timmerles gegeven, een houten huis in Amsterdam biedt heel veel ervaring) Het tweede gedeelte van het dak is er vandaag afgehaald. Alle dakpannen liggen weer op keurige stapeltjes en al het oude dakhout ligt op de parkeerplaats klaar om gezaagd te worden. Er is ongeveer 40cm natuursteen van de muren afgehaald. Morgen metselt signor Ferri weer mooie puntjes voor het dak. Daar bovenop komen de balken die ik vandaag in de olie heb gezet. En zo komt het dak iedere dag een stukje verder.

Datum: Donderdag 24 April 2008 
foto
Hout schaven, hout schilderen, hout zetten, het “houdt” niet op! Wat een balken liggen er op het terrein. JP en ik zijn de hele dag bezig met het behandelen van het hout, hij schaaft, ik lak. Franco en signor Ferri zetten de zijbalken aan één kant van het dak. Hier tussen komen de planken. De planken zouden vandaag geleverd worden, maar de vrachtwagen is van de weg geraakt door de modder na al die regen. Dus dat wordt volgende week, want het is morgen Bevrijdingsdag, Festa! En dan wordt er niet gewerkt.


Datum: Vrijdag 25 April 2008 
foto
25 april is La festa della liberazione. Een officiele vrije dag, maar niet voor de “olandesi”. Wij schaven en schilderen gewoon door. Mam en ik ruimen ook nog heel wat puin. Nu is de portico bij de slaapkamers ook weer schoon. En na gedane arbeid wacht de pranzo. Normaal gaan we natuurlijk altijd naar Lo Spinone, maar er is vandaag geen pranzo di lavoro vanwege de feestdag. Dus pranzo-en we bij ristorante Gerda! Een heerlijke pasta met spekjes, radicchio en gorgonzola. Lekker licht! Maar als je hard werkt moet je goed eten. Koud wit wijntje erbij. En dan ook nog buiten in het zonnetje. Geweldig toch!

Datum: Zaterdag 26 April 2008 
foto
Eindelijk een foto van ons tweeen. Tja, als je moeder over vloer is dan heb je een fotograaf erbij. Vandaag hadden we het hartstikke druk. We willen het terrein graag weer schoon en begaanbaar hebben voordat de werkmannen komen op maandag. Dus zagen we dat het een lust is. Al het dakhout van het tweede gedeelte wordt in hapklare brokken gezaagd door JP en door mij weggebracht met de kruiwagen naar de portico. Natuurlijk direct opruimen en opstapelen. Zo komen we de volgende winter weer door. Pas om half 6 stoppen we, tijd voor een biertje en een wijntje. Vanmorgen zijn mam en ik bij onze eigen “cantina” (wijnhuis) in Cartosio geweest en hebben lekkere Cortese (Piemontese witte wijn) en Dolcetto (rode wijn uit Acqui) gekocht. En vanavond drinken we ze weer op!

Datum: Zondag 27 April 2008 
foto
Vandaag was het de “Sagra dello Stoccafisso” in Melazzo. Melazzo is onze gemeente. Het is een feest van eten, drinken, veel praten met bekenden en stokvis gooien. Wat is de bedoeling? Je moet een gedroogde stokvis in zo weinig mogelijk worpen rond het kasteel werpen. (een vorm van klootschieten) Je kan meedoen met koppels van 2 vrouwen, mannen of kinderen. Ik vormde een koppel met Sil. Yara en Joris gingen samen en Tom wierp met zijn vader (is familie van Guus en Sil). Mijn eerste worp belandde op een balkon, de scheidsrechter vond het niet leuk. Wij natuurlijk wel en onze trouwe schare van fans ook. Daarna gooide Sil nog een keer in een boom en ik op een plat dak, gegarandeerd succes! Helaas zaten we niet bij de eerste 3, wat jammer nou toch weer. Yara en Joris werden vierde, dus die hadden het heel goed gedaan. Gelukkig hadden we mooie muziek van de lokale band, Nino Morena, mooi weer en lekkere wijn!

Datum: Dinsdag 29 April 2008 
foto
Ik hoor Nederland denken: geen verhaaltje vandaag? Ik ga nu natuurlijk uitleggen waarom niet. Gister ging mam weer naar Nederland. Ze vloog om half 7, dus hadden we nog zeeen van tijd (dachten we) ’s Morgens hebben we een deel van de keuken verhuist naar beneden en na de pranzo hebben we koffie gedronken bij Teresa. Rond een uur of 3 zaten we in de auto. Direct begon het gezeur al, we reden achter een vrachtwagen geladen met zand, nou daar zat geen gang in. Maar de rest van de reis ging redelijk voorspoedig. Totdat we de afslag Malpensa (vliegveld) namen. Na één keer een bordje volgden er geen enkele meer. Dus ik vragen en vragen en de tijd ging maar voorbij. We waren om 17.48 bij de incheckbalie en die sloot om 17.45! Het is echt waar, mam mocht niet mee. Eerst natuurlijk vloeken en dan bedenken wat nu. Uiteindelijk hebben we besloten weer naar Melazzo terug te rijden. We waren om 10 uur thuis, mam had haar vlucht omgeboekt naar de volgende ochtend om half 8. Om 3 uur ’s nachts zaten we weer in de auto. En nu waren we er om 5 uur, ruim op tijd dus. Al met al 4 uurtjes geslapen, dat zal een vroeg nachtje worden!

Datum: Dinsdag 29 April 2008 
foto
Als ik weer in Acqui aankom is het 8 uur! Ik ga eerst naar het postkantoor, nog gesloten, nou dat is me nog nooit gebeurd. Sil is altijd heel vroeg op de markt, haar kinderen beginnen al om half 8 op school, dus ik even bellen. Konden we lekker even koffie drinken. Rond half 11 was ik thuis en er werd weer heel hard gewerkt. Het tweede gedeelte van het huis wordt helemaal opgehoogd met natuursteen (natuurlijk). Ze zetten aan de binnen- en buitenkant natuursteen en laten een ruimte van zo’n 20 cm vrij. Hier komt betonijzer in ter versteviging. Boven op de rand plaatsen we grote platte stenen. Net als vroeger, alleen zijn deze stenen heel moeilijk te vinden. We hopen dat we genoeg hebben anders moeten we bijkopen. Vandaag zijn ook de kastanjehouten planken aangekomen. Binnenkort gaan ze alles weer dichtmaken, dat wordt tijd want alles is inmiddels een aantal malen natgeregend. Hebben wij weer! (maar we krijgen wel het mooiste en meest rechte dak van Piemonte)

Datum: Woensdag 30 April 2008 
foto
Terwijl heel Amsterdam (en Nederland) Koninginnedag viert wordt hier gewoon doorgewerkt. Balken plaatsen, muren metselen, uitlijnen, tja een dak maken valt niet mee. En er is vandaag een heuglijk feit te melden! Ik heb alles verhuisd naar beneden. De keuken is ingericht en ik ga zo direct op mijn nieuwe gasfornuis koken. Tja, het duurt effe maar dan heb je ook wel wat.