Saluzzo, een idyllisch stadje in Cuneo Piëmonte

Saluzzo is een kleine stad gelegen in de provincie Cuneo in Piemonte. In de middeleeuwen was deze stad de hoofdstad van het gelijknamige markizaat. Saluzzo ligt aan de ingang van het dal van de rivier de Po. Het oudste deel van de stad is gebouwd tegen een helling, vanwaar je een weids uitzicht over de Povlakte hebt. Het oude centrum met zijn terracottakleurige daken en vele steegjes behoort tot de meest idyllische van Piëmonte en is daarom alleen al een bezoek waard tijdens de vakantie bij luxe vakantieresort Casa Valle Erro. Ook al is het even een stukje rijden, het laat je direct een ander stuk van Piëmonte zien, nl. het bergachtige gedeelte.

Een stukje geschiedenis over Saluzzo in Piëmonte

De stad lag oorspronkelijk in Ligurië en was van 1142 tot 1548 hoofdstad van het markizaat Saluzzo. Daarna kwam het bij Frankrijk. Toen het Hertogdom Savoie de stad in 1588 inlijfde, kwam Frankrijk in verzet. Onderhandelingen liepen op niets uit, en op 6 augustus 1600 Viel koning Hendrik IV het buurland binnen. In 1601 werd het conflict beëindigd met het Verdrag van Lyon, dat Saluzzo bij Savoie liet en het dus een deel van Piëmonte bleef.

Wat valt er te beleven en te zien in Saluzzo in Piëmonte

De belangrijkste monumenten in Saluzzo zijn de kathedraal, de kerk San Giovanni en het Castello.

De kathedraal, Cattedrale Santa Maria Assunta, werd gebouwd in de 14e eeuw met een gevel in Gotische stijl. Het interieur is zeer groot met drie gangpaden en een aantal interessante zijkapellen. Veel van wat je ziet dateert uit de 15e t/m de 18e eeuw. Het prachtig houtwerk, vooral het koor en orgel dateren uit 1780.

Het kasteel van de Markies: La Castiglia di Saluzzo ligt aan de rand van het dorp. In de catacomben van het kasteel bevond zich tot 1992 een gevangenis. Inmiddels is hier nu een Museo della Memoria Carceraria. Het museum vertelt het verhaal van het gevangeniswezen in al haar facetten.

La Chiesa San Giovanni is een prachtige oude kerk met prachtige muurschilderingen. De kerk was de zetel van de Dominicanen. Het hoofdaltaar is versierd met een vergulde houten tabernakel. In het koor bevindt zich de grafkapel van de Markiezen van Saluzzo. De kerk is een belangrijk symbool voor deze regio.

Wat maakt Saluzzo echt bijzonder?

Naast de prachtige monumenten maakt vooral het historische centrum Saluzzo echt bijzonder. Het is een aaneenschakeling van scheefgezakte gevels en met fresco’s versierde kleurige huizen. Een Middeleeuwse toegangspoort brengt je naar het historische centrum. Het oude centrum is een wirwar van kleine straatjes met gekleurde huizen en daken met ‘coppi’, de authentieke dakpannen van Piëmonte.

Boek een luxe vakantie appartement bij Casa Valle Erro met infinity pool, hottub en sauna en bezoek Saluzzo of één van de vele andere mooie dorpen en steden in Piemonte.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!