Sacra di San Michele, de heilige abdij in Piemonte

Veertig kilometer buiten Turijn, op de Monte Pirchiriano, staat een van de meest mysterieuze monumenten van de regio Piëmonte: de wonderbaarlijke Sacra di San Michele. Eigenlijk een must om te bezoeken tijdens de vakantie in Piëmonte bij luxe vakantieresort Casa Valle Erro.

Wat is de Sacra di San Michele in Piemonte?

De Sacra di San Michele, ook bekend als de Sint-Michaëlsabdij, is een klooster gelegen op de Monte Pirchiriano. Van oorsprong was het een benedictijnse abdij en sinds de negentiende eeuw staat het klooster onder leiding van de Rosminianen. De abdij is gebouwd tussen 983 en 987.

Umberto Eco, de beroemde Italiaanse schrijver die is geboren in Alessandria, Piëmonte, heeft deze imposante abdij in het hart van de Val di Susa gebruikt voor zijn boek ‘De naam van de Roos’. Het is dan ook een fascinerende plek, met een eeuwenoude geschiedenis. Sinds de middeleeuwen is het de belangrijkste plaats van verering en bedevaart voor Benedictijner monniken uit heel Europa.

Aartsengel Michele, de naamgever van deze eeuwenoude heilige abdij, staat als bronzen beeld prominent op de binnenplaats van de Sacra di San Michele. Michaël wordt afgebeeld als engel, een mens met vleugels, in ridderuitrusting met (vlammend) zwaard, lans en schild. Hij doorboort met zijn lans of speer de demon onder hem.

Scalone dei Morti en de Portone dei Zodiaco in de Sacra di San Michele in Piemonte

Bij het binnengaan van het klooster kom je bij de Scalone dei Morti, een uitgehouwen trap waarlangs de monniken van de Abdij werden begraven in nissen. Het is alsof je in een grot bent en je via de trap weer naar het licht toe loopt.

Vervolgens kom je in de Portone dello Zodiaco, de ruimte voor de sterrenbeelden. Er zijn 7 bogen en zuilen die verwijzen naar de 7 hoofdzonden.

Vervolgens betreed je door de zware houten deuren de kerk, het hart van de Sacra di San Michele, met prachtige hoge gewelven. Achter het altaar bevindt zich een imposant raam, waardoor de lichtinval spectaculair is.

In de kerk kun je meerdere fresco’s bewonderen. Het eerste bevindt zich aan de linkerkant als je de kerk binnenkomt en vertelt het verhaal van de begrafenis van Christus. Het is verdeeld in drie niveaus: op het eerste wordt het lichaam van Jezus in het graf gelegd in de lijkwade, op het tweede fresco bidden de apostelen en op het derde zie je Maria tussen de engelen in de hemel.

Het tweede grote fresco vind je aan de achterkant van de kerk en vertelt de legende van de bouw van de Sacra di San Michele.

Bezoek aan de Sacra di San Michele in Piëmonte

De Sacra di San Michele is een van de meest tot de verbeelding sprekende abdijen van Piëmonte. Een bezoek aan de abdij is dus zeker de moeite waard als je op vakantie in Piëmont bent. De abdij is te bereiken met de auto maar ook met de trein. Met de trein kom je aan in het station van Sant Ambrogio. Van daaruit te voet een 2 uur durende steile klim naar boven. Het is even doorzetten maar de uitzichten maken heel veel goed!

Meer informatie over de abdij vind je op de website: https://sacradisanmichele.com/

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!