Italiaans kerstmenu recepten, de dolce!

Italianen zijn echte zoetekauwen. ’s Ochtends beginnen we met een zoete brioche en na de pranzo en de cena volgt altijd een toetje, de dolce. Dolce betekent zoet. Je mag altijd een gang overslaan, maar de dolce neem je altijd! Een perfecte manier om de maaltijd af te sluiten.

Klassiekers in de Italiaanse en Piemontese keuken

Er zijn een heel aantal klassiekers die wij in Nederland ook goed kennen. Tiramisu is daar één van. Maar in Piemonte sluiten wij eigenlijk altijd af met panna cotta, bunet of creme caramel. Voor het kerstmenu heb ik panna cotta met hazelnoten gekozen. De favoriet van Jan Pieter. Want wisten jullie dat Piemonte de grootste hazelnootproducent van Europa is? En dat de kwaliteit van de Piemontese hazelnoten zo hoog is dat ze worden beschouwd als de beste ter wereld? Nutella komt niet voor niets uit Piemonte. Maar daar hebben we het een andere keer over. Eerst het recept voor de perfecte panna cotta!

Panna cotta

Panna betekent room en cotta betekent gekookt. En meer is het eigenlijk ook niet. Het is een eenvoudig recept. Om er een extra twist aan te geven maak ik panna cotta met hazelnoten.

Panna cotta alla nocciole (6p)

350ml verse slagroom, 100ml volle verse melk, 7 gram gelantine, 100 gram suiker, 100 gram hazelnoten zonder schil

Bereiding van de Panna cotta alla nocciole

We beginnen met het roosteren van de hazelnoten. Verwarm de oven voor en rooster de hazelnoten op 180 graden ongeveer 10 minuten. Roer ze af en toe een beetje door. Doe ze in een maatbeker en mix ze met de staafmixer of blender tot een pasta.

Doe de verse room en melk in een schaal samen met de hazelnotenpasta. Meng alles goed. Dek af met plastic folie en zet dit mengsel 24 uur in de koelkast. Zo trekt de smaak van de hazelnoten optimaal in je panna cotta.

De volgende dag leg je de blaadjes gelantine in koud water totdat ze zacht geworden zijn. (ongeveer 15 minuten)

Doe het mengsel uit de koelkast in een pannetje, voeg de suiker toe en breng alles zachtjes aan de kook. Blijf roeren totdat de suiker goed is oplost. Haal van het vuur en voeg de gelantine toe. Meng de gelantine goed door het mengsel totdat dat ook is opgelost.

Giet de panna cotta in de vormpjes. Laat ze afkoelen, dek ze af met plastic folie en zet ze daarna minimaal 6 uur in de koelkast.

Presenteer ze omgekeerd op een bord met wat gehakte hazelnoten er om en over heen. Willen ze niet uit het vormpje doop ze dan even in warm water.

Het makkelijke van dit dessert is dat je het al een dag van te voren klaar kunt maken. Je hoeft het alleen uit de koelkast te halen, op een bordje te doen, af te garneren en te serveren.

Mocht je niet houden van hazelnoten dan kan je de panna cotta zonder maken, voeg wat vanille toe.

Buon appetito!

La Cantina:

3-10 t/m 10-10
10-10 t/m 17-10

B&B Il Cucinotto:

22-8 t/m 29-8

B&B La Cambusa:

5-9 t/m 12-9
19-9 t/m 26-9
26-9 t/m 3-10

La Cuccia:

3-10 t/m 10-10
17-10 t/m 24-10

La Stalla:

22-8 t/m 29-8
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

Il Gazebo:

18-7 t/m 25-7
10-10 t/m 17-10
17-10 t/m 24-10

La Cascina:

15-8 t/m 22-8

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!