Piëmonte, de grootste producent van de beste kwaliteit hazelnoten

Niet iedereen weet het maar Piëmonte geldt als één van de grootste hazelnotenproducent ter wereld. En Piëmonte staat op nummer 1 voor wat betreft de beste kwaliteit van de hazelnoot.

Hazelnoten en Piëmonte

In Piëmonte vind je in de Alta Langa grote hazelnoten plantages. Hier wordt de Tonda Gentile geproduceerd. Een mooie ronde hazelnoot van topkwaliteit. Rondom Cortemilia bevinden zich tientallen hazelnotenboerderijen. Deze boerderijen hebben hun eigen boomgaarden en verwerken hun eigen hazelnoten. Ze maken er de mooiste producten van, zoals hazelnotentaartjes (torta di nocciole), koekjes zoals Baci di Dame en Brutti e Buoni. Maar ook gezouten hazelnoten voor bij de aperitivo. En ze maken uiteraard ook hazelnoten crème, wit, melk en puur. Wat een smaaksensatie!

La Tonda Gentile, de hazelnoot in Piëmonte met een IGP-keurmerk

De kwaliteit van deze Tonda Gentile hazelnoten is zo hoog dat ze een IGP-keurmerk hebben – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten uit de Alta Langa afkomstig zijn en voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen wat betreft smaak, kleur en formaat.  Ze zijn lekker groot en hebben vooral een heerlijk volle smaak die lang op aangename wijze in de mond blijft hangen.

Wat maakt de hazelnoot uit Piëmonte zo lekker?

De belangrijkste reden is het klimaat. Hoogte en zeewind zorgen voor frisse nachten en veel mineralen in de lucht: perfect voor het herstel van de bomen! De alomtegenwoordige zon brandt niet en laat de vruchten zacht groeien, zonder ze uit te drogen.

Hoe worden de hazelnoten in Piëmonte geoogst?

Heel veel mensen denken dat het oogsten van hazelnoten hetzelfde werkt als met olijven. Dus met netten om de boom en dan met een hark de hazelnoten eruit harken. Niets is minder waar. De meest gepassioneerde telers plukken hun hazelnoten rechtstreeks van de boom tegen het einde van augustus, wanneer ze goed rijp zijn, zodat ze niet op de grond vallen en beschadigd raken. De meeste echter laten de hazelnoten wel op de grond vallen en zuigen ze daarna op met een soort grote stofzuiger. Na het oogsten worden de noten gesorteerd op grootte en geselecteerd op kwaliteit én schoonheid. De mooiste worden gevacumeerd in pakjes van een halve tot een hele kilo. Wat een smaakexplosie! De lelijkste worden verwerkt in de vele taartjes, koekjes en pasta’s.

Nutella, de hazelnotenpasta uit Piëmonte

Wat veel mensen ook niet weten is dat Nutella uit Piëmonte komt. In de Tweede Wereldoorlog was er een groot tekort aan chocolade waardoor de prijs enorm hoog was. Pietro Ferrero, van origine banketbakker, bedacht een mengsel van melkpoeder, kokosboter met hazelnoten en creëerde een nootachtige chocoladesmaak. Hij maakte op deze manier een smeerbare “chocolade” die we tegenwoordig kennen als chocopasta. De Ferrero fabriek staat nog altijd in Alba. Hier wordt de wereldberoemde Nutella gemaakt maar ook de heerlijke Ferrero bonbons.

Cascina Barroero, een prachtige hazelnotenboerderij in de Alta Langa in Piëmonte

Zelf zijn we een tijdje geleden naar Cortemilia gereden voor een bezoek aan Cascina Barroero. Zij produceren de Tonda Gentile hazelnoot en zijn een echt familiebedrijf. We kregen een uitgebreide rondleiding door de boomgaarden en daarna in de verwerkingsruimte en de patisserie. Vervolgens hebben we genoten van een pranzo op basis van hazelnoten, wat een geweldige ervaring. Een absolute must voor onze gasten! En vergeet dan vooral niet ook die geweldige hazelnoten geseald mee te nemen. www.barroero.it

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!