Italiaanse recepten | Pasta alla norma

Ik neem jullie deze keer mee helemaal van het noorden van Piëmonte naar het zuiden van Italië, naar het eiland Sicilië. Want het recept van de maand is deze keer Pasta alla Norma, een typisch recept van het eiland Sicilië. Ik kwam op dit recept door een goede Italiaanse vriendin van mij, Pinella, zij is geboren en getogen op Sicilië en kan heerlijk koken. Mijn Pasta alla Norma is door haar goedgekeurd dus dan moet het wel goed zijn. Sicilianen zijn zeer kieskeurig als het over recepten gaat, nog erger dan ‘Italianen’, dus ik was erg blij met haar reactie.

Wat is Pasta alla Norma?

Pasta alla Norma is afkomstig uit de stad Catania op Sicilië en wordt gemaakt met tomatensaus, basilicum, aubergine en ricotta salata (gezouten ricotta). Maar waar komt de naam vandaan? Er doen uiteraard weer verschillende verhalen de ronde.

Muziekliefhebbers zijn van mening dat Vincenzo Bellini als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, zou in Catania de pasta alla Norma zijn geboren. Het raffinement van Bellini’s opera, maar dan vertaald naar een gerecht.

Het andere verhaal neemt je mee naar een lunch die de Catanese acteur Angelo Musco bij hem thuis organiseert. In het gezelschap bevindt zich de eveneens Catanese scenarioschrijver Nino Martoglio. Als deze de smakelijke pasta met tomatensaus, gezouten ricotta en gebakken aubergine proeft, roept hij uit: ‘Maar dit is een echte Norma!’ Hiermee bedoelde hij dat het pastagerecht als norm kan worden gezien voor een geweldige pasta.

Maar wat het verhaal achter Pasta alla Norma ook is, het is gewoon heel erg lekker en eenvoudig te bereiden.

Wat hebben we allemaal nodig voor 4 personen:

2 aubergines, 3 tenen knoflook heel, een bosje basilicum, een stuk ricotta salata (gezouten ricotta) en 500ml tomatensaus. Ik gebruik mijn eigen verse tomatensaus, een goed alternatief is tomatensaus van Mutu. Als pastasoort gebruiken we 320 gram korte pasta zoals penne of rigatoni.

Bereiding van de Pasta alla Norma

We beginnen met de het snijden van de aubergine in dunne plakken. Snij de plakken door de helft en leg ze op keukenpapier. Bestrooi flink met grof zout. Er zit heel veel water in de aubergine en op deze manier vang je het meeste vocht op. Draai ze na een uurtje even om en herhaal dit proces zodat je aubergine echt droog is.

Hierna kunnen de aubergine plakjes gebakken worden in de olijfolie. Als ze aan beide kanten mooi bruin zijn leg ze dan weer op keukenpapier zodat de meeste olie kan worden opgenomen door het papier en ze mooi droog zijn om later toe te voegen aan de pasta.

Zet in de tussentijd een pan met ruim water op om de penne of rigatone te koken.

Het maken van de saus voor de Pasta alla Norma

Doe in een pan een beetje olie en fruit de hele knoflook bruin. Voeg de tomatensaus toe en breng aan de kook. Voeg ook het bosje basilicum toe. Laat een minuut of 5 koken zodat de smaak van de basilicum goed in saus kan trekken. Haal de knoflooktenen uit de saus. Ik laat de basilicum erin en maak de saus glad met een staafmixer. Je kunt de basilicum er ook uithalen. Inmiddels heeft de pasta een aantal minuten gekookt en voeg ik de nog ietwat harde pasta toe aan de saus. Ik roer net zolang totdat de pasta gaar is en de saus goed heeft opgenomen. Voeg daarna de gebakken aubergine toe en meng alles goed totdat alles lekker warm is.

De Pasta alla Norma is klaar!

Het opmaken van het bord met Pasta alla Norma

Doe de pasta in een diep bord en rasp er een ruime hoeveelheid ricotta salata overheen. Garneer met een paar blaadjes basilicum.

Buon appetito!

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!