Pasqua in Italie, Piëmonte

Pasqua en Pasquetta in Piemonte

Pasen (Pasqua) is naast Kerst (Natale) het belangrijkste feest in Italië. En de Paaszondag wordt dan ook uitgebreid gevierd met naaste familie. 2 Paasdag (Pasquetta) gaan we niet massaal naar  tuincentra of woonboulevard maar vieren we met vrienden.

Pasqua met onze buren in Piëmonte

Sinds we hier zijn komen wonen in 2006 hebben wij ieder jaar Pasen gevierd met onze buren. Zij hebben een huis in de stad en een familiehuis op het platteland, vlakbij ons. We woonden hier nog maar een paar maanden toen onze buurvrouw Teresa ons uitnodigde voor de Paas pranzo. Dat is een eer, want zoals ik net schreef viert Italië Pasqua met familie.

Paas pranzo in Piëmonte bij onze buren

We vroegen ons af wat we konden verwachten. In Nederland wordt er gebruncht met luxe broodjes, eieren, gebak. Hoe zou dat hier gaan? Nou we hebben het geweten hoor, wat een eten kwam er voorbij. We werden om 12.30 verwacht en begonnen met eigen gemaakte likeur. Daarna met z’n allen aan tafel. Na ongeveer 6 antipasti (vleeswaren, zalm, groententaartje, insalata russa etc.) kregen we 2 verschillende soorten pasta. Nee, niet om te kiezen! Achter elkaar! Op dat moment stonden we al op ploffen natuurlijk omdat we al veel te veel antipasti hadden gegeten. Vooral Jan Pieter was de klos omdat hij als hardwerkende man natuurlijk de schaal 2 tot 3 maal langs kreeg. Na de secondo (altijd geiten koteletjes) nog diverse soorten kaas, fruit, noten en een dolce. O ja, dan vergeet ik de Colomba nog, het zoete paasbrood in de vorm van een vredesduif. En alles uiteraard vergezeld van veel goede rode wijn. Rond 19.00 waren we klaar. Propvol maar wat een belevenis en wat een gezelligheid.

Pasqua al ristorante Il Giardinetto met onze gasten

Toen we in 2010 in exploitatie gingen en we gasten ontvingen met Pasen,  namen we onze gasten mee voor deze Paas beleving. Niet naar onze buren uiteraard maar wel naar ons favoriete restaurant, Il Giardinetto. Hier zwaaien 2 zusters de scepter, een staat in de keuken en de ander runt de zaal. Ook hier beginnen we rond 13.00 en zijn we om 19.00 klaar. Voor onze gasten maar ook voor onszelf altijd een enorme mooie belevenis, eten aan lange tafels tussen de Italiaanse families.

Pasen tijdens Corona in Piëmonte

En dan dit jaar. Tja, dat was wel even anders. Ik had mijn buurvrouw gesproken en ze was erg verdrietig omdat we niet samen Pasen konden vieren. En vooral omdat wij met z’n 2-en zouden zijn. In al die 14 jaar dat we hier wonen is dat nog nooit voorgekomen. Maar we hebben er het beste van gemaakt. Er waren verschillende restaurants die catering aanboden en dus heb ik onze Paas pranzo besteld bij Il Cascinone. Zaterdag werd het gebracht en zondagmiddag heb ik de tafel mooi gedekt buiten. Gele en witte bloemen geplukt. En we hebben heerlijk gegeten. Maar hopelijk was dit eenmalig. Want ook wij vinden Pasen vier je met je familie of dat nu in Italië of in Nederland is.

Pasquetta tijdens Corona in Piëmonte

2e Paasdag wordt hier gevierd met vrienden. Ieder jaar is het een drukte van belang bij onze rivier. Er wordt gebarbecued, muziek gemaakt en lekker feest gevierd samen. Ook dat was dit jaar nogal anders. Doodse stilte rond de rivier. Het was zo vreemd. Geen auto’s die langskwamen, geen gelach, geen plezier. Het is alsof het hart uit de Italiaanse samenleving is gerukt. Zo voelt het echt. Dit land leeft van eten en drinken met ELKAAR. Laten we hopen dat we in 2021 weer een normale Pasqua en Pasquetta kunnen vieren.

“Andrá tutto bene”

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!