Pasqua in Italie, Piëmonte

Pasqua en Pasquetta in Piemonte

Pasen (Pasqua) is naast Kerst (Natale) het belangrijkste feest in Italië. En de Paaszondag wordt dan ook uitgebreid gevierd met naaste familie. De Paas pranzo op eerste Paasdag, het warme eten samen op de middag vanaf 13.00 is een zeer belangrijke gebeurtenis. Er wordt dagen voorbereid en gekookt. 2e Paasdag (Pasquetta) gaan we niet massaal naar tuincentra of de woonboulevard maar vieren we met vrienden.

Wat betekent Pasen voor de Italianen?

Pasen is uiteraard een religieus feest. De Paasviering begint de zondag voor Pasen, Palmpasen. Hiermee wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Hij werd ontvangen met palmbladeren. Omdat wij hier in Italie geen palmbladeren hadden werd en wordt nog steeds de olijftak gebruikt. Goede vrijdag is de dag van de processie en symboliseert het lijden van Jezus.

Daarnaast wordt Pasen ook echt gezien als het begin van de lente en het buitenseizoen. Iedereen is al weken in de tuin bezig met plantjes en het gras wordt voor de eerste keer weer gemaaid. Eieren kleuren doen we dan weer niet met het Italiaanse Pasen. En een Paashaas heb ik ook nog nooit gezien. We hebben wel enorme eieren van chocola vrolijk en kleurrijk verpakt met daarin een verrassing. Ieder kind krijgt met Pasen zo’n ei van chocola. Daarnaast staat er bij iedereen een Colomba op tafel. Een zoet gebak in de vorm van een vredesduif dat aan het einde van de pranzo wordt gegeten.

Pasqua, eerste Paasdag vieren met onze buren in Piëmonte

Sinds we hier zijn komen wonen in 2006 hebben wij vaak Pasen gevierd met onze buren. Zij hebben een huis in de stad en een familiehuis op het platteland, vlakbij ons. We woonden hier nog maar een paar maanden toen onze buurvrouw Teresa ons uitnodigde voor de Paas pranzo. Dat is een eer, want zoals ik net schreef viert Italië Pasqua met familie.

Paas pranzo in Piëmonte bij onze buren

We vroegen ons af wat we konden verwachten. In Nederland wordt er gebruncht met luxe broodjes, eieren, gebak. Hoe zou dat hier gaan? Nou we hebben het geweten hoor, wat een eten kwam er voorbij. We werden om 12.30 verwacht en begonnen met eigen gemaakte likeur. Daarna met z’n allen aan tafel. Na ongeveer 6 antipasti (vleeswaren, zalm, groententaartje, insalata russa etc.) kregen we 2 verschillende soorten pasta. Nee, niet om te kiezen! Achter elkaar! Op dat moment stonden we al op ploffen omdat we natuurlijk al veel te veel antipasti hadden gegeten. Vooral Jan Pieter was de klos omdat hij als hardwerkende man natuurlijk de schaal 2 tot 3 maal langs kreeg. Na de secondo (altijd lamskoteletjes) nog diverse soorten kaas, fruit, noten en een dolce. O ja, dan vergeet ik de Colomba nog, het zoete paasbrood in de vorm van een vredesduif. En alles uiteraard vergezeld van veel goede rode wijn. Rond 19.00 waren we klaar. Propvol maar wat een belevenis en wat een gezelligheid.

Pasqua al ristorante Il Giardinetto met onze gasten

Sinds wij gasten ontvangen met Pasen,  nemen we onze gasten mee voor deze Paas beleving. Niet naar onze buren uiteraard maar wel naar ons favoriete restaurant, Il Giardinetto. Hier zwaaien 2 zusters de scepter, een staat in de keuken en de ander runt de zaal. Ook hier beginnen we rond 13.00 en zijn we om 19.00 klaar. Voor onze gasten maar ook voor onszelf altijd een enorme mooie belevenis, eten aan lange tafels tussen de Italiaanse families.

Pasquetta, 2e Paasdag in Piëmonte

Zoals de naam al doet vermoeden is 2e Paasdag niet zo heel belangrijk. Pasquetta betekent eigenlijk kleine Pasen. 2e Paasdag wordt dan ook gevierd met vrienden en is gewoon een fijne vrije dag om iets leuks te doen. Ieder jaar is het een drukte van belang bij onze rivier. Er wordt gebarbecued, muziek gemaakt en lekker feest gevierd samen. Een heerlijke dag om samen met vrienden door te brengen. Wat wij dus ook ieder jaar doen, we worden al echte Italianen!

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!