Michelin sterrenrestaurants in Piëmonte

Wie van lekker Italiaans eten en drinken houdt moet absoluut een bezoek brengen aan de regio Piëmonte. Naast dat Piëmonte de beste wijnen van de wereld heeft, wordt Piëmonte ook de keuken van Italië genoemd. Niet voor niets heeft de Slowfood organisatie haar origine in Piëmonte. In Bra, een stadje in Piëmonte, bedacht Carlo Petrini en zijn vrienden in 1986 een nieuwe beweging op het gebied van authentiek Italiaans voedsel: Slow Food, een tegenhanger voor het sterk opkomende fenomeen Fast Food. Deze organisatie heeft als doel de traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouw-gebruiken van een regio in stand te houden.  Nabij Bra, in het stadje Pollenzo, bevindt zich de enige universiteit ter wereld die zich puur en alleen met voedsel bezighoudt, L’Università degli studi di Scienze Gastronomiche di Pollenzo. Studenten kunnen hier allerlei vakken volgen die zijn gerelateerd aan landbouwmethodes en het beschermen van biodiversiteit. Dit trekt niet alleen Italiaanse studenten naar Bra, maar ook veel buitenlandse studenten(-koks).

46 Restaurants met één of meer Michelin sterren in Piëmonte

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ongelofelijk veel goede restaurants zijn in Piëmonte, en ook veel met één, twee of drie Michelin sterren. De Michelin sterren worden in Italië in november uitgereikt en ook wij kijken er altijd reikhalzend naar uit. Zijn er weer restaurants in de buurt bijgekomen met een ster en behoudt ons favoriete restaurant in Acqui Terme, I Caffi, haar ster? Afgelopen november was dit gelukkig het geval en heeft onze goede en lieve vriendin Sara Chiriotti haar ster geprolongeerd.

Piëmonte en sterrenrestaurants

Piëmont is de regio met de meeste Michelin sterren na Lombardije. Piëmonte heeft in 2021 46 restaurants met een Michelin ster, waarvan er 41 met 1 ster, 4 met 2 sterren en 1 met 3 sterren.

Het enige restaurant met 3 sterren bevindt zich in Alba, een klein uurtje vanaf onze Casa. Alba, de stad van de witte truffel, is absoluut een bezoek waard en waarom dan niet direct genieten van een pranzo of cena die je nooit meer vergeet. Restaurant Piazza Duomo is gelegen in een historisch pand, op het plein van de Dom in het hartje van Alba. Chef Enrico Crippa vergeleek het behalen van zijn derde ster als het behalen van een gouden olympische medaille.

2 restaurants met 2 Michelin sterren bevinden zich in de provincie Cuneo, niet ver van Alba. Restaurant La Madernassa van Chef Michelangolo Mammoliti is gevestigd in Guarene en Antica Corona Reale van Chef Renzo Vivalda bevindt zich in Cervere. De andere 2 restaurants met 2 Michelin sterren zijn Villa Crespi en Piccolo Lago. Ze liggen beide in het merengebied, Villa Crespi bij Lago d’Orta en Piccolo Lago vlakbij Lago Maggiore.

Sterrenrestaurants in onze provincie Alessandria, vlakbij Casa Valle Erro in Piemonte

In onze provincie Alessandria zijn 2 restaurants met 1 Michelin ster. La Fermata in Spinetta Marengo en onze grote trots, I Caffi in Acqui Terme. Wij komen sinds we hier wonen al bij I Caffi en zijn nog nooit teleurgesteld. Bruna Cane, de moeder van onze goede vriendin Sara, is de Chef in de keuken. Sara runt samen met haar vader Paolo, de zaal. Paolo zorgt ook voor witte truffel in de herfstperiode. Samen met zijn honden gaat hij op zoek naar dit witte goud. Tijdens de vakantie bij Casa Valle Erro is een bezoek aan I Caffi eigenlijk een must.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!