Italiaanse recepten, een klassieker, Tiramisu!

Vandaag maken we een dolce. Dolce betekent zoet en is dus het dessert. Italianen hebben altijd nog een plekje over voor het toetje. Je mag een primo of een secondo wel overslaan, maar de dolce eigenlijk nooit! En laten wij nu ook gek zijn op toetjes.

Hieronder volgt mijn recept voor Tiramisu, een echte Italiaanse klassieker en heel makkelijk om te maken. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het geen echt Piemontees dessert is. Maar het is te lekker om niet te maken en het wordt in Piëmonte ook vaak gegeten.

De naam Tiramisu betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer boven op te komen.

De meest karakteristieke elementen van de tiramisusmaak zitten in de combinatie van lange vingers, cacao, mascarpone, koffie en ei.

De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. We beginnen met het mengsel van mascarpone en geklopt eigeel met suiker, vermengt met geklopt eiwit met suiker, waarop we de savoiardi (lange vingers) plaatsen. De lange vingers worden in de sterke afgekoelde koffie (eventueel met alcoholische drank) gedompeld. Als drank wordt van origine marsala gebruikt.

De lagen worden afgewisseld, zodat de pudding hoger wordt. Het geheel wordt bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder.

Het originele recept

Hieronder volgt het originele recept. Je kunt de marsala weglaten of vervangen door andere likeuren. Ook kan de mascarpone worden vervangen door kwark, de het eigeel door slagroom en de lange vingers bijv. door speculaas.

Dat ga ik allemaal niet doen. Ik maak de enige echte Italiaanse Tiramisu!

Wat hebben we nodig voor dit heerlijke Italiaanse toetje?

Voor 8 personen:

300 gram lange vingers, 500 gram mascarpone, beker sterke koffie, 4 middelgrote zeer verse eieren, 100 gram suiker en cacao (eventueel likeur)

Hoe bereiden we tiramisu?

We splitsen de eieren in 2 kommen, dus 1 kom met eigeel en 1 kom met eiwit. We voegen 50 gram suiker toe aan het eigeel en kloppen het mengsel met een mixer stijf. Hieraan voegen we de mascarpone deel voor deel toe. Blijven mixen totdat het een homogeen mengsel is.

Spoel de gardes van de mixer goed af en klop het eiwit stijf tezamen met 50 gram suiker. Je moet de kom op zijn kant kunnen zetten zonder dat het eiwit eruit valt. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het mengsel van eigeel en mascarpone. Dit is de vulling van de tiramisu.

Neem vervolgens een schaal van 20×30 en begin met een laag van het mengsel. Doe de afgekoelde koffie (eventueel met likeur) in een bord en dompel de lange vingers erin. Niet te lang, ze moeten niet slap worden! Vul de schaal met de lange vingers. Hieroverheen komt weer een laag vulling. Vervolgens weer een laag lange vingers en we eindigen met de vulling.

Neem vervolgens een zeefje en zeef de cacao over de tiramisu. Afdekken en bewaren in de koelkast om op te stijven. En dan staat er na het eten een heerlijke dolce op tafel. Succes verzekerd!

Deel je resultaat op instagram of Facebook en tag ons in je post @casavalleerro <3.

Ook interessant..

Appartementen

Bekijk hier ook onze andere appartementen: La Cantina, La Stalla, La Cuccia, Il Gazebo,La Cascina, La Rocca & Il 1863. 

Bed & breakfast

Bekijk hier ook onze Bed & Breakfasts: Il Cucinotto, La Cambusa

ACTIVITEITEN

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Piemonte? Bekijk onze activiteitenpagina voor tips en info!